ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αναστάτωση στα Φιλιατρα, για μπαλοποιητή στη Μώραινα

Αναστάτωση έχει προκληθεί, ξανά, στα Φιλιατρά μετά την έντονη φημολογία για εγκατάσταση του μπαλοποιητή σκουπιδιών στη Μώραινα. Τις προηγούμενες μέρες, όπως πληροφορηθήκαμε, σημειώθηκε «κινητικότητα» γύρω από αυτό το θέμα, που φέρεται να «ανακινείται» από παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, καθώς και της τοπικής Αρχής των Φιλιατρών.
Οι κάτοικοι της Μώραινας, καθώς και ιδιοκτήτες γης της περιοχής, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο, για να το αποτρέψουν, με μια σειρά από σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα: θα είναι δίπλα στο Φράγμα, γειτνίαση με τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στους Χριστιάνους (ιστορικό μνημείο, όχι μόνο θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικού), έλλειψη μελέτης καταλληλότητας ή μη της περιοχής, έλλειψη μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μπαλοποίηση και την προσωρινή αποθήκευση των σύμμεικτων απορριμμάτων - αστικών λυμάτων, έλλειψη ολοκληρωμένης μελέτης επεξεργασίας και διάθεσης των προκυπτόντων υγρών αποβλήτων (στραγγίδια).
Μάλιστα, «μπροστάρης» στον αγώνα για να μην υποβαθμιστεί η Μώραινα είναι ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μώραινας Φιλιατρών, ο οποίος και πέρυσι την άνοιξη, όταν και τότε είχαν «διακινηθεί» τέτοιες πληροφορίες (για εγκατάσταση του μπαλοποιητή), είχε αντιδράσει.

Μιλώντας χθες με μέλη του Συλλόγου έστειλαν ξανά, μέσα από το «Θ», ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αποδέκτη, επαναλαμβάνοντας με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση και ένταση: «Να ξεχάσουν τον μπαλοποιητή στη Μώραινα». Προτίθενται, δε, να αντιδράσουν μαζικά, δυναμικά και ένδικα, με προσφυγές ακόμη και στο ΣτΕ, αν χρειαστεί, «για το έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος της υγείας, της ζωής μας, των παιδιών μας, της γης μας, του περιβάλλοντος και της Ιστορίας μας»!
Όπως και πέρυσι, επανέλαβαν πως «είναι αποφασισμένοι για όλα, για να μην εγκατασταθεί ο μπαλοποιητής των σκουπιδιών στην περιοχή τους», ενώ αναφέρθηκαν σε «παιχνίδια και ευθύνες των δύο προηγούμενων Δημοτικών Αρχών Φιλιατρών και Γαργαλιάνων».
Τέλος, κάλεσαν τους αρμόδιους και υπεύθυνους, το δήμαρχο, τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και τους επιστημονικούς φορείς, συλλόγους και παράγοντες, ακόμη και πολιτικούς, να πάρουν θέση.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...