ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ!


Από τις 4-9 Αυγούστου 2011, ένα υπαίθριο παζάρι με παλαιά αντικείμενα και αντίκες μας περιμένει στην γραφική Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί ως τα μεσάνυχτα!
Το παζάρι, που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά στο Μεγάλο Καλντερίμι από το Δήμο Κυπαρισσίας και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας», φέρνει στο νου μνήμες από το Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια καθώς είναι και το μοναδικό υπαίθριο παζάρι αντικών στην Ελλάδα. Διοργανώνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών που γίνονται στην Ευρώπη κυρίως στην Γαλλία και στην Ιταλία. Το 2010 περισσότεροι από 10.000 άτομα επισκέφθηκαν το παζάρι και τους πάγκους των παλαιοπωλών.

 Η Κυπαρισσία αναπτύσσει γύρω από το Κάστρο την Παλιά Πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και αρχαιολογικός τόπος. Το Μεγάλο Καλντερίμι αποτελεί τμήμα του μεγάλου δικτύου λιθόστρωτων καλντεριμιών (3 χιλιόμετρα περίπου συνολικό μήκος) που σώζεται στη καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου, το Σταυροπάζαρο.

Τι θα αγοράσω εκεί;
Στα 26 περίπτερα του παζαριού υπάρχουν παλιά ελληνικά έπιπλα και είδη σπιτιού, αντίκες από τη Γαλλία, βρετανικές πορσελάνες, κεραμικά και πέτρινα δοχεία, πίνακες, όπλα και χιλιάδες άλλα αντικείμενα.
Τι άλλο θα δω εκεί;
Παράλληλα με το παζάρι, το «Πρόγραμμα για την Προστασία & Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» διοργανώνει τριήμερη γευσιγνωσία των Τριφυλιακών Οίνων στον καταπράσινο Δημοτικό Κήπο. Εκεί οι μύστες του κρασιού δίνουν το καθημερινό τους ραντεβού δοκιμάζοντας τα κρασιά του Τριφυλιακού αμπελώνα και συζητώντας με τους οινοπαραγωγούς.
Μαζί με τη γευσιγνωσία των κρασιών, στον ίδιο χώρο θα βρούμε παλιές φωτογραφίες που εκθέτει ο Βασίλης Ματσινόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Νέο Βήμα της Κυπαρισσίας» και Πρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Κυπαρισσίων «Αγία Τριάδα».
Πηγή/Φώτος: www.in.gr, www.patrisnews.com
Share
ΑΠΟ http://www.prasinizo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΣΤΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχα, η συγκεκριμένη φώτο έχει τραβηχτεί στον