ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Β΄ Κατηγορία : 1ος Όμιλος αποτελεσματα 6ης αγωνιστικης


ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ ΝΕΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Σάββατο29/10/1115:00ΣΚΟΡΔΟΣ Η., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι., ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ Δ.2-5
2.ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥΒΑΛΥΡΑΣΣάββατο29/10/1115:00ΠΛΕΜΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Σ., ΠΑΛΑΔΙΝΟΣ Σ., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν.1-3
3.Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΑΠΣ ΑΡΙΣΔΩΡΙΟΥΣάββατο29/10/1115:00ΤΟΥΡΛΟΜΟΥΣΗΣ Ν., ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ., ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Ε.5-0
12.Α.Σ. ΜΑΝΕΣΙ - ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣΜΑΝΕΣΙΣάββατο29/10/1115:00ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε., ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ Κ., ΤΣΟΥΚΑΛΗ Α.2-0
4.Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΑΟΕΣΩΜ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο29/10/1117:30ΣΑΚΚΑΣ Β., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι., ΜΑΚΡΗΣ Ε.2-1
5.ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Κυριακή30/10/1112:30ΝΙΚΑΣ Δ., ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ.2-0
6.ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΚυριακή30/10/1115:00ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Π., ΛΑΜΠΙΡΗΣ Γ., ΚΟΥΤΣΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ι.2-0

Ο "Νομός Τριφυλίας" κατά την απογραφή του 1907


Τα παρακάτω στοιχεία είναι από την απογραφή  που  έγινε στις 27/10/1907 και  καταγράφηκε ως «...η πρώτη γενόμενη απογραφή από της Παλιγγενεσίας της Eλλάδος, επί τη βάσει ορθών στατιστικών και απογραφικών κανόνων». Για τη διεκπεραίωσή της εργάσθηκαν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Οι πίνακες αναφέρονται στους πληθυσμούς των χωριών και πόλεων της περιοχής,στους δήμους του τότε Νομού Τριφυλίας,ενδιαφέρον έχει ο μεγάλος πληθυσμός του δήμου Τριπύλης που περιλαμβάνει και την Μάλη με 545 κατοίκους!!!.Η Καναλουπού έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό που είχε και το 1690.

Η πρώτη στήλη είναι Άνδρες .η δεύτερη Γυναίκες και η τρίτη το σύνολο του πληθυσμού.


ΤΡΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

1) Τρία κοινά στο σεξ & θάνατο   
Τρία κοινά έχουν.. το σεξ και ο θάνατος :
1. Mπορεί να συμβούν οπουδήποτε
2. Προς το τέλος βογκάς
3. Μετά είσαι πτώμα 
Από: STAR

2) Αλβανοί εν δράσει   
Πάνε κάποιοι τουρίστες Έλληνες στην Αλβανία και ανάβουν φωτιά για να ψήσουν παιδάκια. Επειδή όλα τα σπίτια εκεί είναι από ξύλο η φωτιά εξαπλώθηκε και έκαψε τη μισή Αλβανία.
Την επόμενη μέρα οι Αλβανικές εφημερίδες γράφουν:
- "Απρόσεκτοι Έλληνες έκαψαν τη μισή Αλβανία."
Τα παίρνουν λοιπόν οι Αλβανοί και πάνε στην Ελλάδα ψάχνουν ψάχνουν μα δεν βρίσκουν τίποτε από ξύλο όλα από τσιμέντο τελικά βρίσκουν ένα και το καίνε."

ΡΑΒΔΙΣΜΑ ΕΛΙΩΝ


Η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα έχει υποστεί μικρές αλλαγές. Οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν να κάνουν με την διαδικασία αυτήν καθ` αυτή, αλλά με επιμέρους ενέργειες ή με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να λάβουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
Στην σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε την διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου, όχι με copy paste από το διαδίκτυο , ούτε χρησιμοποιώντας επιστημονικές ορολογίες και έννοιες. Απλά χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας και τα βιώματα μας σαν αγρότες και παραγωγοί ελαιόλαδου, δηλαδή θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε στο κόσμο της ελαιοπαραγωγής με απλά και χωριάτικα λόγια !
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της παραγωγής ελαιόλαδου είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας, που λέγετε ελαιοκαλλιέργεια.

Το μυστήριο του πίνακα που δεν καίγεται!

Το πορτρέτο ενός δακρυσμένου αγοριού αναστάτωσε το 1985 από άκρη σ’ άκρη τη Μ. Βρετανία. Από τότε, συνεχίζει να απασχολεί τη μνήμη των ανθρώπων που παρακολούθησαν μέσω του Τύπου τις προσπάθειες να λυθεί το μυστήριο του πορτρέτου που δεν μπορεί να καεί.
Πώς ξεκίνησε ο θρύλος του πίνακα που δεν... καίγεται!

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πυροσβέστης πρόσεξε ότι σε ένα σπίτι του Yorkshire που είχε καταστραφεί από φωτιά, ο πίνακας που απεικόνιζε ένα αγόρι που έκλεγε είχε παραμείνει άθικτος. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που παρατηρούσε ότι ο πίνακας με το αγόρι έβγαινε σώος από καμμένα σπίτια.

Γέμισαν ποδήλατα οι δρόμοι της Τριφυλίας

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η Ποδηλατοδρομία στην Τριφυλία και οι δρόμοι από την Κυπαρισσία μέχρι τη Μαραθόπολη γέμισαν ποδήλατα και ποδηλάτες κάθε ηλικίας.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανέλαβε η δραστήρια Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας και η ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά και της Ομάδας «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα».

Λίγο πριν από την εκκίνηση, από την κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας χθες το μεσημέρι, η πρόεδρος της Ένωσης Γεωργία Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της και ευχαρίστησε τον Γιώργο Αμυρά και την Ομάδα «Ταξιδιάρικα Ποδήλατα» για την υποστήριξη, όπως επίσης τους χορηγούς (καταστήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και το Δήμο Τριφυλίας.
Την ποδηλατροδρομία χαιρέτισαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και ο Κυπαρίσσιος αντιδήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Αντωνόπουλος ο οποίος «έδωσε» και την εκκίνηση. Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής, στα οφέλη για την υγεία μας και το περιβάλλον από την ποδηλασία, καθώς επίσης στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν από την ποδηλασία, υλοποιώντας έργα ποδηλατόδρομων.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ