ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Ποδοσφαιρο ποντικιών

Πάει μια μέρα ένας κύριος αναστατωμένος στον ψυχίατρο και του λέει:
- Γιατρέ μου έχω ένα πρόβλημα. Κάθε βράδυ βλέπω στον ύπνο μου ότι παίζουν ποδόσφαιρο ποντίκια.
- Μη στεναχωριέσαι του απαντάει ο γιατρός. Πρέπει να χάσεις καμιά δεκαριά κιλά και θα συνέλθεις. Έλα πάλι σε κάνα μήνα να σε ξαναδώ αφού έχεις χάσει τα κιλά.
Πάει μετά από ένα μήνα και πάλι τα ίδια. Κάθε βράδυ έβλεπε τα ποντίκια παρόλο που είχε χάσει τα κιλά. Του λέει λοιπόν ο γιατρός να μην τρώει τίποτα το βράδυ παρά μόνο ένα γιαούρτι και να ξανάπαει σε 20 μέρες. Το έκανε αλλά και πάλι τίποτα. Τα ποντίκια συνέχιζαν να παίζουν ποδόσφαιρο, οπότε του λέει ο γιατρός:
- Πάρε αυτό το χαπάκι και να είσαι σίγουρος ότι απόψε δεν θα δεις τίποτε στον ύπνο σου.
Και του λέει ο τύπος:
- Δεν γίνεται γιατρέ να το πάρω αύριο?
- Γιατί? τον ρωτάει ο γιατρός?
- Γιατί σήμερα είναι ο τελικός γιατρέ! του απαντάει ο άλλος.

ΑΠΟ http://w-jocks.net/jokes.php?page=18&category=treloi

Ο αργαλιός






Το έπιπλο-εργαλείο, που δεν έλειπε οπό κανένα σπίτι ισόγειο ή ανώγειο, ήταν ο αργαλειός. Ο αργαλειός ήταν τοποθετημένος στην άκρη του δωματίου-σπιτιού ή σ´ ένα κατώι καλά φωτιζόμενος και σ´ αυτόν οι γυναίκες του σπιτιού περνούσαν πολλές ώρες υφαίνοντας όλα τα ρούχα. Τα ρούχα που φορούσαν, τα ρούχα που έστρωναν κάτω στο πάτωμα, τα ρούχα που σκεπάζονταν (στρωσίδια και σκεπάσματα). Οι παλιότεροι θυμούνται καλύτερα τη χρήση και την ονοματολογία του αργαλειού. Για αυτό το εργαλείο, που έφτασε σε μας απ´ τα ομηρικά κι ακόμα παλιότερα χρόνια, σε μια παράδοση αιώνων κι έντυσε γενιές και γενιές, έλεγαν το τετράστιχο:
Το κέντημα είναι γλέντημα,
η ρόκα είναι συριάνι,
κι αυτός ο δόλιος αργαλειός
είναι σκλαβιά μεγάλη.

Aφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1985...




Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να... 
....ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.

Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».

Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε χωρίς να μας δημιουργούνται ψυχολογικά τραύματα.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα !

Έναρξη σήμερα Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ώρα 20:00 στην Προκυμαία ! 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς συμμετοχών το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Καλαμάτας θα είναι το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε ποτέ!
Ο Δήμος Καλαμάτας και το Free Diving Club σας προσκαλούν στην Τελετή Έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης 2011.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στην Προκυμαία Καλαμάτας.
Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα της απόλυτα επιτυχημένης διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2010 στην Καλαμάτα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία AIDA International έχει αναθέσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης 2011, στο Δήμο Καλαμάτας και το Free-diving Club του κ. Σταύρου Καστρινάκη.
Η πρόταση της Καλαμάτας επικράτησε, έναντι των προτάσεων από τις Μπαχάμες και τη Σαντορίνη, σε διεθνή ψηφοφορία που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2010 με τη συμμετοχή των Εθνικών Ομοσπονδιών 30 χωρών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...