ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για μείωση των εκπομπών στη Σύνοδο για το Κλίμα

Ντέρμπαν, Νότια Αφρική
Μετά από μαραθώνιες και έντονες συνομιλίες η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, συμφώνησε να υπάρξει δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ρυπαντές.
Με τη συμφωνία, που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, επεκτείνονται ως το 2017 τα μέτρα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που καταγράφει το Πρωτόκολλο του Κιότο του οποίου η ισχύς εκπνέει το 2012.
Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες αποφάσισαν τη δρομολόγηση της μείωσης των εκπομπών των αερίων (οι σχετικές συνομιλίες θα αρχίσουν το 2012), με στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020, αφού προηγουμένως καταγραφεί και η ακριβής νομική φύση της συμφωνίας.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Διάσκεψης με αυτήν την συμφωνία: «σήμερα σώσαμε το αύριο».
Η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θεωρείται θεωρείται πολύ φιλόδοξος στόχος που οπωσδήποτε θα χρειαστεί μακρές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Παραταύτα, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική διατύπωσαν τις αντιθέσεις τους στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με μία νομικά δεσμευτική λύση και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Η Ινδία εξέφρασε την αντίθεση της στη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθεί έως το 2015 μία νομικά δεσμευτική φόρμα, όπως και για την ακριβή σημασία της φράσης «οδικός χάρτης» για μία νέα συνθήκη.
Όπως επισήμανε η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει και οι ανεπτυγμένες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές, κάτι που δεν έχουν κάνει ως τώρα. Με αυτή θέση με την οποία συμφωνούσε και η Κίνα.
Η πρόταση περί οδικού χάρτη είχε κατατεθεί από την ΕΕ και μία άτυπη συμμαχία νησιωτικών κρατών και ελάχιστα ανεπτυγμένων χωρών που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών σαν συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στόχος είναι να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας το πολύ κατά 2 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής.
Επιπλέον συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός ταμείου για βοήθεια σε φτωχότερες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.