ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μειώστε τα έξοδα θέρμανσης στο σπίτι

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών, και τα νέα για τις τιμές των καυσίμων είναι αποθαρρυντικά. Στον φετινό οικιακό προϋπολογισμό τα καύσιμα θα κοστίζουν διπλάσια από την περασμένη χρονιά. Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα μετατρέψετε το σπίτι σας σε ιγκλού, ή θα προσθέσετε άλλο ένα καταναλωτικό δάνειο στη συλλογή σας;

Πριν βάλετε το χέρι σας βαθιά στο πορτοφόλι, δοκιμάστε να εξοικονομήσετε χρήματα περιορίζοντας την σπατάλη ενέργειας που καταναλώνετε στο σπίτι σας. Μπορείτε να γλιτώσετε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνουμε. Κάντε έναν έλεγχο διαρροής ενέργειας στο σπίτι σας, εντοπίζοντας τις περιοχές όπου υπάρχει διαρροή θερμαινόμενου αέρα. Ελέγξτε, πόρτες, παράθυρα, τζάκια, καμινάδες, φωταγωγούς, και γενικά κάθε περιοχή όπου φαίνεται να έχει ρεύμα αέρα. Χρησιμοποιήστε, στόκο, γύψο, σιλικόνη, μονωτικά λάστιχα (τσιμούχες), αεροστόπ, αυτοκόλλητα προστατευτικά, πλαστικά και κάθε υλικό που νομίζετε κατάλληλο να κλείσει αυτές τις διαρροές. Αν το σπίτι σας είναι ανεπαρκώς μονωμένο, τα έξοδα για κάθε επιπλέον μόνωση που θα κάνετε, θα αποσβεσθούν αμέσως.
Περιορίστε τη χρήση συσκευών εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το υπόλοιπο σπίτι σας, όλον το θερμαινόμενο αέρα. Για να το πετύχει αυτό σε ένα μέσο σπίτι χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα! Μην θερμαίνετε χώρους στο σπίτι σας που δεν τους χρησιμοποιείτε συχνά, όπως το σαλόνι. Κλείστε τις παροχές θέρμανσης ή τους θερμοστάτες σ' αυτούς τους χώρους και κλείστε επίσης και τις πόρτες. Διατηρήστε, τον καυστήρα, τον λέβητα και όλον τον εξοπλισμό θέρμανσης σε άριστη κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Βρώμικα φίλτρα, μειώνουν την απόδοση του καυστήρα σας. Οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί και επιπλέον καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Μια ετήσια συμφωνία με ειδικούς επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης καυστήρων αξίζει τα λεφτά της, γιατί θα σας εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός σας θα είναι πάντα συντηρημένος σωστά και θα έχει διάρκεια ζωής όσο το δυνατό περισσότερη.

Μην ανεβάζετε τον θερμοστάτη πάνω από την θερμοκρασία που πραγματικά επιθυμείτε. Δεν θα ζεστάνει τον χώρο γρηγορότερα και επιπλέον θα αναγκάσει τον καυστήρα να δουλέψει σκληρότερα και άρα να ξοδέψει περισσότερο καύσιμο. Επίσης αν και είναι λογικό να έχετε κλειστή ή χαμηλωμένη την θέρμανση όταν κοιμάστε ή όταν λείπετε από το σπίτι, στην πραγματικότητα αυτό θα σας κοστίσει περισσότερο. Βλέπετε εκτός από τον αέρα θα πρέπει να ξαναζεσταθούν και όλα τα περιεχόμενα το σπιτιού, όταν θελήσετε να ανεβάσετε και πάλι την θερμοκρασία. θα πρέπει να ξαναζεσταθούν και αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας του καυστήρα. Μπορείτε να πετύχετε μια σωστή χρονική κατανομή της θερμοκρασίας ανάλογα με τις συνθήκες. Όταν βρίσκεστε στο σπίτι και είστε ξύπνιοι η σωστή θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 20-22 βαθμούς και όταν λείπετε ή κοιμάστε γύρω στους 16-18 βαθμούς. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό εγκαθιστώντας έναν αυτόματο θερμοστάτη που να έχει προεπιλεγμένη την ελάχιστη και την μέγιστη επιθυμητή θερμοκρασία.
p>Αν έχετε κεντρικό boiler θέρμανσης νερού, ελέγξτε τις ρυθμίσεις της θερμοκρασίας του. Αν έχετε πλυντήριο πιάτων, η θερμοκρασία του νερού στο boiler θα πρέπει να είναι στους 50 βαθμούς. Διαφορετικά μπορεί να είναι και χαμηλότερη. Αν το boiler βρίσκεται σε ένα κρύο χώρο, όπως ένα μισοτελειωμένο υπόγειο, τυλίξτε το με ένα κομμάτι μονωτικό υαλοβάμβακα που θα βρείτε σε καταστήματα σιδηρικών και χρωμάτων για να περιορίσετε την απώλεια θερμότητας. Πλύντε τα ρούχα με κρύο νερό όταν αυτό είναι εφικτό. Είναι ευχάριστο να στέκεστε κάτω από το ντους ένα κρύο πρωινό όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Αν όμως περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε στο ντους στο μισό θα έχετε 33% οικονομία στην θέρμανση του νερού. Ανοίξτε τις κουρτίνες και τα ρολά στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού σας (νότια) όταν ο ήλιος ανατέλλει και κλείστε τα λίγο πριν την δύση για να κρατήσετε την ηλιακή ενέργεια και ζέστη. Κλείστε τις κουρτίνες στη σκιερή πλευρά του σπιτιού σας (βοράς). Αν δεν έχετε κουρτίνες, κανονίστε να τοποθετήσετε. Οι κουρτίνες που είναι φτιαγμένες από "βαρύ" υλικό και έχουν πολλές πτυχές μπορούν να εμποδίσουν τον κρύο αέρα να μπει στο σπίτι και τον ζεστό αέρα να βγει.

 

                                                 Μιχάλης Πολίτης

ΑΠΟ http://www.noikokyra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: