ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια με λαδερά ανοιξιάτικα λαχανικά

Περιγραφή συνταγής Υπέροχα, ζουμερά κεφτεδάκια σε πεντανόστιμη λαδερή σάλτσα με φρέσκα λαχανικά. Μια συνταγή που θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.
              Συστατικά συνταγής
  • 2 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
  • 1/3 του φλιτζανιού γαλέτα
  • 1 μέτριο φλιτζάνι φιλέτο πράσινης ελιάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ¼ του φλιτζανιού και έξτρα 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για να λαδώσουμε το σκεύος
  • 2 φινόκιο κομμένα σε ροδέλες
  • 6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • 2 ½ κουταλάκια κορν φλάουρ
  • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
Οδηγίες συνταγής
Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ζωμό και ανακατεύουμε μέσα τη γαλέτα. Ψιλοκόβουμε 1/3 του φλιτζανιού ελιές και μαζί με το ζωμό, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τη γαλέτα τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε τον κιμά σ' ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά από το μούλτι. Πλάθουμε με τα χέρια μας καλά όλα τα υλικά σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα σκεύος και πλάθουμε τον κιμά σε κεφτέδες. Τους τοποθετούμε αραιά τον ένα από τον άλλο και τους ψήνουμε για 10 λεπτά γυρνώντας τους μια φορά με τη σπάτουλα.
Όση ώρα ψήνονται οι κεφτέδες σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο για 5-7 λεπτά και εν συνεχεία αφού το αφαιρέσουμε κάνουμε το ίδιο με το καρότο.
Βάζουμε μαζί με τα λαχανικά τους κεφτέδες στην κατσαρόλα και τα δυο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο και από μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε το νερό με το κορν φλάουρ και το βάζουμε στην κατσαρόλα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον έξτρα μαϊντανό, τις υπόλοιπες ελιές και σερβίρουμε.
  • Διάρκεια: 1 ½ ώρα

Πρόταση για ποτό

Κτήμα Σκαλάνι ερυθρό Μπουτάρη από την Κρήτη.

Κτήμα Σκαλάνι/Τοπικός Οίνος Ηρακλείου (Κοτσιφάλι, Syrah).

Αρκετά βαθυκόκκινο, μέχρι και πολύ. Το άρωμα θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσι και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Απόηχοι καπνού, όπου έχει περάσει βανίλια, μαζί με μελάνι. Πλούσια γεύση, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους αλλά με “έξυπνα” ήπιο τρόπο, με ισορροπία και μεγάλη διάρκεια επίγευσης.

Γιατί ταιριάζουν: γιατί από την μια είναι ξεκάθαρο ότι το φαγητό θέλει κόκκινο κρασί, αλλά από την άλλη τα μυρωδικά, η σάλτσα και η γευστική υφή των υλικών του πιάτου επιτάσσουν σχετικά μαλακό κρασί -αλλά πλούσιο- με σαφώς φρουτώδη χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ http://www.lovecooking.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: