ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο 4ης γενιάς - EGOW 650

Σε κόκκινο και μαύρο διατίθεται το νέο εξελιγμένο ηλεκτρονικό τσιγάρο 4ης γενιάς- EGOW 650, με απόλυτο έλεγχο διαρροής και στάθμης υγρών ΕGO-W, με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Επί τάπητος η αναβάθμιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών

H αναβάθμιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ιδιαιτέρως στη σημερινή νέα οικονομική πραγματικότητα ήταν το θέμα που συζήτησαν οι 13 Περιφερειάρχες με τον Υπουργό Αναπληρωτή Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Σ. Κομνηνό.
Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι όλες οι Περιφέρειες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα το θέμα των λαϊκών αγορών, δεδομένου ότι στην νέα οικονομική πραγματικότητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, επεσήμανε όμως τις νομοθετικές ατέλειες τόσο στο νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όσο και στο

Αύξηση χώρων στάθμευσης ταξί

Την αύξηση των χώρων στάθμευσης των ταξί στην πόλη αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου Β. Λιακουνάκου, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ιδιοκτητών ταξί, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δημότες (επιβάτες και οδηγοί ταξί), η γενικότερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, αλλά και να καθοριστούν οι παλιοί και οι νέοι χώροι

Χωρίς κρουαζιέρα η Καλαμάτα το νέο χωροταξικό τουρισμού

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χωροθέτησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα φέρνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Το νέο πλαίσιο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την επίκληση της ειδικής οικονομικής συγκυρίας, και τέθηκε σε διαβούλευση-εξπρές 10 ημερών, με προφανή στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή.
Ορισμένα από τα σημεία προβλέπουν τα εξής: στις αναπτυσσόμενες περιοχές διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού

Τα μυστικά της μοναστηριακής διατροφής

Στη μοναστηριακή διατροφή αποδίδεται η μακροζωία των μοναχών οι οποίοι ζουν μέχρι και τα 95 έχοντας καλή ψυχική αλλά και σωματική κατάσταση. Μάλιστα η νηστεία των μοναχών φαίνεται ότι

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τους 28 νεκρούς

Τρομακτικές μαρτυρίες για την τραγωδία στην Ελβετία

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα διαδέχονται την επόμενη ημέρα της μεγάλης τραγωδίας του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους είκοσι οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα είκοσι δύο δωδεκάχρονα παιδιά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία. Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα και κατευθυνόταν προς τη Σιον, προσέκρουσε στις 21.15 (τοπική ώρα) στο τοίχωμα σήραγγας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ.

Τέλος η έντυπη έκδοση της Britannica

Στο διαδίκτυο το «μέλλον» της


Την κατάργηση της έντυπης έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας Britannica ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Encyclopaedia Britannica Inc. Στο εξής, η η εγκυκλοπαίδεια θα υπάρχει στο διαδίκτυο, ενώ θα συνεχιστεί η σχολική της έκδοση.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο», δήλωσε ο Χόρχε Καούς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

Ξύπνησαν οι μνήμες από το δυστύχημα των Τεμπών

   Η τραγωδία στο Βάλε συγκλονίζει όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα


Στο άκουσμα της πολύνεκρης τραγωδίας των ελβετικών Άλπεων όπου 22 μαθητές βρήκαν το θάνατο, στην Ελλάδα ξύπνησαν οι θλιβερές μνήμες του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών.

Ηταν 13 Απριλίου του 2003, όταν 21 μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας ελληνόπουλα είχαν πέσει θύματα ενός αντίστοιχου δυστυχήματος. Η ώρα ήταν 7.30 το βράδυ και για τους μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου, η τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα, κόντευε να ολοκληρωθεί. Τότε, στα Τέμπη, την κοιλάδα του θανάτου για τους οδηγούς, έγινε το κακό που είχε τη μορφή νταλίκας φορτωμένης νοβοπάν, με οδηγό τον 43χρονο τότε Δημήτρη

Στην Μυτιλήνη Άλογο βρέθηκε νεκρό με τα πόδια δεμένα!

Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσε στην Λέσβο η ανακάλυψη ενός αλόγου νεκρού για πολλές ημέρες στην περιοχή Μυστεγνά. Το πτώμα του άτυχου ζώου ήταν δεμένα με σχοινιά και όλα δείχνουν ότι είχε πέσει θύμα κάποιου απάνθρωπου βασανιστή, ο οποίος του επιφύλαξε άθλιο τέλος!

Το κουφάρι ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης και είχε γίνει βορά για τα αγρίμια της περιοχής, που πιθανότατα κατασπάραξαν το άτυχο άλογο όσο ήταν ακόμη ζωντανό και ανήμπορο να αντισταθεί, καθώς τα δεμένα πόδια του δεν του έδιναν περιθώρια να κινηθεί! Το φρικτό θέαμα αντίκρισε κάτοικος της Λέσβου που δημοσιοποίησε τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. 

Τρίκαλα: Πέταξε από το μπαλκόνι της… 8.000 ευρώ!

Σε τέτοιες δύσκολες εποχές, όταν βλέπει κάποιος να βρέχει… ευρώ δεν μπορεί να το αποδώσει σε κάποιο θαύμα! Αυτό που συνέβη στα Τρίκαλα, όμως, δεν οφειλόταν σε… ουράνια παρέμβαση, αλλά στην αφηρημάδα μιας νοικοκυράς!

Η γυναίκα κόντεψε να… μείνει στον τόπο, όταν είδε δεκάδες χαρτονομίσματα να πέφτουν από το παλιό παλτό που τίναζε για να αεριστεί και να σκορπούν στον αέρα από το μπαλκόνι της τον πέμπτο όροφο! Μόνο τότε θυμήθηκε ότι στις τσέπες του είχε κρύψει 8.000 ευρώ που είχε σηκώσει από την τράπεζα υπό τον φόβο της χρεοκοπίας!

Νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ με 350 γιατρούς και οδοντιάτρους

Ετήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με συνολικά 350 οδοντιάτρους και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων για την παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του, για 27 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα σε ωράριο που θα συμφωνείται από τον συμβαλλόμενο και τον διευθυντή

Μετά το Πάσχα αποκατάσταση του δρόμου στο Δερβένι

Μετά το Πάσχα -το πιθανότερο- θα γίνει το έργο της οριστικής αποκατάστασης, της προστασίας του υφιστάμενου δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας στο Δερβένι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το έργο πρόκειται να ανατεθεί στο "Μορέα" και αναμένεται η σχετική υπογραφή του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη, καθώς χρήματα από εθνικούς πόρους δεν υπάρχουν.
Από το υπουργείο μάς ενημέρωσαν ότι οι άμεσες εργασίες αποτροπής της κατολίσθησης έχουν γίνει - και επεσήμαναν πως τη λύση θα τη δώσει το έργο με τις πασσαλοστοιχίες. Σημείωσαν ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, μόλις το επιτρέψει ο καιρός -όταν δηλαδή στεγνώσει το έδαφος-, κι εκτιμάται πως το έργο θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα. Με βάση την ενημέρωση, η

Επίσχεση εργασίας κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι από τον περυσινό Δεκέμβριο παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους.
Στη σχετική απόφαση κατέληξαν οι ειδικευόμενοι, μετά από γενική συνέλευση που συγκάλεσαν χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαγράφεται.
Νωρίτερα, οι ειδικευόμενοι -μαζί και με ειδικευμένους γιατρούς- ενημέρωσαν τον κόσμο που περίμενε στα Επείγοντα, αλλά και στα Εξωτερικά Ιατρεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη γενικότερη υποβάθμιση -εν ονόματι των οικονομικών

Οι οδηγοί αδιαφορούν για την ασφάλεια των μαθητών στην οδό Λυκούργου

Την ανάγκη να υπάρχουν δυο σχολικοί τροχονόμοι σε ορισμένα επικίνδυνα πόστα, όπως είναι η οδός Λυκούργου και η οδός Αθηνών, επισημαίνει η σχολική τροχονόμος Ελλη Χριστοπούλου που αναπληρώνει τη Γιώτα Μαρίνη - Λέκκα η οποία τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στις αρχές του μήνα.
Η κ. Χριστοπούλου έχει πόστο στην οδό Μακεδονίας και προσωρινά έχει μεταφερθεί στην οδό Λυκούργου, όπου έγινε το ατύχημα. Διαπιστώνει πως πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο, καθώς η κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και

Προσοχή: Νέα απάτη με ηλεκτρονικό μήνυμα!

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γνωστοποιείται ότι, εντοπίστηκε στο διαδίκτυο νέα απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης, μέσω απατηλού μηνύματος, το οποίο αποστέλλεται σε χιλιάδες χρήστες και τους ενημερώνει για «δήθεν» επιστροφή φόρου.

Οι δράστες εμφανίζουν και πάλι ως αποστολέα του απατηλού μηνύματος το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και επιχειρούν με τη μέθοδο «phishing» να «αλιεύσουν» προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Τριφυλία: Κοντά στην εξιχνίαση ληστειών ηλικιωμένων

Σε καλό δρόμο φαίνεται πως βρίσκονται οι έρευνες της Ασφάλειας Καλαμάτας για τον εντοπισμό των ληστών ηλικιωμένων στην περιοχή της Τριφυλίας. 

Άρθρο για την οδική ασφάλεια στη Μεσσηνία

Οδική ασφάλεια: Η Μεσσηνία στο κόκκινο

Τα οδικά ατυχήματα αποτελούν ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2010, περισσότερα από 31.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός που ισοδυναμεί με μία πόλη μέσου μεγέθους.

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι σημείωσε μείωση κατά ............

38,2% σε νεκρούς από οδικά ατυχήματα τη δεκαετία 2000-2010,

Εκλογές για Νέο Δ.Σ. στον Πυρσό

Γενική συνέλευση των μελών του Πυσρού και Εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Μαρτίου και ώρα 5 το απόγευμα στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ...........

Γενική συνέλευση είναι:

1. Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2009 - 2011
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Προτάσεις για τον προγραμματισμό και την λειτουργία του Συλλόγου
4. Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...