ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Θα διασχίζατε αυτή τη γέφυρα;

Μακράν η χειρότερη στον κόσμο

Πρόκειται για τη γέφυρα Hussaini και βρίσκεται στο Πακιστάν. Κι ο Θεός μαζί σας...


Δύσκολες ώρες για τον Θύμιο Καρακατσάνη

Ώρες αγωνίας περνά ο Θύμιος Καρακατσάνης με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το σοβαρό πρόβλημα με το σάκχαρό του, έθεσε τους γιατρούς του σε συναγερμό. Οι νοσηλευτές έδωσαν μάχη για να σταθεροποιήσουν τον οργανισμό του και αφού το κατάφεραν του έδωσαν εξιτήριο.

O Chuck Norris μπορεί: έχει δική του γέφυρα!

Αν νομίζεις ότι όλα όσα κυκλοφορούν για τον Chuck Norris είναι αστεία, μάθε και ένα… σοβαρό: ο θρυλικός χαρακτήρας του κινηματογράφου θα αποκτήσει την δική του γέφυρα!!!

Δείτε τον ψηλότερο «πύργο» αναρρίχησης του κόσμου!



Για τολμηρούς… ορειβάτες δημιουργήθηκε ο ψηλότερος «πύργος» αναρρίχησης στον κόσμο! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εκφοβιστικό πύργο, ο οποίος βρίσκεται στην Ολλανδία και μπορεί κανείς να τον δει από χιλιόμετρα μακριά, λόγω του μεγέθους του!

«Έφυγε» ο Νίκος Δαδινόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι σε ηλικία 68 ετών, ο Νίκος Δαδινόπουλος. Ο πολύ γνωστός ηθοποιός, εδώ και αρκετό καιρό έδινε τη δική του «μάχη».

Μάλιστα πριν λίγο διάστημα όπως σας είχαμε γράψει και από το star.gr, είχε κάνει έκκληση μέσω Facebook και Twitter, ζητώντας 6 φιάλες αίμα απ΄όσους μπορούσαν να τον βοηθήσουν.

Ο λόγος όπως είχε πει, είναι πως θα έμπαινε στο χειρουργείο για μια πολύ σοβαρή εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη, απ΄όπου και θα αφαιρούνταν ένα λίπωμα, το οποίο πίεζε τους νευρώνες, δημιουργώντας ένα είδος παράλυσης στα άκρα.

Καθαρισμός λιμανιών

Μέσα στο Μάρτη αναμένεται να πάει, τελικά, ο πλωτός γερανός στο λιμάνι του Μαράθου για να το καθαρίσει. Μετά έχει προγραμματισθεί να πάει στα λιμάνια Πεταλιδίου και Αγίου Ανδρέα.
Ελπίζουμε να μην καθυστερήσει περισσότερο και πιάσει καλοκαίρι.
Β.Β.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Αιματηρός δυστυχώς και για τον Φεβρουάριο ο απολογισμός της Τροχαίας

Του... κεφαλιού τους συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες οδηγοί με την Τροχαία να βεβαιώνει συνολικά 2.642 παραβάσεις τον Φερβουάριο στους δρόμους της Πελοποννήσου, με την ταχύτητα να είναι μακράν η πρώτη. Ως συνέπεια καταγράφεται η μείωση των ατυχημάτων και των παθόντων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ωστόσο οι νεκροί καια σοβαρά τραυματίες έχουν αυξηθεί.
Ι. Τροχαία Ατυχήματα.
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφερείας Πελοποννήσου, σημειώθηκαν 29 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες), έναντι 32 το 2011 (μείωση 9 %). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 27 Φεβρ. - 04 Μαρτίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
9η Εβδομ. (27 Φεβρ.- 04 Μαρτ. 2012)

Κώστας Κόλλιας: Ικανοποίηση για την Εμπορική Τράπεζα

Οι παρεμβάσεις επιχειρηματιών, επαγγελματιών, καταθετών, Δήμου και εργαζομένων έπιασαν τόπο και εισακούστηκαν τα επιχειρήματά τους από τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία δεν κλείνει, τελικά, το κατάστημα των Φιλιατρών!

Χθες, εστάλη εγγράφως στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στα Φιλιατρά η νεώτερη απόφαση της διοίκησης, σύμφωνα με την οποία αίρεται η προηγούμενη απόφαση για αναστολή του συγκεκριμένου καταστήματος από 1η Απριλίου και συνεχίζεται κανονικά και απρόσκοπτα η λειτουργία του.

Σε δηλώσεις του στο «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του

Κρήτη Τί ήξεραν οι ληστές για τον 67χρονο;

Το "συνδετικό κρίκο", μεταξύ των δραστών και του 67χρονου Χανιώτη που υπέστη απίστευτους βασανισμούς στα χέρια των ληστών του, αναζητά η Αστυνομία έχοντας βάσιμα στοιχεία ότι πρόκειται για άτομο που γνώριζε πολύ καλά τον άτυχο ηλικιωμένο και κυρίως ήταν ενήμερος για την οικονομική του άνεση και τα χρήματα που διαθέτει τα οποία ήταν και το ζητούμενο για τους κακοποιούς.

Η υπόθεση του συνταξιούχου Χαράλαμπου Κ. προκαλεί ανατριχίλια, καθώς ο εφιάλτης που έζησε ο

Ανακοινώθηκαν με εισαγγελική παρέμβαση τα ονόματα των ατόμων που εμπλέκονται στην απάτη του ΙΚΑ

Ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας των ατόμων που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση απάτης και κατάχρησης σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Μετά από Εισαγγελική Διάταξη, δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία ταυτότητας των εμπλεκομένων ατόμων στη μεγάλη υπόθεση απάτης και κατάχρησης σε βάρος του Ι.Κ.Α., σε συνέχεια σημερινού Δελτίου Τύπου.
Πρόκειται για τους:

Έκλεψαν δεκάδες καντήλια από νεκροταφείο!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί του τμήματος Φαρσάλων, όταν σταμάτησαν τυχαία για έλεγχο ένα αγροτικό φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν τρεις τσιγγάνοι. Η καρότσα ήταν γεμάτη από δεκάδες μπρούτζινα καντήλια τα οποία είχαν μόλις κλέψει από το νεκροταφείο της πόλης!

Οι τρεις «κυνηγοί» χαλκού, ένας 29χρονος άνδρας και δύο γυναίκες ηλικίας 20 και 19 χρόνων, είχαν λεηλατήσει τα μνήματα χωρίς να τους αντιληφθεί κάποιος και είχαν μαζέψει συνολικά 75 καντήλια τα οποία, αν δεν τους έπιαναν, θα κατέληγαν σε κάποιο χυτήριο! Τα καντήλια επιστράφηκαν στο

Δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mε αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/3/2012, στο Δημαρχείο της πόλης μας, μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας κ.Παναγιώτη Νίκα, του Διοικητή του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεωργίου Μπέζου και του Νομικού Συμβούλου κ. Χρήστου Αρχοντή, σχετικά με την προοπτική κατασκευής Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην ανατολική πλευρά της Καλαμάτας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε ως Διοίκηση του Γ.Ν.Καλαμάτας, το έντονο ενδιαφέρον και την βούληση του Δημάρχου κ.Παναγιώτη Νίκα να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία παραχώρησης έκτασης 7,5 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά

Γενική κινητοποίηση της Ν.Δ. για την θεμελίωση της γέφυρας από τον Σαμαρά

Στις 11 το πρωί, στο εργοτάξιο του "Μορέα", ανάμεσα στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και το γήπεδο "Γιώργος Λουκαρέας" θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση θεμελίωσης της εντυπωσιακής γέφυρας του Νέδοντα που κατασκευάζεται στην περιοχή, ως μέρος του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη. Εκδήλωση που μοιάζει με κομματική φιέστα της Ν.Δ. και αποτελεί έναρξη του προεκλογικού αγώνα του προέδρου της από τον τόπο της καταγωγής του. Χαρακτηριστικό του κομματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της ούτε από το υπουργείο Υποδομών ούτε από το

Φιλιατρά: Από 1,83 έως 1,86 η τιμή της Αμόλυβδης

Στα 1,83 με 1,86 €/λίτρο βρήκαμε σήμερα την τιμή της Αμόλυβδης στα πρατήρια των Φιλιατρών, όπου φαίνεται σύντομα να αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Γενική συνέλευση και Εκλογές στον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών "Ο Πυρσός"

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
"Ο ΠΥΡΣΟΣ"


ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Φιλιατρά 15 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΠΡΟΣ Τα μέλη και φίλους του Συλλόγου.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...