ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι αλλαγές στο «χαράτσι»

Με οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 15% «κλειδώνει» το σχέδιο για το νέο «χαράτσι», από τις εισπράξεις του οποίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ημερησία, στην περίπτωση που αποφασιστεί οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, να ληφθούν υπόψη και για τον υπολογισμό του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τότε τα έσοδα που θα εισρεύσουν από τον φόρο θα είναι μεγαλύτερα. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από

Από αύριο τα ραβασάκια για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Από τις 15 Απριλίου στενεύει ο κλοιός γύρω από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αφού με την ψήφιση του σχετικού νόμου γίνεται πλέον δυνατή η αξιοποίηση της διασταύρωσης των στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών με αυτά της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και αντιμετωπίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις.

Οι κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που θα εντοπιστούν από την Αστυνομία να μην τα

Ελιές αυτάρκεις και μοναδικές στη Μεσσηνία

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, και συγκεκριμένα τον καθηγητή Κώστα Δελή,  τα συνεργαζόμενα ΚΠΕ και Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οργανώνει την καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στη Μεσσηνίας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η παραπάνω διαδικασία είναι μέρος ενός προγράμματος στο οποίο ηγείται ο κ. Δελής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο «Θ», «το δένδρο της ελιάς είναι η ζωντανή κληρονομιά της λεκάνης

Φιλιατρά: Με επιτυχία πραγματοποίηθηκαν οι Αγώνες Δρόμου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για 2η συνεχή χρονιά οι Αγώνες Δρόμου

Κάνε παιδιά να δεις καλό






Αλλαγές στον Κ.Ο.Κ: Πρόστιμα "φωτιά" σε όσους οδηγούν χωρίς δίπλωμα


Αρκετές αλλαγές προβλέπονται στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων υψηλών προστίμων στους οδηγούς που "συλλαμβάνονται" να μην έχουν την άδεια οδήγησης ή να διαθέτουν διπλώματα που έχουν λήξει, αλλά και αλλαγών στον τρόπο έκδοσης αδειών οδήγησης.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που έρχονται με την διάταξη που έφερε στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι:
-Πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγό μοτοσικλέτας, αυτοκινήτου όταν εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς την κατάλληλη άδεια οδήγησης. Επίσης, επανέρχεται η

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Υλικά:
    1 λίτρο νερό (ή νηστίσιμο γάλα σόγιας)
    1 κούπα ζάχαρη
    1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
    1 κούπα ρυζάλευρο χωρίς γάλα (Μόνο η Nutricia είναι νηστίσιμη)
    Βιτάμ
    1 πακέτο φύλλα κρούστας
    1 βανίλια

Εκτέλεση:

Η σωστή χρήση του υπολογιστή για τα παιδιά

Πώς κατευθύνουμε τα παιδιά στη σωστή χρήση του υπολογιστή;
Για την ακρίβεια «πώς θέλουμε να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τα παιδιά;»
Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι ότι δε θέλουμε ο υπολογιστής να έχει απλώς τον ρόλο μιας παιχνιδομηχανής που θα κρατά το παιδί μας απασχολημένο επί ώρες. Επίσης δε θέλουμε το παιδί μας να «χάνεται» με τις ώρες στα κοινωνικά δίκτυα και να αφήνει τη μελέτη του ή τις διάφορες δραστηριότητές του.
Η συζήτηση για τη χρήση του Η/Υ διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες.

Νέο καθεστώς στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο καθεστώς εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει απεριόριστες δόσεις για τους

Σοκ στη Μάνη: Σκότωσε τον θείο του για… μια θέση στάθμευσης!

Ένας 44χρονος στον οικισμό Καλλονιές στην Κοίτα της Μέσα Μάνης, χθες βράδυ, για μια θέση στάθμευσης στο χωριό, διαπληκτίστηκε με τα δύο ξαδέλφια του και τον 65χρονο πατέρα τους και θείο του.

Μετά από φραστικό επεισόδιο ο 44χρονος μπήκε στο σπίτι του πήρε μια καραμπίνα και στη συνέχεια πυροβόλησε με το όπλο, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 65χρονο θείο του και ελαφρά την θεία του και σύζυγο του θανόντα, τον ξάδελφο του και την εγγονή του θανόντα που βρίσκονταν στο σημείο.

Ο 44χρονος συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γυθείου προκειμένου αργότερα σήμερα να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Γυθείου.

Στη φάκα 38χρονος... ποντικός σε ιατρεία και γραφεία στην Καλαμάτα

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών και απόπειρας κλοπής, σε ιατρείο και γραφεία στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ συνελήφθη χθες (12-4-2013) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 38χρονος, είχε διαπράξει τις παρακάτω

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝΤΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 14 Απριλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αριστάρχου, Πούδη και Τροφίμου από τους εβδομήντα Αποστόλους.
Ήταν και οι τρεις από τους έβδομηκοντά Αποστόλους και αφοσιωμένοι συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου.

Για τον Απόστολο Αρίσταρχο αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι ήταν Μακεδόνας καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη και κατά πάσα πιθανότητα Ιουδαίος. Επίσης, για τον Αρίσταρχο, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην προς Κολασσαεΐς (δ' 10) επιστολή του σαν συναιχμάλωτό του στη Ρώμη, καθώς και στην προς Φιλήμονα (στ' 24) σαν συνεργάτη του.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

(Μαρκ. θ´ 17-31) Τώ καιρώ εκείνω, άνθρωπός τις προσ-ήλθε τώ ᾿Ιησού λέγων• Διδάσκαλε, ήνεγκα τόν υιόν μου πρός σε, έχοντα πνεύμα άλαλον. Καί όπου άν αυτόν καταλάβη, ρήσσει αυτόν, καί αφρίζει καί τρίζει τούς οδόντας αυτού, καί ξηραίνεται• καί είπον τοίς μαθηταίς σου ίνα αυτό εκβάλωσι, καί ουκ ίσχυσαν. ῾Ο δέ αποκριθείς αυτώ λέγει•
῏Ω γενεά άπιστος, έως πότε πρός υμάς έσομαι; ῞Εως πότε ανέξομαι υμών; Φέρετε αυτόν πρός με. Καί ήνεγκαν αυτόν πρός αυτόν. Καί ιδών αυτόν ευθέως τό πνεύμα εσπάραξεν αυτόν, καί πεσών επί τής γής εκυλίετο αφρίζων. Καί επηρώτησε τόν πατέρα αυτού• Πόσος χρόνος εστίν ως τούτο γέγονεν αυτώ; ῾Ο δέ είπε• Παιδιόθεν. Καί πολλάκις αυτόν καί εις πύρ έβαλε καί εις ύδατα, ίνα απολέση αυτόν• αλλ᾿ εί τι δύνασαι, βοήθησον ημίν σπλαγχνισθείς εφ᾿ ημάς.

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με μετακινήσεις υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας

Αναρτήθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα προσωρινά αποτελέσματα που αφορούν την κινητικότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ Διοικητικών ειδικοτήτων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου. Τα προσωρινά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και άλλων που προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι από το Δήμο στελεχώνουν κυρίως τμήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, αλλά και δικαστηρίων.
 Αναλυτικά μετακινούνται προς διάφορες υπηρεσίες: Βιολέττα Αργύρη, Παναγιώτα Ασημάκου,

Μεσσηνία: Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών

Εξιχνιάστηκαν, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών και απόπειρας κλοπής, σε ιατρείο και γραφεία στη Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ συνελήφθη χθες (12-4-2013) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ένας 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και ναρκωτικά.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ