ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ασφαλές Internet: Πρακτικές συμβουλές για παιδιά και γονείς

Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσφέρει συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet.
Με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» (10 Φεβρουαρίου), η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια (Digital Awareness and Response to Threats-DART) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ενημερώνει με μερικές ενδεικτικές πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του Internet:



Πρακτικές συμβουλές για παιδιά
1.                  Δεν δίνουμε μέσω Διαδικτύου (πχ μέσα από τις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης-Social Networking,) προσωπικά μας στοιχεία όπως η διεύθυνση της κατοικίας μας, τον αριθμό τηλεφώνου μας, το όνομα του σχολείου μας κα
2.                  Εάν κάποιος μας κάνει να αισθανθούμε άβολα στο Διαδίκτυο(πχ μας προσβάλλει, μας στείλει απρεπές  μήνυμα ή μας ζητήσει κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση) σταματάμε την συνομιλία αμέσως και το συζητάμε με τους γονείς μας.
3.                  Εγκαθιστούμε προγράμματα προστασίας από ιούς και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας (antivirus software, firewall, anti-spyware software).
4.                  Κατεβάζουμε νόμιμα αρχεία, μουσική και βίντεο (πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών).
5.                  Δεν ανοίγουμε μηνύματα, αρχεία ή συνδέσμους από αγνώστους αποστολείς (spam email). Πολλά από αυτά περιέχουν μολυσμένα αρχεία από ιούς ή διαφημίζουν ακατάλληλο και παράνομα περιεχόμενο ή αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών και την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών (Phishing).

Πρακτικές συμβουλές για γονείς
1.      Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης και ενεργοποιούμε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. parental control software).
2.      Δημιουργούμε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών  με διαφορετικούς κωδικούς για εμάς (διαχειριστής-administrator) και τα παιδιά μας (χρήστης -user) ώστε να έχουμε τον έλεγχο του υπολογιστή (πχ εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, ώρες χρήσης υπολογιστή κα)
3.      Θεσπίζουμε κανόνες συμμετοχής σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (κυρίως σχετικά με το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει το κάθε μέλος της οικογένειας στο παιχνίδι).
4.      Πριν αγοράσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ελέγχουμε τη συσκευασία όπου αναγράφεται η ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο, συνεπώς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού επιλέγουμε το κατάλληλο παιχνίδι.
5.      Ρωτάμε για να ενημερωθούμε για την χρήση του Διαδικτύου γνωστούς  και φίλους και ενημερωνόμαστε  μέσα από την ηλεκτρονική.σελίδα www.dart.gov.gr στην οποία έχουμε άμεση επαφή με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια .

Η Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια  αποτελεί κόμβο ενημέρωσης  και πρόληψης των πολιτών για ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Συνεργάζεται με πλήθος φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ψηφιακής ασφάλειας (όπως ενδεικτικά ο Εθνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του ΥΠΕΠΘ, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ΥΠΑΝ, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το Χαμόγελο του Παιδιού, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα κλπ.)

Στόχος της Ομάδας D.A.R.T είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στο Διαδίκτυο μέσω της σωστής ενημέρωσης και πρόληψης, ώστε να αξιοποιήσει με ασφάλεια τις δυνατότητες και τα οφέλη των νέων τεχνολογικών μέσων. Ενδεικτικές δράσεις της Ομάδας DART :

* Παραγωγή και δωρεάν διανομή πάνω από 11.000 φυλλαδίων για την ασφαλή πλοήγηση και τις ασφαλείς συναλλαγές στο Διαδίκτυο, σε επιχειρήσεις, γονείς και μαθητές..
* Παραγωγή και δωρεάν διανομή 3.000 διαδραστικών cd’s για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου με εξειδικευμένο περιεχόμενο για γονείς και παιδιά αντίστοιχα
* Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης Ενημέρωσης www.dart.gov.gr μέσω της οποίας η Ομάδα DART ενημερώνει αλλά και απαντά σε ερωτήματα πολιτών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας.
* Διενέργεια on line οικογενειακού διαγωνισμού για την ψηφιακή ασφάλεια, με τίτλο «Οι DARTανιάν του Διαδικτύου» με πανελλαδική συμμετοχή γονέων και παιδιών.
* Συνεργασία με σημαντικούς φορείς (όπως ο Συνήγορος του Παιδιού, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής) στην υποβολή ρυθμιστικών προτάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στην χρήση των νέων τεχνολογιών.
* Έχει επισκεφθεί πάνω από 20 πόλεις από τα Χανιά έως την Αλεξανδρούπολη ενημερώνοντας μέσα από workshops χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες γονείς για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

Επικοινωνία με την Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια στην ηλ.σελίδα www.dart.gov.gr

ΑΠΟ http://www.techpress.gr/index.php/archives/6839

Δεν υπάρχουν σχόλια: