ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Νοικιάζουν και την Αρχαία Ολυμπία!


Είναι η πρώτη φορά που η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη, και άλλα  μνημεία της χώρας  γίνονται  αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ το κόστος για ένα απλό κλικ του μνημείου - κατατεθέν της χώρας μας ή για ένα μόλις λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.   
Η "τιμολόγηση" της Ακρόπολης έγινε με την συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Η Πελοπόννησος θέλει επενδύσεις ή τις απομακρυνει;

Στην Κορινθία δεν θέλουν εργοστάσια, στην Μεσσηνία δεν θέλουν το λιγνιτωρυχείο, στην Αρκαδία δεν θέλουν το εργοστάσιο βιομάζας,ούτε επενδύσεις της ΔΕΗ…στην Αργολίδα δεν θέλουν τα ξενοδοχεία,στην Λακωνία δεν θέλουν τίποτα. Σε όλη την Πελοπόννησο δεν θέλουν καν να ακούν για ανεμογεννήτριες..Εργοστάσιο για τα σκουπίδια δεν θέλει κανείς και πουθενά.Ακόμα και η επένδυση του αείμνηστου Κωνσταντακόπουλου δέχεται διώξεις.Και πάει λέγοντας..
Η ιδέα για την μετατροπή της Πελοποννήσου σε ελεύθερη οικονομική ζώνη έχει δαιμονοποιηθεί..

Με το ζόρι...κηρύχθηκε σεισμόπληκτος ο Δήμο Οιχαλίας

Απέδωσαν οι διαδοχικές πιέσεις από τη πλευρά του Δήμου της Οιχαλίας επιτέλους για την υπογραφή της σημαντικής ΚΥΑ για να κυρηχθεί η ταλαιπωρημένη από τον εγκέλαδο ζώνη, ως «σεισμόπληκτη». Τα αυτονόητα έμπλεξαν στις κυβερνητικές παλινωδίες και αλλαγές και χρειάστηκε ένα 4μηνο για να προωθηθούν μέσα από τον... κυκεώνα της γραφειοκρατίας.
Η τελευταία συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μωραΐτη με τον Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη απέδωσε και έτσι η υπεγράφη η Υπουργική απόφαση από την πλευρά του (χρειάζονται τρεις υπογραφές) και ακολούθησε και η επικοινωνία με τον Υφυπουργό Οικονομικών Ι. Μουρμούρα όπου

ΠΥΛΟΣ: Πήγε να κάψει την τράπεζα, αλλά τελικά έκαψε την σημαία!

Ένας απόστρατος αξιωματικός λαμβάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ένα «ραβασάκι» για πλειστηριασμό χρέους από την Εθνική Τράπεζα θόλωσε και βγήκε εκτός εαυτού.

Τα 10 πιο εντυπωσιακά φίδια.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι του διαδικτύου για τα παιδιά

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια στροφή των απατεώνων στα sites που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε παιδιά. Ο λόγος είναι προφανής. Τα παιδιά είναι εύκολοι στόχοι, καθώς δε σκέφτονται και πολύ πριν κάνουν κλικ σε μια λαμπερή εικόνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Avast, εντοπίστηκαν «μολύνσεις» σε 60 περίπου sites μέσα σε μόλις ένα μήνα. Πρόκειται για sites με παιχνίδια που απευθύνονται σε νεανικό κοινό κι έχουν στο URL όρους όπως game ή arcade. Το πλέον

«Ασπίδα» στο Πάρκινσον η μεσογειακή διατροφή

Η πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει η «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Νευρολογίας» (EJN).

Η σχετική μελέτη έδειξε πως με την βοήθειά της μπορεί να ελαττώσει κανείς κατά 46% τις πιθανότητες που έχει να παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του αυτή την ανίατη νευρολογική νόσο.

Έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Για σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία "οικόπεδα" της Δυτικής Ελλάδας που έχουν προκηρυχθεί, έκανε λόγο την Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Έλληνας ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο για τη Δημόσια Διοίκηση, από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης (ASPA).


Είναι η δεύτερη φορά που ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τιμάται από το εν λόγω αμερικανικό ίδρυμα.

Η πρώτη φορά ήταν το 2003, οπότε του απονεμήθηκε το βραβείο «Peter Boorsma» από το Southeastern Conference της ΑSPA.

Δείτε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες


Τον ανανεωμένο πίνακα για τις περιοχές όπου κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω παγετού, αλλά και για τις περιοχές όπου έχει σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων εξέδωσε η Τροχαία.

Η φωτογραφία που κάνει το γύρω του διαδικτύου

Ο άνδρας κοιμάται στο πεζοδρόμιο, ενώ μαζί  του έχει κουλουριαστεί ο σκύλος
Εκείνος έχει σκεπάσει με την μισοσκισμένη κουβέρτα του τον τετράποδο «φιλαράκο» του και οι δυο τους δείχνουν να μοιράζονται την απελπισία τους στις έξι πλάκες ενός πεζοδρομίου και το

Μπουζούκια στους Ολ. Αγώνες του Λονδίνου


Υπό τους ήχους του μπουζουκιού θα πλαισιωθούν οι Ολυμπιακού Αγώνες του Λονδίνου. Διαβάστε αναλυτικά

Κάνουν τον Ιντιάνα Τζόουνς για να πάνε σχολείο


Διαβάστε για την επικίνδυνη διαδρομή που κάνουν παιδιά στην Ινδονησία για να πάνε σχολείο (Pic+Vid)
Με μια πρώτη βιαστική ματιά η εικόνα μοιάζει λες και έχει ξεπηδήσει από ταινία του Ιντιάνα

Εκτροχιασμός συρμού του προαστιακού


Αναστάτωση για τους επιβάτες αμαξοστοιχίας του προαστιακού σιδηρόδρομου. Βαγόνι του συρμού βγήκε από τις γραμμές την ώρα που το τρένο βρισκόταν μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ και Μεταμόρφωση.

ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ

ΞΕΚΙΝΑ τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων στα ΙΕΚ των νέων σπουδαστών και σπουδαστριών. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά το εαρινό εξάμηνο του σχολικού έτους 2011-2012 εγκρίθηκε η εισαγωγή 925 νέων σπουδαστών και

Μεσογειακά φυτά στον ελληνικό κήπο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Της Μαρίας Νίκα

Κυπαρίσσι, αριά, πυράκανθος, χαρουπιά, κουτσουπιά, κουμαριά, πικροδάφνη, μυρτιά, ρείκι, δεντρολίβανο, σπάρτο…
Είναι μερικά μόνο από τα 5.855 είδη φυτών της Ελλάδας - 6.500 με τα υποείδη -, που αναλογικά με την επιφάνειά της διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη, όταν η Δανία έχει 1.300 είδη και η Αγγλία 2.200. Και όμως, ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για αθρόες εισαγωγές ξένων φυτικών ειδών, προκειμένου να φτιάξουμε τους κήπους μας!
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο δρ. Επαμεινώνδας Κάρτσωνας, καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής στο ΤΕΙ Καλαμάτας, σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για το κοινό χθες το πρωί σε αίθουσα του ιδρύματος.
Και δεν είναι μόνο ότι ξοδεύουμε χρήματα για εισαγωγές καλλωπιστικών φυτών, ενώ έχουμε πανέμορφα ιθαγενή είδη, κάνουμε και τη ζωή μας πιο δύσκολη, αφού τα εισαγόμενα δεν μπορούν να διατηρηθούν όπως τα ελληνικά, τα οποία είναι συμβατά με το κλίμα της περιοχής μας και πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες. Έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα: σπατάλη χρημάτων, κόπου, ενέργειας και νερού, εισαγωγή ασθενειών και εχθρών από το εξωτερικό.
Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι άλλες χώρες παίρνουν ελληνικά φυτά, τους κάνουν κάποιες τροποποιήσεις και στη συνέχεια μας τα πωλούν στην Ελλάδα ως δικά τους, δηλαδή τα εισάγουμε. Αναφέροντας τέτοια παραδείγματα, ο κ. Κάρτσωνας έκανε λόγο για το τοπικό ενδημικό Lithodora Zahnii. Το συγκεκριμένο, όπως είπε, ενώ φύεται μόνο στην περιοχή της Μάνης (από Σωτηριάνικα μέχρι Στούπα) και πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ίδιος το συνάντησε στο ίντερνετ να διαφημίζεται από φυτώριο του εξωτερικού.
Στην εισήγησή του ο καθηγητής παρουσίασε αρκετά είδη ιθαγενών φυτών, καθώς και είδη που ήρθαν πριν από χρόνια στην Ελλάδα αλλά εγκλιματίστηκαν επιτυχώς στο περιβάλλον.

Μελέτη ιθαγενών φυτών στο ΤΕΙ
Κλείνοντας, ο κ. Κάρτσωνας ανέφερε ότι στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας πραγματοποιείται συστηματική μελέτη των αυτόχθονων ειδών. Εξετάζονται οι τρόποι πολλαπλασιασμού και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις ενδημικών φυτών με καλλωπιστική αξία, καθώς και η δυνατότητα χρήσης τους ως καλλωπιστικών. «Πραγματοποιούνται από τους σπουδαστές μελέτες, αλλά και κατασκευή μικρών κηποτεχνικών έργων στα εργαστήρια των αντίστοιχων μαθημάτων. Επίσης, οι σπουδαστές διδάσκονται και μαθαίνουν την ιδιαίτερη αξία των μεσογειακών ειδών με καλλωπιστικό ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα που έχει η αύξηση της χρήσης τους στα κηποτεχνικά έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας».
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Οικολόγοι Πράσινοι. Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στη Μαραθόλακκα


  Κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου, αποτελούμενο από τον κ. Λάμπρο Μπούκλη, περιφερειακό σύμβουλο της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» και τον κ. Στέφανο Κουνιάδο, μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου, επισκέφθηκε πρόσφατα το

Παρ' ολίγον τραγωδία στο δρόμο της Βέργας

  Φορτηγό έπεσε στο σημείο που περιμένουν οι μαθητές το λεωφορείο

Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα χθες το μεσημέρι στη Βέργα, όταν φορτηγό ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε σπίτι γκρεμίζοντάς το, στην οδό Μάνης, απέναντι από την κάθετη οδό Κουμουνδούρου, απ’ όπου κατεβαίνουν κάθε μεσημέρι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Μάλιστα, ακριβώς στο σημείο που έπεσε το φορτηγό, απέναντι από το σούπερ μάρκετ, οι μαθητές, όταν σχολούν, περιμένουν το λεωφορείο της γραμμής, πράγμα που σημαίνει ότι, αν η σύγκρουση είχε γίνει 40 λεπτά αργότερα, θα χάνονταν ζωές μικρών παιδιών.

Και το Καρναβάλι αρχίζει. Όλο το πρόγραμμα της έναρξης

O καιρός είναι ο μοναδικός «αντίπαλος» για την έναρξητου Πατρινού Καρναβαλιού το Σάββατο. Ωστόσο, οι Πατρινοί έχουν αποδείξει ότι τα βγάζουν πέρα και με βροχή και τίποτα δεν τους κρατάει μακριά από το Καρναβάλι τους. Ακόμα και οι γκρίνιες και οι διαφωνίες αφήνονται... για μετά, όποτε

Αναδάσωση στον Ταΰγετο

Ο περιβαλλοντικός Σύλλογος «οι Φίλοι το Ταϋγέτου» ανακοινώνει ότι την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 οργανώνει την 2η αναδάσωση της φετινής περιόδου, ύστερα από σχετική έγκριση του Δασαρχείου Καλαμάτας, με φυτά Μαύρης Πεύκης, στο καμένο δάσος του Ταϋγέτου και συγκεκριμένα στην περιοχή «Σταυρωτό Δεντρί» του Δ.Δ. Λαδά του δήμου Καλαμάτας. Ως τόπος

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην Costa Navarino

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα 20 Ιανουαρίου στην Costa Navarino, το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας», που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Την παρουσίαση παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών καθώς και τοπικά ΜΜΕ.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία που αφορά αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας και σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, και η

Πρόσκληση για τη βιολογική γεωργία

Ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις».
Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών ως

Επίθεση σε δημοτικούς αστυνομικούς με αλυσοπρίονο

Επίθεση με αλυσοπρίονο δέχτηκαν χθες το πρωί δύο δημοτικοί αστυνομικοί στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια ελέγχου για το παραεμπόριο στην πλατεία Οθωνος.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλα ξεκίνησαν όταν οι δημοτικοί αστυνομικοί πλησίασαν για έλεγχο και

Στην Οικονομική Επιτροπή το πανηγύρι των Φιλιατρών

Με κύριο θέμα τον καθορισμό των όρων διακήρυξης για μίσθωση θέσεων, για την άσκηση υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου, για το έτος 2012 στο χώρο που διενεργείται η εμποροπανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά, συνεδρίασε χθες το απόγευμα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
Το Σώμα αφού αναφέρθηκε στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών που όριζε την τιμή στα 25 ευρώ συν το ΦΠΑ (31,75 ευρώ το τρέχον μέτρο), τελικά αποφάσισε τιμή λίγο μεγαλύτερη στα 30 ευρώ το τρέχον μέτρο συν το ΦΠΑ. Πάντως επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση του χώρου. Επίσης αποφασίστηκε να συσταθεί και μια επιτροπή που θα αναλάβει την όλη διαδικασία και τον έλεγχο του πανηγυριού. Να

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...