ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδια με το φαγητό - έξυπνες φωτογραφίες



Φώτο τραβηγμένες την κατάλληλη στιγμή!!!!!!!!!


Νέα Ζηλανδία: Το Rena «κόπηκε στα δυο» – Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Σε δύο κομμάτια κόπηκε πριν λίγες ημέρες το φορτηγό πλοίο Rena, που πριν τρεις μήνες προσάραξε σε ύφαλο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς χτυπήθηκε από πολύ υψηλά κύματα κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

«Πράσινος» φορτιστής λειτουργεί με μια κουταλιά νερό


Έναν φορτιστή που διαθέτει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και λειτουργεί απλά και μόνο με νερό ανέπτυξε η σουηδική εταιρεία myFC.
Ο «πράσινος» φορτιστής PowerTrekk σχεδιάστηκε για ανθρώπους που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Εκτός από μπαταρίες, η πρωτοποριακή συσκευή φορτίζει κινητά τηλέφωνα, κάμερες, GPS και άλλα ηλεκτρονικά γκάντζετς.
Με μια κουταλιά νερό, ο φορτιστής PowerTrekk μπορεί να δώσει δέκα ώρες ζωής στη μπαταρία του κινητού.
Η λειτουργία του στην ουσία βασίζεται σε μια χημική αντίδραση. Το νερό αντιδρά με μια χημική ουσία που περιέχει ο «πράσινος φορτιστής», το πυριτιούχο νάτριο, για την παραγωγή αέριου

Αλογόμυγα με εντυπωσιακά οπίσθια παίρνει το όνομα της Μπιγιονσέ


Σίδνεϊ
Η διάσημη ποπ τραγουδίστρια Μπιγιονσέ έχει πλέον το alter ego της στο βασίλειο των… εντόμων. Αυστραλοί ερευνητές χάρισαν το όνομά της σε μια σπάνια αλογόμυγα η οποία διαθέτει εντυπωσιακά χρυσά… οπίσθια.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα με ληστείες στην Ηλεία!

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, εγκληματική ομάδα η οποία διέπραττε ληστείες και κλοπές και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε

Τέλη κυκλοφορίας: Νέα παράταση ως τη Δευτέρα

Νέα μικρή παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή την κατάθεση πινακίδων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών στις ΔΟΥ.

Συγκεκριμένα, η εμπρόθεσμη προμήθεια του σήματος παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012.
Ουρές σχηματίζονταν από το πρωί στις Εφορίες της Πάτρας από συμπολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τα σήματα τελών κυκλοφορίας καθώς κανονικά έληγε σήμερα η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθειά τους.

Ξεκινά τώρα ο περιμετρικός και ολοκληρώνεται το 2013


Αρχίζει άμεσα η κατασκευή της γέφυρας στο Νέδοντα

«Πανηγυρικό» ήταν το κλίμα χθες στο Δημαρχείο. Αφορμή ήταν η παράδοση της οριστικής μελέτης του περιμετρικού δρόμου της Καλαμάτας και τα καλά νέα που μετέφερε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο προϊστάμενος της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, Ι. Καρνέσης, για την τύχη του έργου.

Μόνο το Σάββατο δενδροφύτευση στον Ταΰγετο

Ο περιβαλλοντικός σύλλογος «οι φίλοι του Ταϋγέτου»  ανακοινώνει πως από την προγραμματισμένη διήμερη, 14 και 15 Ιανουαρίου, αναδασωτική δράση στο καμένο δάσος του Ταϋγέτου, θα πραγματοποιηθεί μόνο μία αυτή το Σάββατο 14 του μηνός. Αναβάλλεται η δράση της Κυριακής 15 του

Δημιουργήθηκε η μικρότερη στον κόσμο μαγνητική μνήμη


Αμερικανοί και Γερμανοί επιστήμονες κατασκεύασαν τη μικρότερη μονάδα (μνήμη) μαγνητικής αποθήκευσης δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί μόλις 12 άτομα ανά βασική μονάδα πληροφορίας (bit), ωθώντας τα σύνορα της αποθήκευσης στα όρια του φυσικώς εφικτού. Έτσι ένα byte (δηλαδή 8 bits) συμπιέστηκε σε μόνο 96 άτομα και καταλαμβάνει μια περιοχή εμβαδού μόλις 4 επί 16 νανομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού), μια πυκνότητα αποθήκευσης κατά 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή ενός μοντέρνου σκληρού δίσκου.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να γίνει καλύτερα κατανοητή η σημασία του νέου

Νέο «κύμα» κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο

Σαν ένα «διάλειμμα» θα είναι ο αίθριος καιρός που αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα. Και αυτό γιατί από αύριο Σάββατο και ιδιαίτερα την Κυριακή θα σημειωθούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Βελτιωμένος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, ενώ νωρίς το πρωί θα σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Ωστόσο, στην συνέχεια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Στα βορειοδυτικά, κατά την διάρκεια της νύχτας θα επικρατεί συννεφιά, η οποία θεωρείται και «προάγγελος» για την κακοκαιρία που αναμένεται να ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο.

Επέκταση του Μετρό από Χαϊδάρι προς Πειραιά

Υπογράφεται σε ένα περίπου μήνα η σύμβαση επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό, από το Χαϊδάρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μέσω της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας και των Μανιάτικων.

Η σύμβαση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό μετρό Χρήστος Τσίτουρας, θα κατατεθεί σε 10 με 15 ημέρες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για ενημέρωση.
"Θα είναι το μεγαλύτερο έργο στην Αττική, μετά το αρχικό Μετρό", δήλωσε ο Χ. Τσίτουρας, στο οποίο θα απασχοληθούν χίλιοι εργαζόμενοι, ενώ όταν ολοκληρωθεί, στις αρχές του 2017, θα

"Έφυγε" η ηθοποιός Μαίρη Φαρμάκη σε ηλικία 63 ετών

 Σε ηλικία μόλις 63 ετών, η ηθοποιός Μαίρη Φαρμάκη έχασε την μάχη με τον καρκίνο


Η ξανθιά ηθοποιός είχε γίνει γνωστή από την συμμετοχή της στις τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του '70, όπως το "η γειτονιά μας", "οι Πανθεοι" και το "Ημερολόγιο ενός θυρωρού."
Συμπρωταγωνίστησε με μεγάλους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου όπως οι Θανάσης Βέγγος, Νίκος Κούρκουλος, Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, και ο Νίκος Γαλάνος.

Κυνηγούν οικόσιτα γουρούνια για ...αγριογούρουνα!


Την σκοπευτική τους δεινότητα ως κυνηγοί αγριογούρουνου δεν είναι λίγες φορές που κυνηγοί από άλλους νομούς εξασκούν πάνω και σε οικόσιτα γουρούνια. Το γεγονός αυτό παρατηρείται στην ορεινή Ηλεία και κυρίως σε περιοχές που υπάρχουν γουρούνια σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κυνηγοί από άλλους νομούς που έρχονται για την θύρα αγριογούρουνου.                                                                      
Κυνηγοί έρχονται κατά ομάδες από άλλες περιοχές για τον σκοπό αυτό και κάθονται ώρες και μέρες ολόκληρες προκειμένου να γυρίσουν πίσω με το λάφυρο της

Επιτάλιο: Καλλιεργούσε φυτεία με 146 δενδρύλια χασίς...


Συνελήφθη 66χρονος από την Δίωξη Ναρκωτικών για καλλιέργεια 146 δενδρυλλίων χασίς στο Επιτάλιο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ

Πρόγραμμα ενημέρωσης, δωρεάν εξέτασης και εκπαίδευσης για αυτοεξέταση σε Γυναίκες, για καρκίνο του μαστού, πραγματοποιεί το Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού, την έγκαιρη διάγνωσή του, καθώς και την εκπαίδευση των γυναικών στην αυτοεξέταση.
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Νοσοκομείου και το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα - Μαστογραφίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Βασίλειο Γεωργούντζο, σε συνεργασία με

Φιλιατρά: Κ΄ άλλος έψαχνε τις ελιές του

ΝΕΑ ΜΟΔΑ...
Πριν λίγες ημέρες είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με θέμα: 

Οι επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ δεν θα πληρώνουν ενοίκια

Κλειστές ήταν χθες έως το μεσημέρι οι θύρες εισόδου και εξόδου από το ΒΙΟΠΑ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών του, οι οποίοι ζητούν τη μείωση των ενοικίων και την αποκατάσταση των φθορών στο χώρο.
Οι ίδιοι αντιμετώπισαν το πρωινό κρύο έχοντας ανάψει φωτιά με ξύλα σε σιδερένιο βαρέλι, ενώ από μικροφωνική εγκατάσταση ακούγονταν τραγούδια που συνήθως ακούγονται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στην είσοδο και την περίφραξη παρέμεναν οι μαύρες σημαίες και τα πανιά, καθώς και τα συνθήματα σε πανό, ενώ στην είσοδο και την έξοδο από το χώρο είχαν παραταχθεί αυτοκίνητα των

Βρέθηκαν ίχνη από κλεμμένα υδρόμετρα της ΔΕΥΑΠ

Σημαντική εξέλιξη στην πρωτοφανή υπόθεση κλοπής χιλιάδων υδρομέτων από κοντέινερ της ΔΕΥΑΠ σημειώθηκε χθες, στα πλαίσια των ερευνών της Ασφάλειας Πατρών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Αστυνομικοί μετά από πληροφορίες εντοπισαν πεταμένα καπάκια από τα υδρόμετρα σε περιοχή του Δασυλλίου.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί της Σήμανσης και παρέλαβαν τα ευρήματα τα οποία ήδη ελέγχονται στα εργαστήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας στο pelop.gr εκτίμησε οτι τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ

Αθήνα - Καλαμάτα με ασφάλεια σε 2 ώρες

 Ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για την Ολυμπία Οδό


«Αθήνα - Καλαμάτα (έως το Νοσοκομείο) το καλοκαίρι θα είναι 2 ώρες και το μόνο σημείο που δε θα μπορείς να κινηθείς ελεύθερα και να προσπεράσεις, θα είναι η παράκαμψη των 600 μέτρων στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης στο Παραδείσια - Τσακώνα». Αυτό τόνισε χθες στην Καλαμάτα, ο Γιάννης Καρνέσης, διευθυντής στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, σε συναντήσεις του στο Δημαρχείο και στο Διοικητήριο. Ο κ. Καρνέσης επικαιροποίησε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης τμημάτων και όλου του

Κατέθεσαν 400 πινακίδες κυκλοφορίας στην Τριφυλία

Ουρά είχε σχηματιστεί χθες στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας, μπροστά από το αρμόδιο γραφείο για την κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας.
Φέτος αναμένεται να σπάσουν όλα τα ρεκόρ καθώς ήδη μέχρι χθες το μεσημέρι -και ενώ εξακολουθούσε να υπάρχει ουρά- είχαν κατατεθεί συνολικά 400 πινακίδες οχημάτων. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός ήταν 300 και επίσης υπήρχε σημαντική αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 είχαν κατατεθεί μόλις 150 πινακίδες.
Καθώς σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την προμήθεια τελών κυκλοφορίας, αναμένεται να κορυφωθεί και η κατάθεση πινακίδων. Αυτό άλλωστε εκτιμούν και από το αρμόδιο γραφείο της

Ξέμειναν από πετρέλαιο και τρόφιμα οι Παιδικοί Σταθμοί σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία

ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Λύση φάνηκε να βρίσκεται χθες για τους Παιδικούς Σταθμούς Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, που ξέμειναν όχι μόνο από πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και από τρόφιμα προκαλώντας την δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση των γονέων. Τόσο για το πετρέλαιο όσο και τα τρόφιμα υπήρξε συμφωνία με τους προμηθευτές ώστε να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των Παιδικών.
Τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στα Φιλιατρά πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις των γονέων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...