ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Πάτρα: 8.000 επιβάτες παίρνουν κάθε ημέρα το τρένο και δίνουν κέρδη

Δικαιώνεται από το επιβατικό κοινό των Πατρών η επιλογή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να αξιοποιήσει την παλιά Τρικουπική γραμμή της πόλης ως αστικό σιδηρόδρομο, αφού πλέον κάθε μέρα τα Railbus της εταιρείας μεταφέρουν περίπου 8.000 επιβάτες. Σημειωτέον ότι πρόκειται για γραμμή που δόθηκε στην κυκλοφορία στις 10 Σεπτεμβρίου 1887!

Μάλιστα, πάνω σε αυτή την επιτυχία η ΕΡΓΟΣΕ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων για μία σειρά από παρεμβάσεις και μικρά έργα κατά μήκος της γραμμής, που θα επιτρέψουν την επέκταση των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε

Βιρτζίνια: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε περισσότερα από 60 άτομα

Βιρτζίνια
Τον πανικό έσπειρε στη νοτιοδυτική Βιρτζίνια ένας ηλικιωμένος οδηγός ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του πάνω στο τιμόνι και παρέσυρε πολίτες που παρακολουθούσαν μία τοπική παρέλαση, με αποτέλεσμα να τραυματίσει περίπου 60 άτομα.
Πάνω από 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Στην αγορά της online μουσικής εισέρχεται η Google

Mια νέα συνδρομητική υπηρεσία αναπαραγωγής μουσικής για συσκευές Android με το όνομα Google Play Music All Access παρουσίασε η Google στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών που διοργανώνει στο Σαν Φρανσίσκο.

Η υπηρεσία - η οποία επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ - προσφέρει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και ταμπλετών τη δυνατότητα να ακούσουν εκατομμύρια τραγούδια εκτός από αυτά που ήδη έχουν αποθηκευμένα στις συσκευές τους. Η εταιρεία αποκάλεσε την υπηρεσία «ραδιόφωνο χωρίς κανόνες».

Ξανανοίγει ύστερα από 1.700 χρόνια σιωπής

Για περισσότερα από 600 χρόνια το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης φιλοξενούσε πολιτιστικές αλλά και πολιτικές εκδηλώσεις. Στον χώρο του βρέθηκαν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Ε’ και ο περίφημος στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης κ.ά. Έπειτα απο σιωπή και εγκατάλειψη 1.700 χρόνων, το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ανοίγει και πάλι τις πύλες του, για το κοινό, το φετινό καλοκαίρι.

Τα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης θα γίνουν στις 3 Αυγούστου με

Απαχθείς επέστρεψε σπίτι του 23 χρόνια μετά με τη βοήθεια του Google Maps

Είχε απαχθεί σε ηλικία 5 ετών. Οι εικόνες που συγκράτησε στη μνήμη του από την περιοχή κοντά στο σπίτι του τον βοήθησαν ώστε να επιστρέψει μετά από 23 χρόνια με τη βοήθεια του Google Maps

 Αίσιο τέλος είχε η ιστορία του 28χρονου Luo που σε ηλικία μόλις 5 χρόνων έπεσε θύμα απαγωγής από το σπίτι του στο Guangan City της επαρχίας Sichuan στην Κίνα.
Όπως αναφέρει, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να θυμίζει στον εαυτό

Ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα εθνικής μνήμης η σημερινή για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθώς σαν σήμερα πριν από 97 χρόνια ο Τουρκικός εθνικισμός, με αρχηγό τους τον εκσυγχρονιστή Κεμάλ Αττατούρκ, κατάφερε να κάνει μέσα σε περίπου πέντε χρόνια ότι δεν κατάφερε να κάνει ο σουλτάνος σε 5 αιώνες και να διώξει δια της βίας τους Έλληνες και Αρμένιους της περιοχής.  
Γενοκτονία των Ποντίων
Με το τρίπτυχο «ένα κράτος, μια θρησκεία, ένας λαός», και έχοντας ως συμβουλάτορες Γερμανούς

Ξεκινά από τη Δευτέρα ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων

Το Πάσχα πέρασε, αλλά ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων τώρα ξεκινά, καθώς από Δευτέρα και όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκονται όλοι πάνω από έναν υπολογιστή ή... στα γκισέ εφοριών και τραπεζών, για να καταθέσουν τη φετινή φορολογική δήλωσή τους και να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων, που θα πέφτουν «βροχή» από το υπουργείο Οικονομικών.
Τη Δευτέρα -το βράδυ πιθανότατα- αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, για να υποβάλουν μέσω Ίντερνετ τη φορολογική τους

Θ.Γιαννίτση: Από την Καλαμάτα… στην κορυφή της Μόσχας



Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Η διαδρομή Καλαμάτα - Αθήνα – Μόσχα με αεροπλάνο υπολογίζουμε ότι έχει διάρκεια κάποιες ώρες. Για τη Θεοδώρα Γιαννίτση κράτησε κάποια χρόνια. Όμως, αποδείχθηκε πως άξιζε τον κόπο.
Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκα με μια παρέα φίλων από την Αυστραλία. Μεταξύ τους ήταν και μια Ρωσίδα φίλη. Με ρώτησαν, μεταξύ άλλων, για τη Θεοδώρα Γιαννίτση. Τους απάντησα ότι δεν τη γνωρίζω. Εξέφρασαν απορία. Μάλιστα, η Νάταλι με ρώτησε: «Πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις ένα από τα σημαντικότερα ονόματα αυτή την εποχή στη Ρωσία και, μάλιστα, με καταγωγή από την Καλαμάτα;».

Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος Νομού Μεσσηνίας

Με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής, καθώς και των προϊόντων που την απαρτίζουν, ιδρύθηκε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Executive Chefs Club of Greece) στο Νομό μας, με έδρα στην Καλαμάτα…
 Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, Αξιώτης Παράσχος, καλεί «σε συμπόρευση όλη την οικογένεια των επαγγελματιών εστίασης, μαγείρων, αρχιμαγείρων, ζαχαροπλαστών και συναφών επαγγελμάτων, προκειμένου να ενταχθούν σ΄αυτήν την προσπάθεια που θα αναβαθμίσει τον κλάδο μας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο επάγγελμά μας». Όπως σημειώνει ο Αξιώτης Παράσχος, «σκοπός της λέσχης, είναι η ανάδειξη, κατάρτιση και επαγγελματική

Ποδηλάτες… καταλαμβάνουν την Πελοπόννησο!

Με σύνθημά τους «Ανοίγουμε το δρόμο στη ζωή» ομάδες ποδηλατών στην Αθήνα, τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Αλίαρτο, την Αμαλιάδα, την Αντίπαρο, το ‘Αργος, την ‘Αρτα, τον Βόλο, τη Δράμα, τη Ζάκυνθο, τη Ζαχάρω, την Ηγουμενίτσα, το Ηράκλειο, τη Θάσος, τη Θεσσαλονίκη, την Ιεράπετρα, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κάρυστο, την Κατερίνη, την Κέρκυρα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, την Κόρινθο, τη Λαμία, τη Λάρισα, τη Λήμνος, τη Λιβαδειά, το Μεσολόγγι, τη Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, την Ξάνθη, την Πάτρα, την

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

Μυροφόρες είναι οι γυναίκες που ακολουθούσαν το Κύριο μαζί με τη Μητέρα του, έμειναν μαζί

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 19 ΜΑΐΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων - (Μαρκ. ιε´ 43 - ιστ´ 8)
Τώ καιρώ εκείνω, ελθών ᾿Ιωσήφ ο από ᾿Αριμαθαίας, ευσχήμων βουλευτής, ός καί αυτός ήν προσδεχόμενος τήν βασιλείαν τού Θεού, τολμήσας εισήλθε πρός Πιλάτον καί ητήσατο τό σώμα τού ᾿Ιησού.

῾Ο δέ Πιλάτος εθαύμασεν ει ήδη τέθνηκε, καί προσκαλεσάμενος τόν κεντυρίωνα επηρώτησεν αυτόν ει πάλαι απέθανε• καί γνούς από τού κεντυρίωνος εδωρήσατο τό σώμα τώ ᾿Ιωσήφ. Καί αγοράσας σινδόνα καί καθελών αυτόν ενείλησε τή σινδόνι καί κατέθηκεν αυτόν εν μνημείω, ό ήν λελατομημένον εκ πέτρας, καί προσεκύλισε λίθον επί τήν θύραν τού μνημείου.

῾Η δέ Μαρία η Μαγδαληνή καί Μαρία ᾿Ιωσή εθεώρουν πού τίθεται. Καί διαγενομένου τού σαββάτου Μαρία η Μαγδαληνή καί Μαρία η τού ᾿Ιακώβου καί Σαλώμη ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν. Καί λίαν πρωΐ τής μιάς σαββάτων έρχονται επί τό μνημείον, ανατείλαντος τού ηλίου.

Χριστιανούπολη: Τίμησαν τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως

Τον Άγιο Αθανάσιο Αρχιεπίσκοπο Χριστιανουπόλεως, τίμησαν και στους Χριστιάνους Φιλιατρών,

Τρίτεκνοι Μεσσηνίας: Πρόγραμμα διανομής Τροφίμων 2013

O Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι το πρόγραμμα <<ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2013 >>είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται στις 30 Μαΐου. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τα τρόφιμα αυτά θα διανεμηθούν σε........

τρίτεκνες οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στο σύλλογο εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 17.280 ευρώ όταν έχουν και τα τρία τέκνα ανήλικα.

Ελαία: Πρόσκοποι από Πάτρα και Φιλιατρά καθάρισαν την παραλία.

Στην παραλία της Ελαίας ξεχύθηκαν και καθάρισαν σήμερα το απόγευμα πρόσκοποι που είχαν έρθει από την Πάτρα και τα Φιλιατρά.
Το παρόν στην ..........

δράση έδωσε από πλευράς του Δήμου Τριφυλίας ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σαμπαζιώτης.

Οι ομαδάρχες μαζί με τα παιδιά περίπου 70 στον αριθμό, είχαν κατασκηνώσει από το πρωί στον χώρο που κατασκηνώνουν στην Ελαία και το απόγευμα στις 16:30 ξεκίνησαν για τον καθαρισμό της παραλίας.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ