ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δήμοι: 50.000 προσλήψεις ανέργων, μέσω Ε.Ε.

Την πρόταση – πρωτοβουλία «EU–STARTER» του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη κατέθεσαν χθες (Παρασκευή 18/01/2013) ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Frederic Vallier και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και από τη χώρα μας, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη των Ευρώπη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 18 και 26 ετών που είναι άνεργοι. Ρεαλιστικός

Στο όριο της υπερχείλισης ποτάμια της Μεσσηνίας

Στο όριο της υπερχείλισης βρέθηκαν χθες πολλά από τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρέματα στη Μεσσηνία, λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στο νομό μας από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι και χθες το μεσημέρι. Εξ άλλου, η χιονόπτωση στον Ταΰγετο -στην περιοχή της Αρτεμισίας- προκάλεσε προβλήματα στην κίνηση των τροχοφόρων μετά το 26ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαμάτα - Σπάρτη, ωστόσο εκχιονιστικά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κράτησαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας απολογισμό των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη στάθμη των νερών στα ποτάμια του νομού μας, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στις περιοχές που καταγράφηκε

Μεγάλο ενδιαφέρον για λίπανση των ελαιόδεντρων λόγω της αύξησης της τιμής του λαδιού

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αυξάνει το ενδιαφέρον για τη λίπανση των ελαιόδεντρων. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκουν ελπίδα στην ελαιοκαλλιέργεια -εν μέσω κρίσης- και πολλοί εκφράζουν την επιθυμία να αυξήσουν την παραγωγή τους φροντίζοντας τα δέντρα τους. Οι γεωπόνοι πάντως είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους καθώς γνωρίζουν πως η παρούσα οικονομική κατάσταση λειτουργεί ανασταλτικά. Στο τέλος της περιόδου λίπανσης θα φανεί εάν τελικά οι παραγωγοί διέθεσαν χρήματα για τη φροντίδα του ελαιώνα τους, προσδοκώντας μεγαλύτερη παραγωγή από την επόμενη σοδειά.
Από τη μεριά τους πάντως οι γεωπόνοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα της λίπανσης και της γενικότερης φροντίδας των ελαιόδεντρων, για μεγαλύτερη

Η σταφίδα έχει μέλλον, συμφωνούν συνεταιριστές και έμποροι

Η σταφίδα, προϊόν με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχει παρόν και μέλλον, συμφωνούν με δηλώσεις τους στην "Ε" οι πρόεδροι της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου.

«Με συνεργασία και με καλό προϊόν από τους παραγωγούς η σταφίδα έχει μέλλον», τονίζει ο κ. Καλλιμώρος και εξαίρει την προσπάθεια των Ενώσεων, που έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής.
«Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την τιμή. Πρέπει όμως να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για το τι λέει η αγορά», σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου. Ο Μεσσήνιος τυποποιητής και

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑ

Γιορτάζουμε σήμερα 20 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ευθυμίου, του Μέγα.

Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία, ανήκαν σε επίσημη γενιά. Άτεκνοι όντες, αξιώθηκαν να αποκτήσουν παιδί, το οποίο αφιέρωσαν στη διακονία του Θεού στο οποίο και κατά θεία επιταγή έδωσαν το όνομα Ευθύμιος, αφού με την γέννησή του τους χάρισε την ευθυμία, τη χαρά και την αγαλλίαση.

Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


Των Δέκα Λεπρών - Κατά Λουκάν (ιζ΄12-19)
Τώ καιρώ εκείνω, εισερχομένου τού Ιησού είς τινα κώμην απήντησαν αυτώ δέκα λεπροί άνδρες, οί έστησαν πόρρωθεν, καί αυτοί ήραν φωνήν λέγοντες• Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς.

Καί ιδών είπεν αυτοίς• πορευθέντες επιδείξατε εαυτούς τοίς ιερεύσι. καί εγένετο εν τώ υπάγειν αυτούς εκαθαρίσθησαν. Είς δέ εξ αυτών, ιδών ότι ιάθη, υπέστρεψε μετά φωνής μεγάλης δοξάζων τόν Θεόν, καί έπεσεν επί πρόσωπον παρά τούς πόδας αυτού ευχαριστών αυτώ• καί αυτός ήν Σαμαρείτης.

Αποκριθείς δέ ο Ιησούς είπεν• ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν; Οι δέ εννέα πού; Ουχ ευρέθησαν

Ελαιόλαδο: Οι τιμές από 07 έως 13 Ιανουαρίου 2013

Το πλησίασμα προς την τελική φάση της «σύντομης» ισπανικής συγκομιδής καθιστά πιο πιστευτές τις εκτιμήσεις ότι ο όγκος της φετινής σοδειάς θα είναι πραγματικά κοντά στον μισό της περσινής. Πράγμα που ωθεί την ισπανική βιομηχανία να δεχτεί τις αυξάνουσες τιμές της προσφοράς. 
Πράγματι ενώ πριν και κατά την περίοδο των εορτών ο αριθμός των εβδομαδιαίων συναλλαγών κυμαινόταν ανάμεσασ σε καμιά δεκάδα τις δυο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους ξεπέρασε τις 220 συνολικές συναλλαγές κατά τις οποίες διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 22.000 τόνοι ελαιολάδου έναντι ενός

Φιλιατρά: Ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας έκοψε την πίτα του

Την πίτα του έκοψε εχθές το βράδυ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας με ευχές για το νέο έτος.

Τα δραστήρια μέλη του, έχουν ήδη προγραμματίσει πολλές αθλητικές δραστηριότητες για την νέα χρονιά στην περιοχή, όπως με τμήματα στίβου και στο Κοπανάκι, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί τον Σεπτέμβριο ένας χώρος μπάσκετ 3 Χ 3 στην πλατεία των Φιλιατρών.

Η συμμετοχή των παιδιών, όπως ανέφερε στο filiatranet ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μελάς αυξάνεται συνεχώς, παράλληλα στις τελευταίες αρχαιρεσίες του συλλόγου προστέθηκαν

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο Τριφυλίας λόγω των βροχοπτώσεων

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Τριφυλίας δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και στη Νέδα που χθες φούσκωσε ακόμη περισσότερο.
Πιο αναλυτικά:
Μια κατολίσθηση στον επαρχιακό δρόμο από τα Πλατάνια προς τα όρια με το Νομό Ηλείας έκλεισε χθες το πρωί τον δρόμο. Η κατολίσθηση έγινε κοντά στη γέφυρα που ενώνει τους δύο νομούς. Στο σημείο έσπευσαν μηχανήματα του Δήμου Τριφυλίας τα οποία όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης αργά χθες το μεσημέρι κατάφεραν να απομακρύνουν τα υλικά (χώματα και πέτρες) που είχαν πέσει και να ανοίξουν το δρόμο.
Επικίνδυνα όμως ανέβηκε και η στάθμη της Νέδας με αποτέλεσμα λίγο πριν τις εκβολές της κοντά στην Ελαία να μπει μέσα σε ένα χωράφι το οποίο πλημμύρισε, διαβρώνοντας μάλιστα και ένα μεγάλο μέρος του. Στο σημείο που προχθές είχαν εντοπιστεί διαβρωτικά φαινόμενα πάνω από

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ