ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μάζεψαν ...ελιές στην Costa Navarino !!

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες της Costa Navarino κάθε εποχή του χρόνου, πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο και για δεύτερη χρονιά, η παραδοσιακή συγκομιδή ελιάς.
Μέσα από το πρόγραμμα «Αυθεντική Μεσσηνία», όσοι βρεθούν στο The Westin Resort, Costa Navarino μπορούν να μοιραστούν μία ακόμη από τις αυθεντικές εμπειρίες της περιοχής, γνωρίζοντας τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις, την πλούσια κληρονομιά της Μεσσηνίας.
Η συγκομιδή της ελιάς, στην οποία ήδη συμμετείχαν επισκέπτες την προηγούμενη χρονιά, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτή η εμπειρία που μαθαίνεται από πρώτο χέρι, αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας εδώ και πολλούς αιώνες.
Η συγκομιδή περιλαμβάνει τo άπλωμα των διχτυών γύρω από τα δέντρα, το τίναγμα των κλαδιών με βέργες ή και το κλάδεμα των πολύ φορτωμένων με ελαιόκαρπο, την απομάκρυνση των φύλλων και μικρών κλαδιών που έχουν πέσει πάνω στα δίχτυα και τη συγκέντρωση του καρπού για να μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο, ενώ όλα γίνονται με τα χέρια. Στη συνέχεια, σε ορισμένα από τα προγράμματα που παρέχονται, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται το κοντινό ελαιοτριβείο, όπου γίνεται η έκθλιψη και εμφιάλωση του λαδιού, το οποίο και δοκιμάζουν.
Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ακόμη για τη διαδικασία της συγκομιδής, τις ποικιλίες της ελιάς καθώς και για τα προγράμματα δενδροφύτευσης ελαιόδεντρων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι ελιές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Costa Navarino. Σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, υλοποιείται πρόγραμμα μεταφύτευσης ελαιόδεντρων ?το μεγαλύτερο στην Ευρώπη- στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν μεταφυτευθεί περίπου 6.500 δέντρα, με στόχο κατά την ολοκλήρωσή του να έχουν φτάσει τα 16.000 δέντρα, ενώ το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 100%.
Επίσης, στην Costa Navarino παράγουμε το δικό μας λάδι, από ελιές που συλλέγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Το λάδι που παράγεται με τη μέθοδο της εξαγωγής εν ψυχρώ, διατηρεί την υπέροχη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα. Το λάδι χρησιμοποιείται στα εστιατόρια του Navarino Dunes, και διατίθεται προς πώληση στις εγκαταστάσεις, στα Hellenic Duty Free Shops, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας και στα καταστήματα Dean&Deluca στις ΗΠΑ.


ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: