ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Προτιμούν facebook και Skype αντί του τηλεφώνου


Eλλατώνεται από πολλούς η χρήση του σταθερού ή κινητού τηλεφώνου!
Δωρεάν τρόπους επικοινωνίας αναζητούν πολλοί, επιχειρώντας να περικόψουν τα έξοδά τους εν μέσω της εντεινόμενης ύφεσης.

Ακριβότερα τα τέλη κυκλοφορίας

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και φέτος, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, προκειμένου να προμηθευτούν το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας, το οποίο φέτος, για οχήματα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31 Οκτωβρίου του 2010 θα κοστίζει από 2 έως 120 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.

Για παράδειγμα ένας πολίτης που έχει αυτοκίνητο 1000 κυβικών εκατοστών θα πληρώσει 120 ευρώ φέτος από 110 ευρώ που είχε πληρώσει πέρυσι. Αν κάποιος έχει αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών θα καταβάλλει 265 ευρώ, δηλαδή 25 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ οι κάτοχοι αυτοκινήτων 2.000 κυβικών εκατοστών θα πληρώσουν 660 ευρώ από 600 ευρώ την περσινή χρονιά. Τα πιο υψηλά τέλη κυκλοφορίας φτάνουν τα 1320 ευρώ και θα κληθούν να τα πληρώσουν όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 4.000 κυβικών εκατοστών.

Δεκατρία χρόνια ρεκόρ θερμοκρασιών

Από τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα 13 ήταν εκείνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.
Η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Μετά το 2010 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή την στιγμή «η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη» από το 1850, όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Βατράχια - μετανάστες & πρόγνωση σεισμών

Τα ζώα μπορεί να αντιλαμβάνονται τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα επιφανειακά ύδατα λίγο πριν από ένα σεισμό, γεγονός που εξηγεί τη συχνά ανήσυχη συμπεριφορά και την «μαντική» ικανότητά τους, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη Γη από πολύ παλιά. Η νέα αυτή επιστημονική εκτίμηση βασίστηκε στην παρατήρηση ομάδας βατράχων που εγκατέλειψαν την λιμνούλα τους στην περιοχή Λ' Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες μέρες πριν λάβει χώρα ο καταστροφικός σεισμός το 2009.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Φρίντμαν Φρόιντ της NASA και τη βιολόγο Ραχήλ Γκραντ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα ερευνών περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας «International Journal of Environmental Research and Public Health», πιστεύουν ότι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις μεθόδους πρόβλεψης των σεισμών και συστήνουν τη συνεργασία γεωλόγων και βιολόγων, ώστε να μελετηθεί καλύτερα το θέμα.

Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ ΑΟ

Με σκορ 2:0 επικράτησε η ομάδα της Εράνης στο σημερινό αγώνα με αντίπαλο την Εικοσιμία, όπως είχατε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε μέσα από την νέα μας υπηρεσία ΕΡΑΝΗ LIVE.

Το σκορ διαμορφώθηκε από το 1ο ημίχρονο και ενώ η Φιλιατρινή ομάδα είχε πολλές ακόμη ευκαιρίες, δεν μπόρεσε να αυξήσει το σκορ.

Στο 38ο λεπτό γκολ για την Εράνη, όπου ο Κουτσουρές ευστοχεί σε πέναλτι στην ανατροπή του Μικελάτου από τον Καραϊσκο.

Αμέσως μετά, στο 40ο λεπτό, σε σέντρα του Γρηγορακάκη, ο Καραΐσκος αποκρούει, η μπάλα φτάνει στον Κόλλια και με πλασέ κάνει το 2-0 για την Εράνη.
Το ημίχρονο έληξε με αυτό το σκορ, ενώ στην επανάληψη η Εράνη έχασε ακόμη αρκετές ευκαιρίες, καθώς πέτυχε ακόμη δύο γκολ τα οποία ακυρώθηκαν ως οφσάιντ. 

Τοπίο στην ομίχλη και την Δευτέρα όλη η Ελλάδα - Δεν φεύγει η υγρασία

Η υγρασία έχει εγκατασταθεί για τα καλά με την βοήθεια των νοτιάδων σε όλη την χώρα. Πολύ πρωί και αργά το βράδυ οι περισσότερες περιοχές θα καλύπτονται από ομίχλη, ενώ η θερμοκρασία δεν θα έχει διαφορά από τις προηγούμενες ημέρες.
 
Στην Μακεδονία και την Θράκη, θα έχει καλό καιρό αλλά μέχρι το μεσημέρι όπου θα συννεφιάσει και θα βρέξει, κυρίως στην Δυτική Μακεδονία.

Δώστε μεγάλη προσοχή πρωί και βράδυ αφού, θα έχει ομίχλες.
Οι άνεμοι νοτιάδες που θα φτάσουν τα 6 μποφώρ. Η θερμοκρασία από -4 έως 15 βαθμούς.

Βροχερός ο καιρός στα νησιά του Ιουνίου, την Ήπειρο, την Δυτική Στερεά και την Δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι νοτιάδες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφώρ.
Η θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς αλλά στην Ήπειρο η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς πιο κάτω. 

Θα διακινούσαν τεράστιο φορτίο χασίς σε τρεις νομούς

 
Θα πλημμύριζαν με «φούντα» την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία οι τέσσερις Έλληνες έμποροι ναρκωτικών που έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. μετά από μια άριστα συντονισμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε ταυτόχρονα στους τρεις νομούς και οδήγησε στην κατάσχεση 180 κιλών και 950 γραμμαρίων ακατέργαστης ινδικής κάνναβης!

Οι δράστες, που είναι ηλικίας 47, 56, 45 και 60 χρόνων, συνελήφθησαν σε διαφορετικές περιοχές αλλά το «εμπόρευμά» τους που ήταν συσκευασμένο σε 27 σάκους ήταν κρυμμένο μέσα σε μια μάντρα συλλογής παλιών μετάλλων και «σκραπ» στην Τρίπολη, όπου το ανακάλυψε ο ειδικά εκπαιδευμένος στην ανίχνευση ναρκωτικών σκύλος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας.

Στην κατοχή των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 9.490 ευρώ που προέρχονταν από την εμπορία ναρκωτικών, μία ζυγαριά ακριβείας και τέσσερα οχήματα ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για την συμμετοχή και άλλων μελών στην

Παλιές ελληνικές διαφημιστικές αφίσες

Διαφημίσεις από μια άλλη εποχή χωρίς τηλεόραση, τότε που οι καταχωρήσεις στα έντυπα αλλά και οι αφίσες σαν αυτές που παρουσιάζουμε ήταν το σημαντικότερο μέσο προβολής. Κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα δεν υπάρχουν ενώ άλλα αναφέρονται σε πολύ γνωστές φίρμες. Οι παλιοι σίγουρα θα θυμούνται κάποια από αυτά!



Απιστευτες φωτογραφιες Ζωων!



Διακοσμητικές μπάλες απο ξηρούς καρπούς

Υλικά-Εργαλεία

  • •Μπάλες απο φελιζόλ 10-15 cm
  • •Ξηρούς καρπούς για καθε μπάλα 1 είδος πχ. αμυγδαλα/ φουντούκια με το τσόφλι
  • •ζεστή σιλικόνη με πιστόλι
  • •βρυα θαλάσσης

Του αναποδογύρισαν το αυτοκίνητο να περάσει το λεωφορείο στα Εξάρχεια

Συμβαίνουν κι αυτά, στην Ελλάδα.
Το λεωφορείο είχε κολλήσει και δεν μπορούσε να στρίψει λόγω ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου και αγριεμένοι επιβάτες και περαστικοί κατέβηκαν, το αναποδογύρισαν και στη συνέχεια έφυγαν.

Δεινόσαυροι στο Mall Athens, από 4 Δεκεμβρίου

Αθήνα
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα. Δεινόσαυροι «ζωντανεύουν» από τις 4 Δεκεμβρίου 2011 έως 4 Μαρτίου 2012 στον νέο εκθεσιακό χώρο, στον 4ο όροφο του The Mall Athens, στο Μαρούσι.

Έχει να κόψει τα νύχια της 18 χρόνια!


Η Chris Walton είναι τραγουδίστρια και στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ... την ξέρουν με το καλλιτεχνικό της όνομα «Δούκισσα».
Όμως πριν καν ανοίξει το στόμα της για να τραγουδήσει κάτι άλλο είναι αυτό που τραβά τα βλέμματα επάνω της!
Τα 6 μέτρων νύχια της, τα οποία δεν έχει κόψει τα τελευταία 18 χρόνια!
Η 45χρονη, που είναι και γιαγιά, κατέχει τον παγκόσμιο τίτλο για τα πιο μακριά νύχια του κόσμου και παρότι κάνουν καμπύλες προς πάσα κατεύθυνση, η Chris καταφέρνει και να καθαρίζει και να παίζει πιάνο και να χρησιμοποιεί το κομπιούτερ!
Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί από τα ρεκόρ Γκίνες και θα περιληφθεί στις σελίδες του βιβλίου για το 2012. Για το λόγο αυτό τα έβαψε και? χρυσά, έτσι για να γιορτάσει την «επιτυχία» της!

Αεροπλάνο προσγειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο


Αναγκαστική προσγείωση σε? αυτοκινητόδρομο πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ένα μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος, κοντά στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Το μικρό αεροσκάφος προσγειώθηκε σε μία από τις λωρίδες του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας I-295. Οι δύο επιβαίνοντες δεν έπαθαν το παραμικρό και, από τύχη, δεν υπήρξαν θύματα και στο έδαφος.

Θρήνος στο Βαρθολομιό για το χαμό 48χρονης


 Φωτό αρχ ...
Η χαρά μετατράπηκε σε λύπη και η πόλη του Βαρθολομιού θρηνεί από χθες το πρωί για το χαμό της 48χρονης Μαγδαληνής Αρβανίτη, που άφησε την τελευταία της πνοή σε τροχαίο στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών και δεν πρόλαβε να ακούσει την εγγονή της να παίρνει το όνομά της, καθώς τα βαφτίσια είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.
Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί στο 10,2 χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, όταν το ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Mercedes χρώματος ασημί που οδηγούσε ο 57χρονος Ιωάννης Αρβανίτης και είχε κατεύθυνση από Αθήνα προς Πάτρα, συγκρούστηκε μετωπικά με το ΙΧΕ αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 36χρονος και είχε κατεύθυνση από Πάτρα προς Αθήνα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Τροχαία αυτοκινητοδρόμων Κορίνθου που διενεργεί την προανάκριση, το ΙΧΕ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 36χρονος, από άγνωστη μέχρι

Ρεκόρ ξηρασίας το Νοέμβριο για Αθήνα και Δυτική Ελλάδα !!

Ο δεύτερος ξηρότερος μήνας τα τελευταία 80 χρόνια ήταν ο φετινός Νοέμβριος για την Αθήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ειδικότερα, στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, η συνολική βροχόπτωση φέτος το Νοέμβριο ήταν μόλις ένα χιλιοστό, ενώ οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν και στη Δυτική Ελλάδα.
Επίσης, στην Πάτρα δεν έχει βρέξει καθόλου, ενώ ελάχιστες ήταν οι βροχοπτώσεις στην Άρτα, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός Νοέμβριος, μαζί με εκείνον του 1972, είναι οι ξηρότεροι των τελευταίων 80 ετών.

Επιστροφή στην ύπαιθρο - Το δυσκολότερο κομμάτι είναι η απόφαση !!

Διερχόμεθα καιρούς χαλεπούς. Έχω την αίσθηση πως η πείνα θα επιτεθεί απότομα και θα βρει πολύ κόσμο απροετοίμαστο. Εύχομαι φυσικά, μετά από κάποια χρόνια να διαβάζουν αυτές τις αράδες κάποιοι και να χαμογελάνε ειρωνικά, επειδή τίποτα άσχημο δε θα έχει συμβεί.
Το 2008 οι 20 ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις του πλανήτη, πήραν αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Όμως αυτό που πολλοί αποκαλούν παγκόσμια τάξη πραγμάτων, δείχνει να αλλάζει καθημερινά και τα πράγματα να παίρνουν απότομες στροφές, με στόχο την εξαθλίωση των μεσαίων και των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων (οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού) και να ενισχύεται η θέση των ισχυρότερων.

Ικανοποιητική κίνηση ακόμη και το χειμώνα για το Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη - Μόναχο

Η αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης συνεχίζει να έχει ικανοποιητική κίνηση ακόμα και τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα. Μάλιστα η πτήση αυτή της Aegean που συνεχίζει για Μόναχο προσελκύει κι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που καταγράψαμε στο δρομολόγιο της περασμένης Δευτέρας: Από τη Θεσσαλονίκη ήρθαν στην Καλαμάτα 41 επιβάτες κι έφυγαν 35, οι 4 από τους οποίους ταξίδεψαν για Μόναχο. Και οι 4 ήταν Ελληνες. Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα, είχαν ταξιδέψει από την Καλαμάτα για το Μόναχο 15 άτομα!
Στο δρομολόγιο της Δευτέρας, μία από τους 4 επιβάτες που θα ταξίδευαν στη Γερμανία ήταν η Κυριακή Αλεξανδροπούλου από τη Γαστούνη. Οπως μας είπε, πήγαινε να δει τον αδελφό της που

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ