ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Δάγκωμα Ζώων



Τα συχνότερα δαγκώματα ζώων, προέρχονται από τα κατοικίδια ζώα.  Από αυτά, τα δαγκώματα σκύλων είναι τα περισσότερα. Όμως, από τα δαγκώματα των κατοικιδίων ζώων, της γάτας είναι τα μολυσματικότερα.
Εάν το δάγκωμα είναι επιπόλαιο και αβαθές, απαιτείται η έκπλυσή του με άφθονο καθαρό νερό και σαπούνι και ενε συνεχεία η περιποίησή του, με αντισηπτικά διαλύματα (οξυζενέ και betadine). Ακολούθως το τραύμα θα καλυφθεί με αποστειρωμένη γάζα. Η τακτική ανά ημέρα περιποίησή του, θα βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωσή του.
Εάν το δάγκωμα είναι βαθύ και έχει προκληθεί διάσχιση ιστών και αιμορραγία, απαιτείται κατ΄ αρχήν σταμάτημα της αιμορραγίας με άμεση πίεση επί του τραύματος. Εάν πρόκειται για τραύμα κάποιου μέλους (πόδι, χέρι), τότε ανυψώνεται το μέλος και συγκρατείται σε λοξή θέση. Στη συνέχεια καθαρές στεγνές γάζες τοποθετούνται στην περιοχή του τραύματος με τις οποίες ασκείται πίεση πάνω σ’ αυτό. Εάν η γάζα «γεμίσει» με αίμα, μία νέα στεγνή γάζα εφαρμόζεται επάνω από τη μουσκεμένη και συνεχίζεται η άσκηση πιέσεως. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται κάθε φορά που γεμίζει με αίμα η επιπλέον γάζα (όρα αντιμετώπιση αιμορραγίας). Μετά το σταμάτημα της αιμορραγίας, ακολουθεί η έκπλυση και η περιποίηση του ταύματος.
Τα τραύματα από δαγκώματα ζώων δεν συρράπτονται, ως κατ΄ εξοχήν μολυσμένα. Η χορήγηση αντιβιώσεως, θα αποφασισθεί από τον ιατρό που θα εξετάσει το τραύμα σε δεύτερο χρόνο. Πάντως, κρίνεται χρήσιμη στα βαθειά και ρυπαρά τραύματα.
Οφείλει να ελεγχθεί η αντιτετανική κάλυψη του τραυματία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιτετανικός ορός και η επαναληπτική δόση του αντιτετανικού εμβολίου.
Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθεί ο κτηνίατρος αναφορικά με την κατάσταση του ζώου και να ακολουθηθούν οι οδηγίες του.

ΑΠΟ http://www.e-hospital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: