ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αγροτικές Επιδοτήσεις

Τώρα λένε για Τετάρτη - Πέμπτη, εκτός απροόπτου
Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί το θέμα της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων με τις συνεχείς αναβολές. Χθες, πληροφορίες ανέφεραν ότι το 50% των χρημάτων ενδέχεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχόμενα την Τετάρτη 9 ή την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλης Κοζομπόλης, μας είπε: «Υπάρχει μια πληροφορία από το διοικητή της Αγροτικής, τον κ. Πανταλάκη, ότι η ΑΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει στην πληρωμή εντός της εβδομάδας».
Για την Τετάρτη έκανε λόγο δημοσίευμα της ιστοσελίδας agronews.gr, όπου χθες το πρωί αναφερόταν: «Να πληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς υπογράφτηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις και εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρξουν αλλαγές στην πλατεία Βάθης. Από την πλευρά της, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ και ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών, εκτός απροόπτου ως την Τετάρτη.
Ωστόσο, τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για καθυστέρηση της πληρωμής της προκαταβολής στους αγρότες, δεδομένου ότι το οικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που η ATEbank δε θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να βρει ολόκληρο το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ από τη διατραπεζική αγορά, ενώ παράλληλα είχαν κλείσει και οι “κάνουλες” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.