ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα και αύριο στα Φιλιατρά το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ταξιδεύει στην Ελλάδα και αυτή την φορά κάνει στάση για το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου στα Φιλιατρά και συγκεκριμένα στην κινηματογραφική Λέσχη του Πυρσού.

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της μικρού μήκους ταινίας εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του την διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Εδώ και δεκαπέντε πλέον χρόνια, οι βραβευμένες και διακριθείσες ταινίες του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, εντάσσονται σ’ ένα ‘μακρύ ταξίδι’ επαφής με το κινηματογραφόφιλο κοινό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει το ολοένα
και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του για το ‘μικρό’.

Η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Σερβία, η Ιταλία, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, καθώς και 60 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας έχουν αποτελέσει σταθμούς, λιμάνια και προορισμούς του ταξιδιού του Φεστιβάλ Δράμας.

Η θέση του Φεστιβάλ Δράμας στο εγχώριο κινηματογραφικό ..........

τοπίο, ως το κορυφαίο φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των ‘ταξιδιών’ του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών.

Το πρόγραμμα προβολών που θα γίνει το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου 2012 είναι το ακόλουθο.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00

1. Γειά σου Ανέστη (Διάρκεια 18')
Σκηνοθέτης Δημήτρης κανελόπουλος

2. Toothbruches (Διάρκεια 5')
Σκηνοθέτης: Νίκος Μπρανίδης - Γιάννης Μπουγιούκας

3. Το πατάρι (Διάρκεια 18')
Σκηνοθέτης: Μίνως Νικολακάκης

4. Ηγέτης (Διάρκεια 28')
Σκηνοθέτης: Γαβριήλ Τζάφκας

5. Κόφτο (Διάρκεια 14')
Σκηνοθέτης: Βασίλης Καλαμάκης

6.Κινητά στοιχεία (Διάρκεια 17')
Σκηνοθέτης: Ανδρέας Σιαδήμας

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 100 Λεπτά.


ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00

1. Κινητά στοιχεία (Διάρκεια 17')
Σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας

2. Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν, και ο Φρέντυ (Διάρκεια 20')
Σηκνοθέτης Ρηνιώ Δραγασάκη

3. Πίστομα (Διάρκεια 18')
Σκηνοθέτης Γιώργος Φουρτούνης

4. ΙΡΙΣ (Διάρκεια 15')
Σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σιπσίδης

5. Νύφη (Διάρκεια 6')
Σκηνοθέτης: Λευτέρης Χαρίτος

6. Mouskh of (Διάρκεια 10')
Σκηνοθέτης: Θωμάς Κιάος

7. Τζαφάρ ( Διάρκεια 3')
Σηκνοθέτης: Νάνσυ Σπετσιώτη

8. Ελένη (Διάρκεια 13')
Σκηνοθέτης: Στέργιος Πάσχος.

Συνολική διάρκεια προβολών 102 λεπτά.


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: