ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Παναθηναϊκός - Αίας Ευόσμου 3-0

     Οι κορίτσαροι του Παναθηναϊκού κατέκτησαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων αφού επιβλήθηκαν με 3-0 επί του Αίαντα Ευόσμου στον τελικό κάνοντας έτσι το νταμπλ.
 

«Βασίλισσα» ξανά στο χάντμπολ η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους στο χάντμπολ, επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 27-23 στον τελικό

Έρχεται η πρώτη «υποθαλάσσια λιμουζίνα»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικρού υποβρυχίου C-Explorer 5. Μπορεί να φιλοξενεί πέντε επιβάτες και να καταδύεται σε βάθος 300 μέτρων.
Θα κοστίζει ανάλογα με τον εξοπλισμό κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ, όμως η εμπειρία που θα

Ολα τα αποτελεσματα στα τοπικά πρωταθλήματα Α, Β και Γ Μεσσηνίας

Ο Α.Ο. Ασπρόχωμα του Λάκη Σπάλα, αποδείχθηκε εφτάψυχος.. .(σ.σ. ο πρόεδρος Γιάννης Ηλιόπουλος και το Δ.Σ. τα έχει βροντήξει… μετά τη πρόσφατη “καμπάνα” της Πειθαρχικής Επιτροπής και την αφαίρεση 5 βαθμών 3+2), αφού λύγισε σήμερα 2/3 το βράδυ στο Αθλητικό Κέντρο της Ένωσης στο Κορδία για την 23η μέρα της Α΄Μεσσηνίας, και την αντίσταση στο β΄μέρος του Α.Ο. ΦΑΡΑΙ με σκορ 2-0! 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3/2013
Α΄ Μεσσηνίας 23η αγωνιστική

Στο Μιλάνο κατασκευάζεται το πρώτο «κάθετο δάσος» του κόσμου

Αν δεν μπορείς να φυτέψεις πράσινο οριζοντίως, βάλ'το...καθέτως, φαίνεται να σκέφτηκε ένας επινοητικός Ιταλός αρχιτέκτονας. Κάπως έτσι κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο Μιλάνο αυτό που οι εμπνευστές του αποκαλούν «το πρώτο κάθετο δάσος» στο κόσμο. Πρόκειται για ένα καταπράσινο «διπλό» συγκρότημα ουρανοξυστών με διαμερίσματα και καταστήματα, το «Bosco Verticale» (μπόσκο βερτικάλε) στην περιοχή 'Ιζολα, πολύ κοντά στο κέντρο της ιταλικής μεγαλούπολης. Οταν ολοκληρωθεί θα αποτελείται από δυο ουρανοξύστες, ύψους 111 και 78 μέτρων αντίστοιχα.

Στα ύψη οι φετινές βάσεις


Ανοδο των βάσεων προκαλεί η «Αθηνά» , καθώς  σύμφωνα με τη «μετάφραση»  του φετινού «χάρτη»  των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι βάσεις θα απογειωθούν, κυρίως στις σχολές που έχουν  καλή σχέση με την  αγορά εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για πρώτη φορά  ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος  εκτίμησε  ότι αναμένεται  ανοδική πορεία των βάσεων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ΤΕΙ θα έχουν μείωση  των θέσεων κατά 30% σε αντίθεση με τα ΑΕΙ που «κερδίζουν» θέσεις.  Στη φετινή «μελέτη» που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με τις οικογένειές

Το έξυπνο μπαστούνι για ηλικιωμένους με GPS και σφυγμομετρητή

Ένα "πανέξυπνο" μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.
Το λεγόμενο "μπαστούνι επόμενης γενιάς", σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, κάνει

Νέα επίθεση Τατούλη σε δημάρχους για σκουπίδια

Επίθεση στους δημάρχους για τη διαχείριση των σκουπιδιών εξαπέλυσε ξανά χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Υποστήριξε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει επιλεγεί ο προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού της Περιφέρειας, η οριστική επιλογή του οποίου θα σημάνει ταυτόχρονα την ανακούφιση των δήμων από την προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Ο κ. Τατούλης ανέφερε και πάλι ότι η ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης ανήκει στον ΦΟΔΣΑ και τις δημοτικές αρχές, «οι οποίοι είναι και αυτοί που εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη» και πετώντας τους το μπαλάκι για τη χωροθέτηση που καίει, είπε πως «δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να υποδείξει το πού θα πάνε τα σκουπίδια».

Μαγεία το ποτάμι

ΕΙΝΑΙ μαγεία ο Νέδοντας και η περιοχή του Πεδίου Βολής από ψηλά, από το δρόμο προς τη Μονή

Σημαντικές για τη Μεσσηνία οι δράσεις του ΙΓΜΕ

Στις 28-02-2013 ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Αλευράς συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Διευθυντή Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ και υπεύθυνο δράσεων νερών του ΕΣΠΑ Δρ. Σαμπατακάκη Παναγιώτη. Ο κ. Σαμπατακάκης ενημέρωσε τον κ. Αλευρά για τις δράσεις του ΙΓΜΕ, το οποίο ασχολείται με θέματα γεωθερμίας και τόνισε πως η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αποτελεί πιλοτική ζώνη σ’ ένα ανταγωνιστικό διακρατικό πρόγραμμα οκτώ χωρών και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες .

Μία άλλη σημαντική δράση του ΙΓΜΕ που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι η παρακολούθηση των υπόγειων

Μειώνονται οι γεννήσεις και αυξάνεται η υπογεννητικότητα στο Μοριά

Η Πελοπόννησος  δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τις επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας. Και δυστυχώς τα αποτελέσματά της είναι αρκετές φορές οδυνηρά και δραματικά.
Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, έτσι και οι Πελοποννήσιοι «θυσιάζουν» τη γέννηση ενός παιδιού λόγω οικονομικής στενότητας, είτε αυτό σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, είτε ότι προχωρούν σε διακοπή της κύησης, αναλογιζόμενοι το κόστος ανατροφής έστω και του πρώτου παιδιού! Σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών από διάφορες περιοχές, η ανεργία και ο φόβος της

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΤΡΟΠΙΟΥ, ΚΛΕΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 3 Μαρτίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.).

Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ως Χριστιανοί διαβλήθηκαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους συνέλαβε και τους βασάνισε σκληρά. Όμως οι Μάρτυρες, αφού παρουσιάσθηκε σε αυτούς ο Κύριος και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος, έγιναν υγιείς.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ


Κυριακή του Ασώτου - (Λουκ. ιε´ 11-32)
Είπε ο Κύριος τήν παραβολή• κάποιος άνθρωπος είχε δύο γιούς. ῾Ο μικρότερος απ’ αυτούς είπε στόν πατέρα του• “πατέρα, δώσε μου τό μερίδιο τής περιουσίας πού μού αναλογεί”• κι εκείνος τούς μοίρασε τήν περιουσία. ῞Υστερα από λίγες μέρες ο μικρότερος  γιός τά μάζεψε όλα κι έφυγε σέ χώρα μακρινή. ᾿Εκεί σκόρπισε τήν περιουσία του κάνοντας άσωτη ζωή.

῞Οταν τά ξόδεψε όλα, έτυχε νά πέσει μεγάλη πείνα στή χώρα εκείνη, καί άρχισε κι αυτός νά στερείται. Πήγε λοιπόν κι έγινε εργάτης σέ έναν από τούς πολίτες εκείνης τής χώρας, ο οποίος τόν έστειλε στά χωράφια του νά βόσκει χοίρους. ῎Εφτασε στό σημείο νά θέλει νά χορτάσει μέ τά ξυλοκέρατα πού έτρωγαν οι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ