ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Οι σωτήριες χρήσεις των μωρομάντηλων στο αυτοκίνητο


 26 Jun 2021

Τα μωρομάντηλα αποτελούν το πιο κατάλληλο προϊόν για τη φροντίδα των μωρών και των παιδιών γενικότερα και ποτέ δεν πρέπει να λείπουν από μια τσάντα ή το σπίτι. Ωστόσο,

εκτός από τη χρήση για την οποία προορίζονται κυρίως, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό καλό να βρίσκεται ένα πακέτο καλά σφραγισμένο (για να μην εξατμιστεί το υγρό) στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, ή σε μια θήκη που δεν τη βλέπει ο ήλιος.

Έχετε ποτέ σκεφτεί πως με δυο – τρία μωρομάντηλα (όχι απολυμαντικά με οινόπνευμα) μπορείτε να κάνετε το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας να λάμπει, δίχως τη χρήση χημικών; Καταρχήν, η επιφάνεια του ταμπλό, είναι αυτή που γεμίζει αμέσως σκόνη, όπως και η κεντρική κονσόλα. Με ένα μωρομάντηλο σκουπίστε όλα τα πλαστικά μέρη και θα δείτε ότι η κάθε βρωμιά θα αφαιρεθεί εύκολα, όπως σταγόνες από καφέ, χυμό κ.λπ.

Πολύ χρήσιμα είναι τα μωρομάντηλα και για όσα αυτοκίνητα έχουν δερμάτινες επενδύσεις στο σαλόνι τους, καθώς καθαρίζουν αμέσως και δεν χαλάνε το δέρμα (με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν έχουν οινόπνευμα). Ακόμα και οι υφασμάτινες ταπετσαρίες καθαρίζουν εύκολα, ενώ στεγνώνουν γρήγορα. Τα μωρομάντηλα είναι πάντοτε σωτήρια όταν κάθονται στο πίσω κάθισμα παιδιά, γιατί μπορούν να αφαιρέσουν άμεσα λεκέδες και να απομακρύνουν τρίματα από σνακ.

Εκτός όμως από τις καθαριστικές τους ιδιότητες στο θάλαμο των επιβατών ενός αυτοκινήτου, είναι πολύ χρήσιμα και για διάφορες ακόμα εργασίες. Μία από αυτές είναι ο έλεγχος των λαδιών και συγκεκριμένα για τον καθαρισμό και έλεγχο της βέργας. Επίσης, χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των χεριών ύστερα από έναν έλεγχο των πιέσεων των ελαστικών. Αν μάλιστα τύχει και χρειαστεί αλλαγή ελαστικού γιατί έχασε τον αέρα του, τότε αποτελούν το κατάλληλο και ακίνδυνο καθαριστικό για να αφαιρεθεί η μαυρίλα.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: