ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μειωμένη παραγωγή σταφυλιών


Μειωμένη είναι η ελληνική παραγωγή σταφυλιών, κυρίως εξαιτίας του περονόσπορου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη νότια και κεντρική Ελλάδα.ΦΛΩΡΙΝΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στο Αμύνταιο. Βασική ποικιλία ξινόμαυρο.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειωμένη κατά 30 % η παραγωγή στη Ζίτσα λόγω περονόσπορου.
ΛΕΥΚΑΔΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30 % στις ορεινές περιοχές Καρυές και Εγκλουβή, λόγω περονόσπορου. Μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Βερτζαμή, λόγω χαλαζιού.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Μειωμένη παραγωγή σε τοπικό επίπεδο κατά 40 % στην ποικιλία βαρδέα στους Μαχαιράδες Ζακύνθου λόγω περονόσπορου. Προβλήματα και με την καλλιέργεια σταφίδας.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ολική καταστροφή στις ποικιλίες τσαούσι, γουστολίδι ώς 100 % ενώ στη βασική ποικιλία ρομπόλα στη ζώνη ΠΟΠ, από 50 % - 60 %. Από τους 580 τόνους ρομπόλας θα συγκομιστούν 240 τόνοι.
ΛΑΡΙΣΑ: Καταστροφή μόνο στην περιοχή Δαμάσι άνω του 60 %, στις υπόλοιπες περιοχές η παραγωγή είναι κανονική. Κύριες ποικιλίες: μοσχάτο Αμβούργου, βικτώρια, Κάρντινα, μερλό, σιράχ.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μειωμένη κατά 40 % η παραγωγή στην ζώνη της ποικλίας μαύρου μεσενικόλα. Αλλες βασικές ποικιλίες: μερλό, σιράχ.
ΑΧΑΪΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στην Αχαϊα. Βασικές ποικιλίες: μοσχάτο, κορινθιακή, μαυροδάφνη, ροδίτης.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κυρίως στη Νεμέα περίπου 30 %. Ο περονόσπορος έχει πλήξει και την κορινθιακή και τη σουλτανίνα. Η παραγωγή κυμαίνεται σε 7.000 - 8.000 τόνους.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή άνω του 70 % στην περιοχή της Πυλίας. Η συγκόμιση έχει πέσει στο 50 %. Πολλοί αμπελώνες έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χαμηλής τιμής του σταφυλιού. Βασικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται: καμπερνέ, σαρντονέ, μερλό, φωκιανός, ροδίτης.

ΗΛΕΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30 % λόγω περονόσπορου. Ζημιές και στην κορινθιακή σταφίδα που συλλέγεται για αποξήρανση.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Μειωμένη 10 % η παραγωγή στη Νέα Αγχίαλο, μικρότερος από πέρυσι ο όγκος της παραγωγής, που θα κυμανθεί περίπου στους 1.500 τόνους οινοστάφυλων.
ΕΥΒΟΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 60 % - 70 % σε Δύστο, Κάρυστο και Ληλάντιο Πεδίο. Βασική ποικιλία το σαββατιανό. Η συγκόμιση θα είναι πάρα πολύ μικρή.
ΑΤΤΙΚΗ: Μειωμένη η παραγωγή κατά 30 % - 50 % σε Μαρκόπουλο, Παιανία, Σπάτα - πλην Κορωπίου- με βασική ποικιλία το σαββατιανό, από το οποίο παρασκευάζεται η ρετσίνα. Γύρω στο 25 % η ζημιά στα Μέγαρα, ενώ το χωριό Μάζι δεν πρόκειται να τρυγήσει.
ΒΟΙΩΤΙΑ: Βιβλική καταστροφή στις Ερυθρές 100 % και μειωμένη η παραγωγή άνω του 50 % σε Κριεκούκι, Βάγια, Σώπια, Ριτσώνα. Βασικές ποικιλίες: σαββατιανός, καμπερνέ, σαρντονέ.
ΚΡΗΤΗ: Βιβλική καταστροφή 70 % - 100 % στην ανατολική Κρήτη, κυρίως Σητεία και Ηράκλειο, και 40 % στα Πεζά. Καταστράφηκαν και τα επιτραπέζια, σουλτανίνα κ.α. Μικροπροβλήματα στα Χανιά από περονόσπορο.
ΛΗΜΝΟΣ: Μείωση της παραγωγής 30 % - 60 %. Μειωμένη παραγωγή λόγω και της εγκατάλειψης αμπελώνων. Από περίπου 2.000 τόνους θα τρυγηθούν μόλις 1.200. Βασική ποικιλία, μοσχάτο.
ΣΑΜΟΣ: Μείωση της παραγωγής 5 %. Βασική ποικιλία μοσχάτο.
ΠΑΡΟΣ: Μείωση της παραγωγής 10 %, λόγω καιρικών συνθηκών και περονόσπορου. Σε 550 τόνους υπολογίζεται να ανέλθει η φετινή παραγωγή. Βασικές ποικιλίες: μαλαγουζιά, ασύρτικο κ.ά.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Μείωση της παραγωγής 10 %, όχι εξαιτίας του περονόσπορου αλλά λόγω κρύου και χιονιού την άνοιξη. Βασική ποικιλία, αθήρι.
ΡΟΔΟΣ: Μείωση της παραγωγής της βασικής ποικιλίας του νησιού (αθήρι) κατά 50 %. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Ατάβυρο. Μειωμένη η παραγωγή οινοστάφυλων όλων των ποικιλιών 30 %.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: