ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Πέντε... Γερμανίες η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική


Η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας
Η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάστηκε φέτος πάνω από την Αρκτική λόγω του παρατεταμένου ψύχους. Στο μέγιστο σημείο της η τρύπα είχε μέγεθος 2 εκατ. τετρ. χλμ., δηλαδή όσο πέντε φορές η έκταση της Γερμανίας.
"Η χημική καταστροφή του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική στις αρχές του 2011 ήταν για πρώτη φορά από τότε που την παρατηρούμε στα ίδια επίπεδα με εκείνη στην Ανταρκτική" επισήμαναν οι επιστήμονες της NASA στην έκθεσή τους στο περιοδικό "Nature". Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από κάποιες περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.
Από τη δεκαετία του '80 οι επιστήμονες καταγράφουν κάθε καλοκαίρι την ύπαρξη τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική που κάποια έτη κάλυπτε ολόκληρη την ήπειρο και έφτανε και στη Λατινική Αμερική. Η αντίστοιχη στην Αρκτική ήταν πάντα πολύ μικρότερη, μέχρι τον φετινό Μάρτιο, όταν ένας συνδυασμός ισχυρών συστημάτων ανέμου και χαμηλών θερμοκρασιών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αραίωση του στρώματος του όζοντος. Επειδή η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πιο κρύους χειμώνες στην Αρκτική, οι επιστήμονες της NASA θεωρούν ότι τα επόμενα έτη θα υπάρξει σοβαρή απώλεια στο στρώμα του όζοντος.
                                                                          
ΑΠΟ http://photo-reportaz.blogspot.com/2011/10/blog-post_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.