ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ένας Μονέ αξίας 9,8 εκατ. ευρώ

Στην τιμή ρεκόρ των 9,8 εκατ. ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι'ς ο πίνακας του διάσημου Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ με θέμα "Η είσοδος του Ζιβερνί το

Θαμμένος ζωντανός δύο μήνες κάτω από το χιόνι!

Ένας Σουηδός βρέθηκε ζωντανός μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο ήταν θαμμένο στο χιόνι, έχοντας προφανώς επιβιώσει για δύο μήνες σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

Τραγωδία με τρεις νεκρούς από πυρκαγιά

Τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα σε συνεργείο επισκευής μοτοσικλετών στον Βύρωνα, όταν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Διαστάσεις παίρνει η λαθροϋλοτομία: 5 τόνους ξύλα έκοψαν παράνομα 3 τσιγγάνοι

Ιδιαίτερα αυξημένες καταγράφονται οι περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για εμπορία καυσόξυλων, στη Μεσσηνία. Οι δράστες καρατομούν δέντρα όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε ελαιοπερίβολα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες τα ξημερώματα έγινε… τσιγγάνικη επιδρομή σε δασικές εκτάσεις της Ανω Μεσσηνίας, η οποία ήρθε στο φως όταν αστυνομικοί διαφορετικών ομάδων "έπεσαν" πάνω σε 3 φορτωμένα αγροτικά αυτοκίνητα, με συνολικά 5 τόνους κομμένους κορμούς δέντρων, ιτιάς και καρυδιάς. Την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο όμως δε διαθέτει καύσιμα για να κάνει ελέγχους.

Κυπαρισσία: Συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Συνελήφθη, χθες (17-02-2012) το βράδυ, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ένας 58χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 34χρονου ομοεθνή του.

Ειδικότερα, χθες (17-02-2012) το βράδυ, στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας, στην οικία του 58χρονου, όπου διέμενε με έναν ακόμα ομοεθνή του και φιλοξενούσαν τον 34χρονο, ύστερα από φραστικό επεισόδιο, με τη χρήση μαχαιριού ο 58χρονος τραυμάτισε τον 34χρονο στον ώμο.

Μετά από άμεση επέμβαση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, ο 58χρονος

Φρίκη: Έκανε τατουάζ στη γάτα του - Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες

Τέτοιου είδους ειδήσεις σε κάνουν να αναρωτηθείς πόσο αρρωστημένο μπορεί να είναι το μυαλό ενός ανθρώπου. Ο tattoo artist Timur Rimut από τη Ρωσία έκανε τατουάζ στη γάτα του και συγκεκριμένα τη φράση Carpe Diem (άδραξε τη μέρα) σαν κολιέ στο λαιμό του ζώου.

 Η γάτα λιποθύμησε κατά τη διάρκεια που ο Rimut της έκανε το τατουάζ ενώ νωρίτερα είχε κάνει στο ζώο αναισθησία. Η φρίκη όμως δε σταματά εδώ. Ο άνδρας αφού τελείωσε το σχέδιο στη γάτα φωτογραφήθηκαν μαζί για να δείξει το απεχθές κατόρθωμά του.

 Οι φιλοζωικές οργανώσεις και όχι μόνο έχουν εξαγριωθεί από τη βάναυση συμπεριφορά.

Ταξίδι ελπίδας για βρέφος 4 μηνών

Για το Λονδίνο, όπου πρόκειται να υποβληθεί σε επείγουσα μεταμόσχευση λεπτού εντέρου, αναχώρησε στις 11.30 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, το βρέφος

Δορυφόρος-καμικάζι καθαρίζει το διάστημα

Η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης, σκοπεύει να καθαρίσει το διάστημα από τα επικίνδυνα "σκουπίδια" του χάρη στο πρόγραμμα CleanSpace One, την πρώτη διαστημική... σκούπα.

Κηδεύεται σήμερα η «Φωνή»

Σε στενό οικογενειακό κύκλο κηδεύεται σήμερα στο Νιούαρκ η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Whitney Houston , η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το περασμένο Σάββατο. Προκειμένου να ικανοποιήσει τα εκατομμύρια θαυμαστών της «Φωνής» - όπως είχαν χαρακτηρίσει την Houston – η οικογένεια συμφώνησε να τοποθετηθεί μόνο μία κάμερα μέσα στην εκκλησία και η τελετή θα μεταδοθεί απευθείας, κυρίως στο Ίντερνετ.

Για να παρακολουθήσετε τη τελετή κάντε κλικ στην διεύθυνση:  www.livestream.com/aplive

Μεγάλη απάτη με νοθεία ελαιολάδου αποκαλύφθηκε στην Ισπανία

Μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, το οποίο έκανε ανάμειξη φοινικέλαιου, λαδιού αβοκάντο, ηλιέλαιου και άλλων φθηνότερων λαδιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύπτονται οι δείκτες που θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του.

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ

Του Σεβ. Μητροπολίτου Αντινόης Παντελεήμονος

Μνημόσυνο

Γενικά μνημόσυνο ονομάζεται η τελετή εκείνη που γίνεται σε μνήμη νεκρών. Συνήθως είναι θρησκευτική και συνοδεύεται με σχετικές δεήσεις προς ανάπαυση της ψυχής των.

Θρησκευτικά μνημόσυνα
Το θρησκευτικό μνημόσυνο έχει δύο μορφές. Είτε ψάλλεται τρισάγιο στον τάφο του νεκρού είτε ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία μετά τη λειτουργία (συνήθως αμέσως πριν την απόλυση). Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο (“τριήμερα”) και στις εννιά ημέρες...
(“εννιάμερα”) από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλεται στο “σαρανταήμερο” ή “στα σαράντα” (δηλαδή στις σαράντα ημέρες), στους τρεις μήνες (“τρίμηνα”), στους έξι μήνες (“εξάμηνα”) και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια από την κηδεία όπου γίνεται και η εκταφή.

Τι πήραν μαζί τους οι δράστες της ληστείας...


Χρειάστηκαν μόλις 7 περίπου λεπτά οι δράστες για να «σηκώσουν» από το Παλαιό Μουσείο αρχαιολογικά ευρήματα και θησαυρούς από το Ιερό της Ολυμπίας και όχι μόνο, ανεκτίμητης αξίας. Με τη φύλακα να βλέπει τους ληστές να σπάζουν  με μανία της προθήκες ? με μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια ? και να αρπάζουν άτακτα τα σπουδαία αυτά ευρήματα και να ρίχνουν σε ένα σάκο.


Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πήραν 65 εκθέματα, και συγκεκριμένα χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια,

Παρίστανε το ζητιάνο για να κλέβει

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας ημεδαπός, άνδρας, ηλικίας 40 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κινητού τηλεφώνου.

Εθελοντικός Καθαρισμός στο Δήμο Πύλου-Νέστορος


Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και τον Περιβαντολλογικό Σύλλογο Αττικής «Ώρα για δράση» στηρίζει και συμμετέχει στη διεθνή εθελοντική καμπάνια «Let’s do it» που θα φιλοξενηθεί φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας και αφορά τον καθαρισμό από εθελοντές μέσα σε μια μόνο ημέρα ολόκληρης της χώρας.
Η καμπάνια αυτή έχει ως στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο μέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Ημερομηνία κοινής δράσης για τον

H Vodafone και η Sony Computer Entertainment Europe ανακοινώνουν την αποκλειστική τους συνεργασία για σύνδεση 3G του νέου PlayStation®Vita

Συνδεθείτε στην απόλυτη εμπειρία mobile gaming που σας δίνει το PlayStation®Vita με Vodafone 3G, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή

Η Vodafone και η Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) ανακοίνωσαν τη σύναψη συνεργασίας, με την οποία η Vodafone Ελλάδας, αποτελεί τον προτιμώμενο πάροχο συνδεσιμότητας 3G για το νέο PlayStation®Vita (PS Vita), στην Ελλάδα.

Με τις υψηλές ταχύτητες και την ευρεία κάλυψη που προσφέρει το κορυφαίο δίκτυο της Vodafone, οι χρήστες του PlayStation®Vita (PS Vita) με Vodafone 3G θα μπορούν να απολαμβάνουν υπέροχη και απρόσκοπτη εμπειρία σύνδεσης όπου και αν βρίσκονται. Το μοντέλο PlayStation®Vita (PS Vita) με

Μεσσηνιακός θησαυρός στα κλεμμένα της Ολυμπίας, σύμφωνα με την Ξ. Αραπογιάννη

Το χρυσό δαχτυλίδι που είχε βρεθεί σε ανασκαφή στην Αρχαία Θουρία
Μεσσηνιακό είναι ένα από τα αρχαιολογικά εκθέματα που εκλάπησαν χθες από το Μουσείο της Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα χρυσό δαχτυλίδι που είχε βρεθεί στις ανασκαφές της Θουρίας και μέχρι το 2004 φυλασσόταν στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.
Σοκαρισμένη από την είδηση της κλοπής είναι η πρώην διευθύντρια της ΛΗ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ξένη Αραπογιάννη, όπου για δύο δεκαετίες περίπου υπηρέτησε και ως διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ έχοντας υπό την εποπτεία της και την δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας

Φιλιατρά: Σύλληψη για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε εχθές (17-02-2012) το πρωί, άλλη μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων και οχημάτων, ενώ προσήχθησαν είκοσι εννέα (29) άτομα και συνελήφθησαν τρία (3) άτομα.
Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:
  • Ένας (1) αλλοδαπός, για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών, καθώς και γιατί διέμενε

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που όλοι μας τη βιώνουμε με τα αρνητικότερα  συναισθήματα, οι απόκριες είναι μια περίοδος που μπορούν να μας χαρίσουν κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς. 

Εκδηλώσεις με την πρωτοβουλία ιδιωτών και φορέων χαρίζουν νότες κεφιού και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι τα τελευταία εννιά χρόνια και το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΦΟΥΛΗΔΩΝ που γίνεται στα Φιλιατρά την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, με συμμετοχές καρναβαλιστών και από τις γύρω περιοχές.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...