ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΠΛΑΤΗ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΓΚΟΥΤΗ – ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ


   Όπως γνωρίζουμε όλοι μας στο χωριό μας πριν από αρκετά χρόνια υπήρχανε τρεις νερόμυλοι οι οποίοι εξυπηρετούσανε τις ανάγκες όχι μόνο του χωριού μας αλλά και της γύρω περιοχής.
   Οι δύο έχουνε γκρεμιστεί, ο μόνος πού σώζεται είναι του Πρεβεζάνου στον οποίο και θα αναφερθούμε. Τα στοιχεία τα έχω πάρει από την ίδια την οικογένεια.
    Ο νερόμυλος βρίσκεται 1ΚΜ περίπου μακριά από το χωριό με κατεύθυνση προς  
τα Φιλιατρά και στο δεξιό μέρος.
   Η λειτουργία του άρχισε πριν από το 1800 για να σταματήσει λίγο πριν το 1967.
   Τον μύλο τον είχανε δύο άτομα, ο Μελισινός και ο Πατούσας, οι οποίοι το 1910 τον πουλήσανε

Μικρά Μυστικά για το βάψιμο και το στόλισμα των Πασχαλινών Αυγών σας !!!

                                                                             ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Για το κόκκινο: 1 Kg παντζάρια (μόνο βολβούς), 3 λίτρα νερό, 1 φλιτζάνι ξύδι.  Αφού πάρει βράση τότε ρίχνουμε τα αυγά και βράζουμε μαζί για άλλα 10 λεπτά.  Εάν θέλουμε πιο σκούρο χρώμα, κατεβάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε τα παντζάρια και αφήνουμε μέσα για λίγο ακόμα τα αυγά.
Για το πράσινο: Βράζουμε 1 Kg σπανάκι σε 2 λίτρα.  Στο ζωμό που θα μείνει ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ξύδι και βράζουμε τα αυγά.  Αντί για σπανάκι

μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 ματσάκια μαϊντανό.

Για το γαλάζιο – μπλε: Βράζουμε 1 κομμένο κόκκινο λάχανο σε 2 λίτρα νερό μαζί με τα αυγά. 

Εμπρησμός σε τράπεζα στην Ηλιούπολη

Άγνωστοι έβαλαν στόχο υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας.

Οι δράστες λίγο μετά τα μεσάνυχτα  έσπασαν με βαριοπούλα τη τζαμαρία και πέταξαν γκαζάκια

Ποιοι άνεργοι θα πάρουν 500 ευρώ για κατάρτιση

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δικαίωμα κατάρτισης με κουπόνι αξίας 700 ευρώ (500 ευρώ καθαρά κατ' άτομο ) θα αποκτήσουν συνολικά 18.332 άνεργοι, εφόσον υποβάλλουν από τη Δευτέρα 9 Απριλίου έως την Παρασκευή 25 Απριλίου ηλεκτρονική αίτηση και επιλεγούν για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών σε βασικές δεξιότητες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για τις αγορές του Πάσχα

Συμβουλές για σωστή επιλογή φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων εξέδωσε ο ΕΦΕΤ εν όψει του Πάσχα.
Τι πρέπει γενικά να προσέξετε:
- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
- Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

Επίσκεψη Σουηδών δημοσιογράφων στην Πύλο

Την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, ομάδα Σουηδών μεταξύ των οποίων και Σουηδοί δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν την Πύλο και θα συμμετέχουν μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δημητρίου Π. Καφαντάρη σε εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προς τιμήν τους με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης του 1912 για να γνωρίσουν από κοντά την οικία «Τσικλητήρα», το χώρο που έζησε και μεγάλωσε ο Πύλιος Χρυσός Ολυμπιονίκης, Κωστής Τσικλητήρας.
Η Στοκχόλμη ως πόλη που φιλοξένησε την Ολυμπιάδα του 1912 αλλά και γενικότερα οι Σουηδοί έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στον Κωστή Τσικλητήρα και σε

Α.Σ. ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Η Ενημέρωση για τους Συνεταιρισμούς

Ενημερωτική συζήτηση για τους Αγρότες της περιοχής πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, πρωτοβουλία του δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Κάλαντα Λαζάρου

Ήρθ' ο Λάζαρος, ήρθαν τα Bάγια
καλή μέρα σας, καλή σας μέρα.
Tώρα λάλησε πουλί κι αηδόνι
τώρα λάλησε και χελιδόνι.
ν-Εσένα πρέπ’ αφέντη μου ν-αυτά τα τρία ζευγάρια
τα ντρέχεις τα, τα σπέρνεις τα, γυρίζεις τριβολά τα.
Kαι σκάλωσεν ο κάτσινος στης νεραντζιάς τον κλώνο,
και σκάλωσεν τ’ αλέτρι μου στης νεραντζιάς τη ρίζα.
Πίσου μαύρε μ’, πίσου ξανθέ μ’, πίσου καραβουκύρη
μην πάρω τα κουδούνια σου και βάλω τα στο μαύρο μ’.
ν-Εγώ το μαύρο θέλω ντο, το μαύρο χρειάζομαί ντο
για να τον στέλνω στο γιαλό να κουβαλεί τις πέτρες.
 ΑΠΟ http://www.domnasamiou.gr

ΛΑΖΑΡΙΑ

Κάθε χρόνο, την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου αναβιώνει το έθιμο του Λαζάρου. Μικροί και μεγάλοι φτιάχνουν το Λάζαρο για να κρεμάσουν τα κύπρια και να βγουν στις γειτονιές χτυπώντας τον, με το αζημίωτο βέβαια. Ο Λάζαρος είναι ένας καλαμένιος σταυρός με το κάτω άκρο του πιο μακρύ. Χοντρά σκληρά καλάμια, τρυπημένα στα πλάγια για να μπαίνουν τα μικρά καλοφτιαγμένα τοξωτά καλάμια. Στο κάτω μέρος του σταυρού δένουν γερά τα κύπρια ή και κουδούνια. Στο πάνω μέρος βάζουν βάγια την οποία καλύπτουν με ένα λευκό πανί ραμμένο γύρω γύρω. Πάνω από το πανί και σε σχήμα σταυρού  βάζουν λουλούδια, βιολέτες, γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα κ.α. γερά ραμμένα στο πανί για να μην πέσουν με το χτύπημα του Λαζάρου. 
 Παλαιότερα, δε, σύμφωνα με την παράδοση, χτυπούσαν κυρίως τα μεγάλα Λαζάρια οι Ντζαναίοι και οι

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 7 Απριλίου, ημέρα της Αναστάσεως του Αγίου Λαζάρου από τον Ιησού Χριστό, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ.ι΄, 38-40, Ιωαν.ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πρό του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει το τάφο του.

Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του

Κατέστρεψε μνημείο 500 ετών με ένα...φτέρνισμα

Ήταν μόνο ένα φτέρνισμα ικανό ωστόσο να καταστρέψει ένα μνημείο 500 ετών!
Όλα άρχισαν όταν ο 42χρονος οδηγός ταξί Mati Levy οδηγούσε στο Somerset της βορειοδυτικής Βρετανίας με 40 χιλιόμετρα την ώρα.

Απεργία στους ΧΥΤΑ κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Από τα καθήκοντα τους θα απέχουν το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων, μετά από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε, επίσης, να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του

Χρυσό λυθρίνι, όνομα και πράγμα

Tο ποσό των 38.000 δολαρίων χρειάστηκε να ξοδέψει ένας Κινέζος επιχειρηματίας στο Μπανγκλαντές για να αποκτήσει ένα σπάνιο λυθρίνι, χρώματος χρυσαφί.
Ο ιδιοκτήτης ενός ιχθυοπωλείου αγόρασε το 37 κιλών λυθρίνι από τον ψαρά που το είχε πιάσει στον κόλπο Μπένγκαλ και το έβγαλε σε δημοπρασία στο μαγαζί του, αφού όπως είπε, ήξερε ότι μπορούσε

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...