ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η Παρασκευή Κολοβού είναι η Ελληνίδα ερευνήτρια του Χάρβαρντ που δίνει πίσω την όραση σε τυφλούς

Η Ελληνίδα Παρασκευή Κολοβού θεωρείται η ελπίδα της οφθαλμολογίας, αφού μαζί με συναδέλφους της από την… επιστημονική ομάδα του Χάρβαρντ κατάφερε να αναγεννήσει τον κατεστραμμένο κερατοειδή χιτώνα, χάρη σε μια νέα τεχνική με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων.
Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τα κατάλληλα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε τυφλά ποντίκια και δημιούργησαν πλήρως λειτουργικούς κερατοειδείς χιτώνες, που βελτίωσαν την όραση των πειραματόζωων.
Όπως ανακοίνωσαν, η μέθοδός τους μπορεί μια ημέρα να αποκαταστήσει την όραση σε άτομα που την έχουν χάσει λόγω τραυματισμών και

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 6 Ιουλίου

Κατά Ματθαίον Η´ 5-13
Εἰσελθόντι δὲ αὐτῷ εἰς Καπερναοὺμ προσῆλθεν αὐτῷ ἑκατόνταρχος παρακαλῶν αὐτὸν καὶ λέγων· Κύριε, ὁ παῖς μου βέβληται ἐν τῇ οἰκίᾳ παραλυτικός, δεινῶς βασανιζόμενος.
καὶ λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ἐγὼ ἐλθὼν θεραπεύσω αὐτόν. Kαὶ ἀποκριθεὶς ὁ ἑκατόνταρχος ἔφη·
Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου. Kαὶ γὰρ ἐγὼ ἄνθρωπός εἰμι ὑπὸ ἐξουσίαν, ἔχων ὑπ’ ἐμαυτὸν στρατιώτας, καὶ λέγω τούτῳ,

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – Μοιράζονται τα φύλλα πορείας

Το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προκειμένου οι συνδικαλιστές να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διανομή των φύλλων πολιτικής επιστράτευσης στους απεργούς.


Χθες, μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανακοίνωσε πως “αγώνας δεν

Πότε θα ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

Στις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν φέτος οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν εως το τέλος Αυγούστου. Διαβάστε τις οδηγίες για τις διπλές τιμές που έστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Από τις 15 Ιουλίου εως το τέλος Αυγούστου θα βλέπετε την ταμπέλα ''εκπτώσεις'' στα καταστήματα.
Ήδη μάλιστα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έστειλε εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Από 48 μέχρι 100 οι δόσεις για χρέη σε εφορία και ταμεία – Πάνω από 66 δισ. € οι οφειλές προς την εφορία

- ”Νάρκη” για την κρατική μηχανή η συσσώρευση χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία
- Οι οφειλές πολιτών κι επιχειρήσεων αυξάνονται κάθε μήνα με ρυθμό μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1,2 δισ. €
- Ενιαία ρύθμιση με επιμήκυνση πληρωμών θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα

Ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, κατ’ ελάχιστο όριο 48 και ανώτατο τις 100, προωθεί η κυβέρνηση για τα χρέη των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την Εφορία και

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και μέσω Μεσσηνίας στην Ευρώπη

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί – ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, απόστρατος Αξιωματικός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Αρχιφύλακας και τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον δύο αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης
Τα μέλη της οργάνωσης, με τη χρήση πλωτών μέσων, διευκόλυναν την είσοδο μη νόμιμων μεταναστών στην χώρα μας από την Τουρκία, και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε διάφορους προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Μεσσηνία: Πληρώνουν κουνουπόσημο για να τους… ρουφάνε το αίμα τα κουνούπια!

Επιδρομές κουνουπιών που δεν έχουν προηγούμενο δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Γιάλοβας και της Πύλου, όπως καταγγέλλουν στο «Θάρρος», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «σταθεί» άνθρωπος έξω, να ερημώνουν δύο από τις πιο τουριστικές περιοχές της Πυλίας και να φεύγουν οι τουρίστες άρον άρον. Σαν μην έφτανε αυτό, οι κάτοικοι και οι αγρότες των δύο περιοχών καταβάλλουν στο Δήμο… «κουνουπόσημο»!

Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Γιάννης

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ