ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Αξιοποίηση ακινήτων στην αγορά Κυπαρισσίας από το νοσοκομείο

Την αξιοποίηση των ακινήτων του που βρίσκονται στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας σχεδιάζει το νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για δύο κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το νοσηλευτικό ίδρυμα επί της οδού 25ης Μαρτίου και  Χριστιανουπόλεως.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει συνάντηση του υποδιοικητή του νοσοκομείου Πάνου Μπόζου με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για αυτό το θέμα. Ο κ. Μπόζος μας τόνισε ότι τα δύο αυτά κτήρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της πόλης αφού βρίσκονται στο κέντρο της αγοράς της, για αυτό και για την αξιοποίησή τους θέλουν να υπάρχει και η άποψη της δημοτικής αρχής.
Επισήμανε μάλιστα ότι τα δύο αυτά κτήρια που βρίσκονται πλάι το ένα στο άλλο εδώ και πολλά χρόνια έχουν μείνει αναξιοποίητα και ρημάζουν. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για καταπληκτικά
κτηριακά συγκροτήματα με ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και ένα καταπληκτικό αίθριο χώρο στο πίσω μέρος τους ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί. Το συνολικό τους εμβαδό είναι περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα.  Στο ισόγειο  μπορούν να λειτουργήσουν καταστήματα, όπως και σήμερα, ενώ στον όροφο μπορούν να γίνουν γραφεία -κάποια από τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και ο δήμος.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη