ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ψηφιακή τηλεόραση και στη Δυτική Ελλάδα από τις 9 Δεκεμβρίου

Από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ξεκινά η ψηφιακή εκπομπή από τα Ακαρνανικά όρη, στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά») από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, καθώς και από όσους περιφερειακούς σταθμούς είναι σε θέση να εκπέμψουν ψηφιακά.

Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08 και ήδη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πληροφορηθεί για τις αλλαγές με ενημερωτική καμπάνια, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.


Περίπου 330.000 κάτοικοι των πόλεων του Αγρινίου, της ........

Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Επτανήσων, καθώς και περιοχών των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρεβέζης και Αχαΐας, θα πρέπει να διαθέτουν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή ενσωματωμένο στην τηλεόραση ψηφιακό δέκτη MPEG4 και να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στη συχνότητα 28 (530 MHz) για τα κανάλια της ΕΡΤ και στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz) για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ συνιστάται και ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά».



Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Υπουργείου: www.yme.gr

ΣΧΟΛΙΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΨΕΥΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΥΤΗΞΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΣΑΣ ΚΕΡΑΙΕΣ.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗ (ΑΝ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ)


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/2011/10/9_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...