ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Γάτα με δυο πρόσωπα σαρώνει στο Διαδίκτυο (video)

Το διασημότερο αιλουροειδές του πλανήτη είναι η «Αφροδίτη», η γατούλα με τα δυο πρόσωπα.
Η «διπρόσωπη» γάτα, ηλικίας τριών ετών, έχει προκαλέσει αίσθηση το Διαδίκτυο, διαθέτει δική της ιστοσελίδα στο Facebook και το video στο οποίο πρωταγωνιστεί έχει προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.
Μια ματιά αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η Αφροδίτη έστρεψε πάνω της τόσο εύκολα τα φώτα της δημοσιότητας.
Η μισή πλευρά του προσώπου της είναι μαύρη και η άλλη μισή είναι καφέ. Τα μάτια της είναι επίσης διαφορετικά. Στη μαύρη πλευρά το μάτι της γάτας είναι πράσινο και στην καφέ πλευρά μπλε.

Οδηγίες για να μην σας κλέψουν το ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι από τα πλέον περιβαλλοντικά φιλικά μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις στην πόλη και όχι μόνο.
Ωστόσο, μαζί με την αύξηση στις πωλήσεις ποδηλάτων παρατηρείται και έξαρση περιστατικών κλοπής.
Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε οδηγίες για την αποτροπή τυχόν απώλειας ή κλοπής του ποδηλάτου μας.
Αναλυτικά η ΕΛ.ΑΣ συμβουλεύει τα εξής:
*Αγοράστε και χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας

INgSOC: Υβριδικό ποδήλατο χωρίς αλυσίδα

Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός και η υβριδική τεχνολογία καθιστούν το ποδήλατο INgSOC

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον Δ. Σαμπαζιώτη πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέστησε σαφές πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη υπογράμμισε στην παρέμβασή του χαρακτηριστικά «...θέμα να μην λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας» και συνέχισε «...σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μην λειτουργήσει στην συνέχεια το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας».

Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Σαμπαζιώτης είχε επισημάνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην όποια πιθανότητα συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης τονίζοντας: «το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1948 ως ‘’φίλτρο’’ συγκρατώντας ένα μεγάλο εύρος περιστατικών.

Το λεπτότερο και ελαφρύτερο iPhone είναι εδώ

Η νέα έκδοση του iPhone, που ονομάζεται iPhone 5, αποκαλύφθηκε χθες με πανηγυρικό τρόπο. Παρά το γεγονός ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου είχαν διαρρεύσει ημέρες ή εβδομάδες πριν, ακόμα και φωτογραφίες του, το κοινό της εταιρίας, οι φανατικοί υποστηρικτές των προϊόντων, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιοι αγοραστές ανά τον κόσμο παρακολούθησαν ζωντανά μέσω διαδικτύου την παρουσίαση του νέου μοντέλου.

 Τα χαρακτηριστικά

Το iPhone 5 είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο, ενώ διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη από τους προκατόχους

Η λίστα με τα νησιά που παραχωρούνται για εκμετάλλευση

Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με σύμβαση παραχώρησης σαράντα νησιών έως και 50 χρόνια σε ιδιώτες επενδυτές ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους με βασικό στόχο την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και εντόπισε 40 τα οποία μπορεί να νοικιάσει έως και για 50 χρόνια,

Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάλης - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός 
Σύλλογος Μάλης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλούνται τα µέλη - φίλοι του συλλόγου στην
τακτική γενική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες
που θα γίνουν την 

Κυριακή 16-09-2012 και ώρα 18:30 μ.μ., 
στο Βορέειο Πνευµατικό
Κέντρο Φιλιατρών.

Καλαμάτα: Σαν σήμερα πριν 26 χρόνια ο καταστροφικός σεισμός!

Σαν σήμερα πριν από 26 χρόνια, στις 13 Σεπτεμβρίου 1986, σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνησε την Καλαμάτα.

Στους 35 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες.

Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες και έπαθαν ζημιές πολλά σπίτια. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Ανδριόπουλος: Θέλουμε και μπορούμε την πρόκριση

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι στα Φιλιατρά, έτσι και στη ρεβάνς την προσεχή Κυριακή (5 μ.μ.) στο «Γ. Λουκαρέας» η Εράνη θα παραταχθεί κόντρα στην Ομόνοια χωρίς τον Κώστα Λυμπερόπουλο που θεωρείται δύσκολο να ξεπεράσει στις μέρες που απομένουν το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Οι Τριφύλιοι όμως θα είναι ενισχυμένοι με τους Γιώργο Παναγόπουλο και Νίκο Ζώη και πιο έτοιμοι αγωνιστικά κατά μια εβδομάδα.

Ο προπονητής των «πρασίνων» Θοδωρής Ανδριόπουλος, τονίζει στο «Θ» σχετικά:
«Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, όπως οι .............

επαγγελματικές υποχρεώσεις κάποιων παικτών, μικροτραυματισμοί ή ο νεαρός Σπύρος Αντωνόπουλος, που απουσιάζει τις τελευταίες μέρες για λόγους υγείας, αλλά το σημαντικό είναι ότι

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...