ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ...ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Προβλήματα δημιουργεί στους δικαιούχους αγρότες (περισσότεροι από 300.000 στον αριθμό) του ειδικού καθεστώτος, η διαδικασία που προβλέπεται από φέτος για την επιστροφή ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι ενώσεων και παραγωγοί στον ΑγροΤύπο. 
Όλα τα προηγούμενα έτη, όταν οι αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, ουδέποτε τους είχαν ζητηθεί τιμολόγια ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Από φέτος το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει παραστατικά τρόπου πληρωμής

Η Μπούκα "φιλέτο" για τον τουρισμό

Στην Μπούκα Μεσσήνης στρέφεται η προσοχή των επενδυτών, καθώς αποτελεί το "φιλέτο" του Μεσσηνιακού Κόλπου και υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου και προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά της έκτασης. "Γέφυρα" για την επένδυση θεωρείται παράγοντας της περιοχής, ο οποίος παίζει ενεργό ρόλο στην υπόθεση και τα πολιτικά πράγματα.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ

Γιορτάζουμε σήμερα 21 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Σάββα, του Νέου, του εν Καλύμνω.

Ο Όσιος Σάββας ο Νέος, κατά κόσμο Βασίλειος, γεννήθηκε το έτος 1862 μ.Χ. στην Ηρακλείτσα της περιφέρειας Αβδίμ της Ανατολικής Θράκης από πτωχούς και απλοϊκούς γονείς, τον Κωνσταντίνο και τη Σμαραγδή.

Ο Βασίλειος μεγάλωσε έχοντας βαθιά πίστη και μεγάλη ευσέβεια και προσπαθώντας να μιμηθεί την άσκηση των Αγίων της Εκκλησίας μας. Σε ηλικία δώδεκα ετών ο Βασίλειος διαπίστωνε καθημερινά ότι το επάγγελμα που ασκούσε δεν ήταν στα μέτρα του και

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ε΄ Νηστειών - Κατά Μάρκον ι΄ 32-45
Εν ταίς ημέραις εκείναις, ήσαν οι μαθηταί εν τή οδώ αναβαίνοντες εις Ιεροσόλυμα• καί ήν προάγων αυτούς ο Ιησούς, καί εθαμβούντο, καί ακολουθούντες εφοβούντο. Καί παραλαβών πάλιν τούς δώδεκα ήρξατο αυτοίς λέγειν τά μέλλοντα αυτώ συμβαίνειν, ότι ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα καί ο υιός τού ανθρώπου παραδοθήσεται τοίς αρχιερεύσι καί γραμματεύσι, καί κατακρινούσιν αυτόν θανάτω καί παραδώσουσιν αυτόν τοίς έθνεσι, καί εμπαίξουσιν αυτώ καί μαστιγώσουσιν αυτόν καί εμπτύσουσιν αυτώ καί αποκτενούσιν αυτόν, καί τή τρίτη ημέρα αναστήσεται.

Καί προσπορεύονται αυτώ Ιάκωβος καί Ιωάννης υιοί Ζεβεδαίου λέγοντες• διδάσκαλε, θέλομεν ίνα ό

Μεσσηνία: Έκλεψαν το σπίτι επιτρόπου την ώρα της λειτουργίας!

Κλοπή στο σπίτι του επιτρόπου Παρασκευά Ζάγκραρη (της εκκλησίας της Μερόπης) σημειώθηκε προχθές βράδυ. 

Ο κ. Παρασκευάς βρισκόταν στη λειτουργία του «Ακάθιστου ύμνου» και μόλις γύρισε στο σπίτι του, λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ, διαπίστωσε πως άγνωστοι είχαν αφαιρέσει 450 ευρώ, τα οποία είχε μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρων στην ψωμιέρα… Λεφτά τα οποία ήταν της εκκλησίας και τα φυλούσε στο σπίτι του ως επίτροπος.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ