ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το Χρυσόμαλλο Δέρας

Όλοι μας έχουμε ακούσει κάτι για το Χρυσόμαλλο Δέρας, όμως πολλοί από μας δεν ξέρουν καν τι σημαίνει η λέξη «δέρας», πόσο μάλλον ποια είναι η ιστορία του. Η λέξη «δέρας» στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει «δέρμα, προβιά, τομάρι». Το περιώνυμο Χρυσόμαλλο Δέρας είναι το δέρμα του κριαριού που έστειλε η Νεφέλη, πεθαμένη σύζυγος του Αθάμαντα - τον οποίο συναντήσαμε στο παρελθόν - για να γλιτώσει τα παιδιά της, Φρίξο και Έλλη, από τη ζηλιάρα δεύτερη σύζυγο του Αθάμαντα, την Ινώ· η Ινώ, θέλοντας να απαλλαγεί από τα δύο παιδιά, κατέστρωσε ένα κόλπο, το οποίο στοίχισε όλη τη σοδειά του Ορχομενού της Βοιωτίας και, παράλληλα, εξασφάλισε χρησμό που έλεγε πως για να αποκατασταθεί η σοδειά, θα έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος και η Έλλη.

Έτσι, δευτερόλεπτα πριν την προσφορά τους ως θυσία, η Νεφέλη έστειλε με ένα σύννεφο το κριάρι αυτό με το γυαλιστερό και χρυσόμαλλο δέρμα, πάνω στο οποίο ανέβηκαν ο Φρίξος και η Έλλη.

Έδεσαν, μαχαίρωσαν και έκαψαν ζωντανό γιατρό


 
Συγκλονίζει η υπόθεση της δολοφονίας γιατρού που διατηρούσε ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα. Ληστές τον έδεσαν χειροπόδαρα, τον βασάνισαν και τον έκαψαν ζωντανό, προκειμένου να εξαφανίσουν αποτυπώματα
Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται ότι αδίστακτοι δράστες έβαλαν φωτιά σε διαμέρισμα - ιατρείο που διατηρούσε γνωστός γιατρός, με σκοπό να τον κάψουν ζωντανό, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τις επισκέψεις ασθενών, αλλά και να εξαφανίσουν αποτυπώματα.
Ο γιατρός εντοπίστηκε από τις πυροσβεστικές αρχές δεμένος σε καρέκλα, ενώ πλέον είχε

Η επόμενη πενταετία σύμφωνα με την κρυστάλλινη σφαίρα της IBM

 Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο θα αντικατασταθούν από τον ίδιο τον εγκέφαλο   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

 


 
Νέα Υόρκη

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η IBΜ ανακοίνωσε τα «Επόμενα 5 σε 5», μια λίστα με πέντε τεχνολογικές επαναστάσεις για την επόμενη πενταετία. Φέτος προβλέπει για παράδειγμα την κατάργηση του πληκτρολογίου, αφού σύντομα θα μπορούμε να χειριζόμαστε τους υπολογιστές με τη σκέψη.

Οι προβλέψεις της IBM αφορούν βέβαια ερευνητικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η τεχνολογία, οπότε οι προβλέψεις δεν μπορεί να θεωρηθούν αμερόληπτες. Δεδομένου όμως ότι η ΙΒΜ πρωτοπορεί όχι μόνο στην πληροφορική αλλά και σε άλλους τομείς όπως η νανοτεχνολογία και βιοπληροφορική, οι εκτιμήσεις της δεν είναι άνευ σημασίας.

Ενέργεια από το λαό: Η IBM εκτιμά ότι η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιτρέψει την αξιοποίηση της κινητικής ενέργειας από το περπάτημα και γενικά από οποιοδήποτε είδους κίνησης: συσκευές κινητικής ενέργειας στις σόλες των παπουτσιών θα φορτίζουν το κινητό εν

Αποζημιώσεις καταβάλλει ο ΕΛΓΑ

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ περίπου. 
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο που προκλήθηκαν μέχρι και το α’ τετράμηνο του 2011 από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Την ίδια ημερομηνία καταβάλλονται και Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για τα προγράμματα: «Ετήσιο 2006», «Ετήσιο 2007», «Πυρκαγιές 2007», «Πυρκαγιές 2008», «Α' τρίμηνο 2008», «Απρίλιος –Δεκέμβριος 2008» και «Φουζικλάδιο 2009». 
Δικαιούχοι των παραπάνω αποζημιώσεων είναι 28.421 παραγωγοί από τους περισσότερους νομούς

Φελλός: μια αειφόρος καλλιέργεια και οικονομική δραστηριότητα – Οικολογικά προϊόντα

Quercus suber είναι η επιστημονική ονομασία της φελλοφόρου βελανιδιάς, ενός θαυμαστού δέντρου από το οποίο προέρχεται ο γνωστός μας φελλός.
Πρόκειται για ένα όχι πολύ συνηθισμένο είδος βελανιδιάς που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Νοτιοδυτικής Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής.
—Η συγκομιδή
Η διαδικασία της συγκομιδής του φελλού είναι σχετικά απλή και είναι γνωστή  ως διαδικασία της «αποκάλυψης» κατά την οποία ο φλοιός αποσπάται από τον κορμό.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό, καμπυλωτό τσεκούρι, οι Πορτογάλοι εργάτες αφαιρούν το φελλό με αξιοσημείωτη ταχύτητα και μαεστρία, εργασία δύσκολο να εκτελεστεί με διαφορετικά, πιο λεπτεπίλεπτα ή πολύπλοκα στο χειρισμό εργαλεία. Η διαδικασία εκτελείται με προσοχή και

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «φτιάχνουν» στη Μυτιλήνη

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά μετατρέπουν δυο αδέλφια από τη Μυτιλήνη στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Τα δυο αδέλφια, ο Κώστας και ο Τάσος Κόρακας, έχουν ήδη μετατρέψει ένα smart και ένα Fiat Panda σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία όμως κινούνταν με μπαταρίες μολύβδου.
Το νέο τους «δημιούργημα» είναι ένα Citroen Saxo που από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους στο Πολυτεχνείο, ώστε να βεβαιωθεί ότι πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Η σημαντικότερη καινοτομία στο Citroen είναι πως ο οδηγός δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσει την μπαταρία λιθίου.
Αυτό συμβαίνει γιατί όπως εξηγούν οι αδελφοί Κόρακα, «η μπαταρία μολύβδου είχε διάρκεια ζωής γύρω στα 80.000 χιλιόμετρα, ενώ η λιθίου έχει διάρκεια 300 με 500.000 χιλιόμετρα, ουσιαστικά

Αγρια συμπλοκή Βουλγάρων και Αλβανών στον Αριστομένη

Αγρια συμπλοκή για τα μεροκάματα έγινε χθες το απόγευμα στον Αριστομένη μεταξύ Αλβανών και Βούλγαρων. Ενας Βούλγαρος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μαχαιρωμένος στην κοιλιά, όπως περιέγραψαν κάτοικοι του χωριού. Ακόμα 2 τουλάχιστον αλλοδαποί, μάλλον ομοεθνείς του, τραυματίστηκαν πιο ελαφρά. Ολοι όπως πληροφορηθήκαμε είναι εκτός κινδύνου, ενώ αρκετοί άλλοι αλλοδαποί έχουν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι τρομοκρατημένοι καθώς ζουν καθημερινούς καβγάδες μεταξύ των αλλοδαπών για τα μεροκάματα και τις δουλειές, ενώ κάθε τόσο βλέπουν νέες φάτσες αλλοδαπών να κυκλοφορούν στο χωριό και όπως λένε κάποιοι ντόπιοι, ορισμένοι μένουν ακόμα και σε στάβλους.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Στο παρά πέντε" τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε με το υπουργείο Εργασίας σε συγχρηματοδότηση, με ένα ελάχιστο ποσό, του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι".
 

Οι εργαζόμενοι από τον Διαπεριφερειακό Σύλλογο Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου σχολιάζουν πως οι τελευταίες εξελίξεις και οι σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση ενός χρόνου.   Δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν πως το υπουργείο Εσωτερικών που είχε αρχικά αναλάβει το θέμα αδιαφόρησε για έναν ολόκληρο χρόνο. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
 

«Ο κ. Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε το καλοκαίρι ότι "ουδείς  αναντικατάστατος", αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε αυτή η λογική για τους εξυπηρετούμενους, αν προχωρούσε το υπουργείο σε επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας, αφού ο ΑΣΕΠ για να ολοκληρώσει τη διαδικασία προκηρύξεων χρειάζεται 6 με 12 μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξυπηρετούμενοι θα έμεναν χωρίς φροντίδα. Όσο για την ανανέωση των

Κλείνει απόψε τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών

Σήμερα, το βράδυ (20-12-2011) και από ώρα 22:00 έως 02:30 το πρωί (21-12-2011), μεταξύ της χιλιομετρικής θέσης 183,00 και της χιλιομετρικής θέσης 172,000 της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης στην οδό.

Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, είναι απαραίτητος ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού από την κυκλοφορία των οχημάτων, στο ρεύμα πορείας προς Πάτρα και από την χιλιομετρική θέση 172,000 (κόμβος Ανατολικού Αιγίου).

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται με εκτροπή των οχημάτων προς την Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών έως την χιλιομετρική θέση 183,000 (κόμβος Σελιανιτίκων) όπου θα εισέρχονται πάλι στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών με κατεύθυνση την Πάτρα.

Το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα δεν επηρεάζεται από την εκτέλεση των εργασιών και η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Αθηνών κανονικά. Το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αχαΐας και το Τμήμα Τροχαίας Αιγίου θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διευκόλυνση των οδηγών.
 ΑΠΟ http://www.pelop.gr



3χρόνος με αλλεργία στα...Χριστούγεννα!


Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και πολλά από τα παιδάκια περιμένουν τον Άγιο Βασίλη να τους φέρει τα δώρα που του ζήτησαν.
Όμως ο 3χρονος Charlie είναι ίσως και το μοναδικό παιδάκι που δεν χαίρεται καθόλου αυτή την περίοδο! Ναι καλά διαβάσατε! Ο μικρός έχει αλλεργία σε όλα τα «χριστουγεννιάτικα» τρόφιμα, όπως σοκολάτα και ξηρούς καρπούς, ενώ φαγούρα του προκαλούν και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αληθινά και ψεύτικα.
Η μητέρα του σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή εφημερίδα ανέφερε πως ακόμα και όταν κάποιος έχει φάει φιστίκια, και στη συνέχεια ακουμπήσει το παιδί της, εκείνος αρχίζει να ξύνεται μέχρι να ματώσει.
«Είναι τρομακτικό. Το καταλάβαμε όταν ήταν 18 μηνών και τον κρατούσε στην αγκαλιά ένας φίλος που είχε φάει φιστίκια. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς ήταν το παιδί μου», λέει η μητέρα και

Οδηγίες για την αγορά κρέατος στην εορταστική περίοδο


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θέλοντας να ενημερώσει και να προστατεύσει, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, το καταναλωτικό κοινό από τυχόν προσπάθειες παραπλάνησης ανακοινώνει τα εξής :

 Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο. Αν δεν υπάρχουν σφραγίδες δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα ζώα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.
 Ειδικότερα, για τον τρόπο σφράγισης των αμνοεριφίων, επισημαίνουμε:
  • Αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά Σφαγεία είτε προέρχονται από ζώντα ζώα από κράτη ?μέλη της Κοινότητας είτε είναι εγχώρια (ελληνικά), οι σφραγίδες που φέρουν είναι χρώματος ?λαμπρού κυανού? τυρκουάζ και είναι οι ακόλουθες:

Τα 12 θετικά της κρίσης

1. Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς και έτσι θα αναθερμανθούν και πάλι οι σχέσεις στις... γειτονιές όπου κανείς πλέον δε λέει καλημέρα στον άλλον.

2. Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από το πατρικό τους και θα μπορούν έτσι να φροντίζουν τους γονείς τους χωρίς...να ξοδεύουν σε γηροκομεία και αποκλειστικές.

3. Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι, που με ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4. Θα λανσαριστεί νέα μόδα διατροφής, όπως ρεβίθια αλάδωτα με ρίγανη, ρύζι με μαραθόσπορο και ραδίκια ποσέ.

5. Θα γνωρίσει νέες δόξες ο Καραγκιόζης με παραστάσεις όπως "Ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι", "Ο Καραγκιόζης Υπουργός", "Ο Καραγκιόζης τραπεζίτης", "Ο Καραγκιόζης χρηματιστής"...

Ευτελίστηκε το ελαιόλαδο και πωλείται με τιμές δεκαετίας '80

Χαμηλότερες από τις αναμενόμενες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται φέτος για το ελαιόλαδο, λόγω κυρίως της μειωμένης ζήτησης. Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Οι αρχικές, αποθαρρυντικές εκτιμήσεις για τις φετινές τιμές στο ελαιόλαδο αποδεικνύεται ότι ήταν μάλλον αισιόδοξες,
αφού εντέλει τα δύο ευρώ ανά λίτρο θα είναι μάλλον η υψηλότερη και όχι η χαμηλότερη τιμή πώλησης. Μιλάμε δε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το οποίο η μέση τιμή παραγωγού στην Πελοπόννησο και την Κρήτη διαμορφώνεται στο 1,80 ευρώ. Με την παραγωγή μειωμένη κατά 20%, τη ζήτηση καθηλωμένη και το καλλιεργητικό κόστος σε ανεξέλεγκτη αύξηση, οι παραγωγοί θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη θέση.
Είναι γεγονός ότι οι τιμές είναι χαμηλές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Όμως εκεί οι παραγωγοί δεν φτάνουν στα όρια της επιβίωσης. Στην μεν Ιταλία οι τιμές είναι ακόμα και τώρα ασύγκριτα υψηλότερες, ενώ τα έσοδα από την τυποποίηση είναι επίσης πολύ

Η ιστορική λίμνη των Ιωαννίνων, μειώθηκε από 24 σε 19 χιλ. στρέμματα


Λόγω καταπάτησης και μπαζώματος. Σκληρές βολές εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Τι λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσσης.

Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, κινδυνεύει με αφανισμό, αφού τα τελευταία χρόνια, λόγω καταπάτησης και μπαζώματος, μειώθηκε η έκτασή της από 24 σε 19 χιλιάδες στρέμματα. Όπως λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσης, "η Παμβώτιδα, μένοντας απροστάτευτη ,καταπατήθηκε και μπαζώθηκε, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η έκτασή της". Και προσθέτει: "Το υπουργείο Περιβάλλοντος με καθυστέρηση πολλών χρόνων συνέταξε Σχέδιο Προεδρικού

Έκρυβε τα ναρκωτικά με συσκευασία ντεπόν μέσα σε πορτοκάλια



Συνελήφθη ένας ημεδαπός γιατί κατελήφθη να έχει σε όχημα ποσότητα ναρκωτικών.

Κατασχέθηκαν  συνολικά -17,1- γραμμάρια ηρωίνης, σε διάφορες συσκευασίες.


 Συνελήφθη, σήμερα (19-12-2011) το πρωί, στην Επαρχιακή Οδό Ισθμίων – Επιδαύρου Αργολίδας, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, ένας (1) 28χρονος ημεδαπός, γιατί κατελήφθη να έχει σε όχημα που οδηγούσε, ποσότητα ηρωίνης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο 28χρονος, βρήκαν μέσα σε πλαστικό τελάρο που περιείχε εσπεριδοειδή, επιμελώς κρυμμένη και σε διάφορες συσκευασίες, ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους -17,1- γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.

Προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας - Προθεσμία 10 ημερών για παράδοση των οικοπέδων

Τις διαδικασίες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας προωθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών. Με έγγραφα του προϊσταμένου της υπηρεσίας Γιάννη Καρνέση ενημερώνονται για την παρακατάθεση των ποσών των απαλλοτριώσεων ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινοπραξία "Μορέας" και στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων τίθεται 10ήμερη προθεσμία (μέχρι το τέλος του 2011), εντός της οποίας υποχρεούνται να παραδώσουν στο Δημόσιο ελεύθερη τη χρήση των ακινήτων τους. Τα έγγραφα αυτά αφορούν όλο σχεδόν τον περιφερειακό, τα τμήματα από τον κόμβο Καρέλια έως πριν το Νέδοντα και από κει έως το τέλος του έργου, στην οδό Λακωνικής. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που κάποιοι αρνούνται να παραδώσουν τα ακίνητα, ο "Μορέας'" καλείται να ενημερώσει για τα στοιχεία των συγκεκριμένων ιδιοκτητών, ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της βίαιης αποβολής τους.

Αδειες τσέπες, μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, εν όψει εξόφλησης επιδότησης

Μια ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί έχουν "στεγνώσει" από χρήμα, οι τιμές του ελαιόλαδου υποχωρούν και ακόμη δεν έχει κριθεί πότε θα δοθεί η εξόφληση της επιδότησης. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλο, γίνονται προσπάθειες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξασφαλιστεί το 1,04 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις πληρωμές. Κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα θα γνωστοποιηθεί πότε μπορεί να γίνουν πληρωμές, αλλά μέχρι και χθες το βράδυ δεν μπορούσε να εκτιμηθεί αν ο χρόνος αυτός θα είναι πριν ή μετά τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στη χειρότερη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...