ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Η άσκηση των αρετών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από την προσωπική ισχυρή θέληση, είναι απαραίτητη και η αγιαστική δύναμη της Εκκλησίας μας. Έτσι οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, για να λαμβάνουμε οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουμε με σθένος τον πνευματικό μας αγώνα.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας, φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και...
«Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ ' ευάβείας , κατασπαζόμεθα ».

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 18 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 312 με 315 μ.Χ., και είναι μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Το 334 μ.Χ, έγινε διάκονος και τον επόμενο χρόνο ο Μάξιμος, Επίσκοπος Ιεροσολύμων, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Ο Άγιος Κύριλλος από τότε ξεχώριζε για τις θεολογικές του γνώσεις και τον ορθόδοξο ζήλο του.
Γι'αυτό και του δόθηκε η θέση στην Επισκοπή Ιεροσολύμων να κηρύττει το Θείο Λόγο. Το 351 μ.Χ. ο Επίσκοπος Μάξιμος εκδήμησε προς Κύριον και ο Θεός αξίωσε τον Άγιο Κύριλλο να γίνει Επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όμως, δεν επαναπαύθηκε στο αξίωμά του. Άλλα αύξησε τους κόπους του για την Εκκλησία.
Αναδείχθηκε

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
(Μαρκ. η´ 34 - θ´ 1)
Εἶπεν ὁ Κύριος· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. ῞Ος γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ῎Η τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; ῞Ος γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.

Ο ελληνικός ήλιος θα ηλεκτροδοτεί την Ευρώπη

Έως τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές προετοιμασίες για το πρόγραμμα Ήλιος και νωρίτερα από το 2015 θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ελληνικό ρεύμα στην κεντρική Ευρώπη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πήδηξε από το Διάστημα!

Ο Felix Baumgartner είναι πολύ κοντά στο να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από μεγάλο ύψος. Ο ατρόμητος κασκαντέρ επιβιβάστηκε την Πέμπτη σε μια κάψουλα η οποία ήταν δεμένη σε ένα μπαλόνι με ήλιο.

Σουηδία: Φονική συντριβή νορβηγικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το πενταμελές πλήρωμα ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Hercules της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας το οποίο είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ την Πέμπτη τερματίστηκε χθες όταν βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα, ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας.

Η επιχείρηση τερματίστηκε μετά από διαβουλεύσεις με τις νορβηγικές αρχές και τις οικογένειες των μελών του πληρώματος.

Οι προσπάθειες των σουηδικών αρχών θα επικεντρωθούν πλέον στο να βρεθούν τα εναπομείναντα

Συλλήψεις αλλοδαπών σε Πάτρα και Κόρινθο

Συνελήφθη, τιςαπογευματινές ώρες του Σαββάτου, στην πύλη εισόδου οχημάτων νοτίου λιμένα Πατρών, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας αλλοδαπός διότι εντοπίσθηκε πρόχειρα κρυμμένος εντός του φορτίου φορτηγού οχήματος (με

Τα αποτελέσματα της Β' τοπικής

Συνεχίστηκε το Σάββατο το απόγευμα το πρωτάθλημα της Β' τοπικής με αγώνες της 23ης αγωνιστικής. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής
1ος όμιλος
Ηρακλής Κυπαρισσίας - Βαλύρα 1-0
Νίκη Πλάτης - Διαβολίτσι 0-4

Από το "Μορέα" οι συνδετήριοι του περιμετρικού με Καλαμάτα

Ο "Μορέας" θα κατασκευάσει τους συνδετήριους δρόμους του περιφερειακού με την πόλη της Καλαμάτας. Το ζήτημα αυτό που "έκαιγε", έχει λυθεί οριστικά με την ένταξη των συγκεκριμένων δρόμων στη σύμβαση παραχώρησης και την πληρωμή των απαλλοτριώσεων από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τους συνδετήριους δρόμους στον κόμβο του Καρέλια (με την Αθηνών) στην Αγιάννα (με την Αρτέμιδος) και με τη Βασ. Γεωργίου.
Οπως μας ενημέρωσε στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, και στις 3 περιπτώσεις οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν με τη γρήγορη διαδικασία, αυτή που εφαρμόστηκε για τα ολυμπιακά έργα. Μάλιστα, στον κόμβο του Καρέλια τα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ