ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Θα ξεπεράσει τελικά τα 100 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ θα είναι τελικά – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑγροΤύπου – το κονδύλι του προγράμματος των Νέων Αγροτών, η πρόσκληση του οποίου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα είναι εφικτό να αυξηθούν και οι δικαιούχοι του προγράμματος, οι οποίο ενώ αρχικά υπολογίζονταν περίπου στους 6.000 τώρα θα ξεπεράσουν τους 7.000.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μένει ακόμα μια υπογραφή πριν την δημοσίευση της σχετικής

Ελάτε να ανάψουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Φιλιατρά

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 6.30 το βράδυ μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα θα γίνει το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία των Φιλιατρών. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα συνεργαστούν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων ενώ ιδιαίτερη νότα θα δώσουν οι παιδικές φωνές από τους μαθητές των τριών Δημοτικών Σχολείων της πόλης.
Το δέντρο θα ανάψει στις........

6.30 το βράδυ κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Στη συνέχεια ένα από τα τμήματα του χορευτικού του Συλλόγου θα χορέψει τα κάλαντα και μαθητές των Δημοτικών σχολείων των Φιλιατρών με την καθοδήγηση της μουσικού κ. Κυριακής Ντίνου θα τραγουδήσουν

Εκδόθηκαν αποφάσεις για απαλλοτριώσεις στο δρόμο Σπερχογεία-Καρέλια και Τσουκαλέικα


Εκδόθηκε η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας για τον ορισμό προσωρινής τιμής στις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις 83 ιδιοκτησιών, για το κομμάτι από τη Σπερχογεία μέχρι το εργοστάσιο Καρέλια στα όρια Ασπροχώματος - Λεΐκων, καθώς επίσης για κομμάτι του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των Τσουκαλέικων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των 83 ιδιοκτησιών είναι και οι 8 ιδιοκτησίες οι οποίες θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να κατασκευαστεί ο κόμβος στο ύψος του εργοστασίου Καρέλια και να συνδεθεί ο περιμετρικός με την οδό Αθηνών. 

Ψηφίδες από την ιστορία της πατατοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία


Η πατάτα είναι σήμερα μια από τις πλέον συνηθισμένες τροφές, καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και για πολλούς είναι κάτι σαν ενδημικό φυτό ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και φυσικά δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς πρόκειται για φυτό της Νότιας Αμερικής το οποίο μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς στην Ευρώπη όπου και διαδόθηκε ταχύτητα.
Σε αυτό συνετέλεσαν οι αποτυχημένες σοδειές δημητριακών τη δεκαετία του 1770 και ειδικότερα στο λιμό το 1772. Η νέα καλλιέργεια αποδείχθηκε σωτήρια προσφέροντας με διάφορους

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 15 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου.

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ. Χ., επί αυτοκρατορίας Κόμμοδου και Σεπτίνου Σεβήρου. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, ονόματι Ανθία.

Μεγάλη επιθυμία της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Άγιο Ελευθέριο.

Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Άγιο Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ