ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

10 Συμβουλές για καλό ύπνο


Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, είναι απαραίτητος για να διατηρούμε την υγεία μας, σωματικά και πνευματικά. Και όμως, αρκετοί από μας δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ και πολλές φορές καταφεύγουμε σε διάφορα «κόλπα» για να τα καταφέρουμε.
Ας δούμε 10 πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε για να έχουμε «καληνύχτα».
Αποφεύγετε λοιπόν:

  1. Καφεΐνη
    Χρειάζεται να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα που περιέχουν Καφεΐνη, εκτός κι αν θέλετε να μείνουμε ξύπνιοι! Ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται ακόμα και μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Δοκιμάστε να πιείτε λίγο χαμομήλι με τίλιο ή μολόχα για να χαλαρώσετε και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
  2. Νοητική ανησυχία
    Προσπαθήστε να επιλύσετε τα προβλήματα και την εργασία σας, μέσα στην ημέρα ή πριν πέσετε στο κρεβάτι. Δεν θα έχετε καλό ύπνο αν συνεχίσετε να ανησυχείτε για διάφορα θέματα.
  3. ¶τακτες ώρες ύπνου
    Χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε το σώμα σας να συντονιστεί στην αίσθηση της υπνηλίας πριν τον ύπνο. Ορίστε λοιπόν μία συγκεκριμένη ώρα για να πέφτετε για ύπνο κάθε μέρα, για παράδειγμα 10.15 – 10.30 μμ.
  4. Θορύβους και αποσπάσειςΑποφεύγετε κάθε είδους αποσπάσεις και θορύβους όπως ο ήχος της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, τηλεφώνου κλπ. Σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.
  5. Φώτα και λάμψεις
    Σβήστε τα φώτα. Αν δεν σας αρέσει το πλήρες σκοτάδι, αφήστε ένα πολύ χαμηλό φωτάκι στο δωμάτιο. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να δέχεται το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μία βραδινή κατάσταση. ¶ρα χρειαζόμαστε σκοτάδι για να κοιμηθούμε.
  6. ¶δειο στομάχιΑποφύγετε να κοιμάστε με εντελώς άδειο στομάχι. Μην φάτε όμως πριν πέσετε για ύπνο. Αν πεινάτε και έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, μισή με μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
  7. Πολύ γεμάτο στομάχι
    Το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δυόμισι ώρες νωρίτερα, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία της πέψης σας. Ένα παραγεμισμένο στομάχι θα σας κάνει να νιώσετε άβολα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
  8. Στρες
    Κοιμηθείτε στην άνεση της κρεβατοκάμαράς σας. Αλλάζετε σεντόνια και τακτοποιείτε το κρεβάτι σας συχνά. Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
  9. ¶βολες συνθήκεςΌταν ο καιρός είναι ζεστός και αποπνικτικός, νιώθουμε άβολα. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσει και να δροσιστεί το σώμα σας. Έτσι ο ύπνος θα γίνει ευκολότερος.
  10. Υπερβολική προσπάθεια για ύπνοΣταματήστε να προσπαθείτε υπερβολικά να κοιμηθείτε, αλλιώς δεν πρόκειται να κοιμηθείτε καθόλου. Ηρεμήστε και χαλαρώστε. Κλείστε τα μάτια και αρχίστε να παρακολουθείτε την αναπνοή σας, πως μεταβάλλετε το σώμα σας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.
ΑΠΟ http://www.lifeinbalance.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=354&Itemid=56

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.