ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

To νοσοκομείο Καλαμάτας τιμά τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου για την προσφορά τους στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου τιμά το Νοσοκομείο Καλαμάτας αυτή τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού -την ίδια ημέρα- της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
Οπως είναι γνωστό, οι δύο οικογένειες -εδώ και 10 χρόνια- είχαν προσφέρει χρήματα και εξοπλισμό με σκοπό να λειτουργήσει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ωστόσο χρειάστηκε να δραστηριοποιηθεί η σημερινή διοίκηση προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δωρεές αυτές και να αποτελέσει απτή πραγματικότητα το εν λόγω εργαστήριο.
Την αναγνώριση της προσφοράς των δύο οικογενειών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα επισφραγίσει -και τυπικά- η πιο πάνω τελετή που θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, και στη διάρκεια της
οποίας θα γίνει στους εκπροσώπους τους επίδοση τιμητικών πλακετών.
Παράλληλα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής ενεπίγραφης πλάκας στην είσοδο του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, αφιερωμένης στη μνήμη των δωρητών Γεωργίου Καρέλια και καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
Η εκδήλωση, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, περιλαμβάνει προβολή δεκάλεπτης ταινίας με το ιστορικό της δημιουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, καθώς και ομιλία για την αξία του εθελοντισμού, από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης Αγγελική Ρουμελιώτη.
Θα χαιρετίσουν επίσης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας - Κυπαρισσίας Γιώργος Μπέζος, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Mπόζος και ο καρδιολόγος Σπύρος Ζόμπολος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: