ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html
Τρίτη 31 Μαρτίου 2015
Μονάδα συσκευασίας αγγουριών στα Φιλιατρά
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/ Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/59961-monada-syskevasias-aggouriwn-filiatra#prettyPhoto
Ενα ακόμη βήμα στην οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών «Τριφυλία», ο οποίος έχει αναγνωριστεί και ως Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών που μάλιστα είναι η πρώτη και μοναδική στο νομό μας.
Ο
Συνεταιρισμός απέκτησε μια υπερσύγχρονη μονάδα συσκευασίας και
διαχωρισμού αγγουριών που αποτελούν ένα από τα κύρια προϊόντα του καιΕνα ακόμη βήμα στην οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιλιατρών «Τριφυλία», ο οποίος έχει αναγνωριστεί και ως Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών που μάλιστα είναι η πρώτη και μοναδική στο νομό μας.
Απαιτείται συνεργασία για τον τουρισμό στη Μεσσηνία: Προορισμός 4 εποχών
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr /Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/59885-tourismos-messinia-proorismos-4-epoxwn
Η Μεσσηνία είναι προορισμός και για τις 4 εποχές του χρόνου, τόσο για εισερχόμενο όσο και για εσωτερικό τουρισμό. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όσοι δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα και πλέον, με δεδομένη την ανάγκη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επιδιώκουν τη συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή του τόπου μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Η Μεσσηνία είναι προορισμός και για τις 4 εποχές του χρόνου, τόσο για εισερχόμενο όσο και για εσωτερικό τουρισμό. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όσοι δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα και πλέον, με δεδομένη την ανάγκη της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, επιδιώκουν τη συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί η προβολή του τόπου μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Οταν νυχτώνει ή βρέχει... Δεν προσγειώνονται αεροπλάνα στην Καλαμάτα
ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/ Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015
Με πούλμαν ταξιδεύουν από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων από και προς Καλαμάτα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν προσγειώνονται αεροσκάφη στον αεροδιάδρομο, επειδή δεν έχει γίνει ο τυπικός, τακτικός έλεγχος του ραδιοβοηθήματος.
Η διοίκηση του
αερολιμένα δε ρισκάρει να προσγειωθούν στην Καλαμάτα πτήσεις λόγω των
καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, αφού θεωρείται απαραίτητη για το
λόγο αυτό η χρήση του ραδιοβοηθήματος. Ο αερολιμενάρχης Δημήτρης
Μανδηλάρης τονίζει πως το ραδιοβοήθημα Με πούλμαν ταξιδεύουν από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος" οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων από και προς Καλαμάτα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν προσγειώνονται αεροσκάφη στον αεροδιάδρομο, επειδή δεν έχει γίνει ο τυπικός, τακτικός έλεγχος του ραδιοβοηθήματος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
-
http://petbirds.gr Μια από τις σημαντικότερες πτυχές στη δημιουργία και στη διατήρηση μιας επιτυχούς σχέσης με έναν φτερωτό σύντροφο...
-
ΟΙΚΟπρακτικά Aκολουθήστε προσεκτικά μερικούς βασικούς κανόνες σε κάθε φάση: από το αμπέλι ώς το μπουκάλι. Tου Ηλια Κανταρου Αρκ...