ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για 1.040 συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν απογράφηκαν

Την υπόθεση με την «ύποπτη λίστα» των 1.040 συνταξιούχων του ΟΓΑ, που δεν είχαν απογραφεί στις τράπεζες από τις οποίες έπαιρναν τις συντάξεις τους διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε στους διευθύνοντες τις κατά τόπους Εισαγγελίες Εφετών.

Eύκολο τυρόψωμο ή ελαιόψωμο

Νόστιμο,γρήγορο και λαχταριστό ψωμάκι με σίγουρη επιτυχία!!! Προστέθηκε από

 Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή 500γρ. για όλες τις χρήσεις και 500 γρ. για ζυμωτό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16γρ.)
  • 1 κουταλία κοφτή της σούπας ζάχαρη (10γρ.)
  • 1 κουταλιά γεμάτη της σούπας αλάτι (15γρ.)
  • 60 γρ. λάδι
  • 500 γρ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ. μυζήθρα ξινή
  • 50 γρ. τυρί τριμμένο (που λιώνει) της αρεσκείας σας

"Συγχωροχάρτι" σε όσους μπήκαν στον Τειρεσία εν μέσω κρίσης

Τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους εντάχθηκαν στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία την περίοδο της κρίσης και έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους, προβλέπει η ρύθμιση στην οποία καταλήγουν κυβέρνηση και τράπεζες.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η πρόταση για μείωση των δόσεων που πληρώνει ο δανειολήπτης κάθε μήνα στο 30% του μισθού του και η ρύθμιση θα προβλέπει μείωση της μηνιαίας δόσης κατά 30%.
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το βάρος της μηνιαίας δόσης για τους δανειολήπτες, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται υπέρογκα οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που ούτως ή άλλως έχουν υπολογιστεί στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παραδείσια - Τσακώνα σε ένα μήνα - Μένει μόνο ο ηλεκτροφωτισμός

Σ’ ένα περίπου μήνα πρόκειται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία το πολύπαθο τμήμα του εθνικού δρόμου Παραδείσια - Τσακώνα. Θα παραδοθεί με την παράκαμψη των 800 - 900 μέτρων στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, εκεί όπου φτιάχνεται η τοξωτή μεταλλική γέφυρα των 390 μέτρων. 
Το έργο είναι σχεδόν έτοιμο και θα μπορούσε να δοθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν είχαν μείνει πίσω οι εργασίες του ηλεκτροφωτισμού. 
Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η διαγράμμιση και ολοκληρώνεται η κατασκευή της παράκαμψης με τη στρώση του τρίτου ασφαλτοτάπητα. Τις προηγούμενες μέρες έμπαιναν τα τελευταία στηθαία ασφαλείας κι έκλειναν μερεμέτια με

Δήμος Τριφυλίας: Πρόσληψη προσωπικού!

Με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας την ερχόμενη Τετάρτη 26 του μηνός στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων στην Κυπαρισσία.
 

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Σώμα είναι: 
Η έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ν.Π.Δ.Δ. Φορέα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας.

Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού έτους 2012. Η παραχώρηση θέσεων εμποροπανήγυρης στη Δ.Κ.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Συλλήψεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ας πούμε λίγα λόγια:

Έτσι προφήτευσε ο προφήτης Ησαΐας για τον Πρόδρομο του Κυρίου, Ιωάννη: «Φωνή βοώντος εν τή ερήμω, ετοιμάσατε τήν οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τάς τρίβους αυτού». (Ησαΐας μ', 3). Δηλαδή, φωνή ανθρώπου, που φωνάζει στην έρημο και λέει: «Ετοιμάστε το δρόμο, απ’ όπου θα έλθει ο Κύριος σε σας. Κάνετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους, από τους οποίους θα περάσει».

Ξεριζώστε, δηλαδή, από τις ψυχές σας τα αγκάθια των αμαρτωλών παθών και ρίξτε μακριά τα λιθάρια του εγωισμού και της πώρωσης και καθαρίστε με μετάνοια το εσωτερικό σας, για να δεχθεί τον Κύριο.

Η φωνή αυτή, που ήταν ο Ιωάννης, γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο. Ο Πατέρας του Ζαχαρίας ήταν

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

(Λουκ. ε´ 1-11)
Τώ καιρώ εκείνω, εστώς ο ᾿Ιησούς παρά τήν λίμνην Γεννησαρέτ, είδε δύο πλοία εστώτα παρά τήν λίμνην• οι δέ αλιείς αποβάντες απ᾿ αυτών απέπλυναν τά δίκτυα. ᾿Εμβάς δέ εις έν τών πλοίων, ό ήν τού Σίμωνος, ηρώτησεν αυτόν από τής γής επαναγαγείν
ολίγον• καί καθίσας εδίδασκεν εκ τού πλοίου τούς όχλους. ῾Ως δέ επαύσατο λαλών, είπε πρός τόν Σίμωνα• ᾿Επανάγαγε εις τό βάθος καί χαλάσατε τά δίκτυα υμών εις άγραν.

Καί αποκριθείς ο Σίμων είπεν αυτώ• ᾿Επιστάτα, δι᾿ όλης τής νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν• επί δέ τώ ρήματί σου χαλάσω τό δίκτυον. Καί τούτο ποιήσαντες συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ• διερρήγνυτο δέ τό δίκτυον αυτών. Καί

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ