ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η !!! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η  !!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

"ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ Ή ΜΠΛΕ BMW ΜΕ ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΑΓΕΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.


ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ ΕΝΑ 13ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟ, ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΠΟΥ ΚΙ ΕΜΑΘΑΝ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΧΕΤΕ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ.

Ζούμε (ήδη) στη μετά PC εποχή

Το 2011 σήμανε και ουσιαστικά τη μετάβαση στη μετά PC εποχή, οπότε οι φορητές συσκευές επικοινωνίας και διασκέδασης αθροιστικά ξεπέρασαν σε όγκο πωλήσεων τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές – επιτραπέζιους και φορητούς.
Τα smartphones και τα tablets που διατέθηκαν παγκοσμίως έφτασαν στα 563 εκατομμύρια τεμάχια, έναντι 353 εκατομμυρίων υπολογιστών, με την πρόβλεψη για το τρέχον έτος να διαμορφώνει την αναλογία πωλήσεων στο 2 προς 1. Χρόνο με τον χρόνο η ψαλίδα εκτιμάται ότι θα μεγαλώνει

"Όταν η νύχτα γίνεται μέρα": Η Σούπερ Σελήνη μέσα από μοναδικές φωτογραφίες

Η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου έλαμψε τα ξημερώματα της Κυριακής και οι απανταχού φωτογράφοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Απαθανάτισαν, με έμπνευση, την πιο φωτεινή ουράνια στιγμή.

  Το "super moon" κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στον ουρανό της 6ης Μαΐου (γιατί στη... γη το έκαναν οι Εκλογές). Το θέαμα που απόλαυσε ο πλανήτης ήταν άκρως εντυπωσιακό, ενώ πολλοί φωτογράφοι έσπευσαν να "αιχμαλωτίσουν" στο φακό τους υπέροχες εικόνες.

Σύσκεψη για τα πυρηνελουργία του Νομού

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου 2012 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, με θέμα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνελαιουργείων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δ/ντής Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας Κων/νος Βασιλόπουλος, η Δ/ντρια Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μεσσηνίας Κατερίνα Σπέντζουρα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε.

Καλαμάτα: Η Ανακοίνωση της Αστυνομίας για την Ληστεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό άλλων τριών συνεργών τους
Συνελήφθησαν, χθες (07.05.2012) το απόγευμα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 33, 25 και 41 ετών, για τη συμμετοχή τους σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος Τράπεζας στην Καλαμάτα. Οι δύο από αυτούς (ο 25χρονος και ο 33χρονος) κατηγορούνται επίσης και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών που αναζητούσαν μέλη από τη σπείρα των ληστών.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εντοπισμού των δραστών της ληστείας, αστυνομικοί της

Οι σταυροί στη Μεσσηνία

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1 ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  11373
2 ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 9293
3 ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) 8539
4 ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) 6100

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την ένταξη Επενδυτικών Σχεδίων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι:
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 604Β/5-3-2012 η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την ένταξη Επενδυτικών Σχεδίων στο Μέτρο 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» του Άξονα Προτεραιότητας 2, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και αφορά:........

Δράση 1 Αύξηση της παραγωγικής ικανότητας λόγω κατασκευής νέων μονάδων

Δράση 2 Μεταβολή της παραγωγής λόγω επέκτασης ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων

Μια ακόμα μεσσηνιακή παρουσία: Η Ρένα Ασημακοπούλου πιθανή πρωθυπουργός

ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την πιθανότητα να αποκτήσει η Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό και μάλιστα Μεσσήνια, έστω και για λίγες ημέρες, δίνει το Σύνταγμα σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Παπούλιας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή.
Τελευταίος Ελληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο

Οι βουλευτές στην Πελοπόννησο

 Εννέα νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν βουλευτικές έδρες από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των σταυρών σε όλα τα εκλογικά τμήματα και δεν έχει οριστικοποιηθεί η σταυροδοσία, τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τα τελικά αποτελέσματα, αφού υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των υποψηφίων.
Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι ότι οι τριεδρικές περιφέρειες της Πελοποννήσου, Λακωνίας και Αργολίδας, παύουν να θεωρούνται παραδοσιακά «κάστρα» της ΝΔ, ενώ και στους

Φιλιατρά: Του πήραν τις ντομάτες!

Άγνωστοι κατά την διάρκεια της νύχτας παραβίασαν θερμοκήπιο στην περιοχή Χάνι των Φιλιατρών, λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Φιλιατρών - Αγίας Κυριακής και αφαίρεσαν ντομάτες, φορτώνοντάς τες σε τελάρα που βρήκαν στο χώρο. 

Μετά το καυσόξυλο από τις ελιές που είχε πάρει δραματικές διαστάσεις το χειμώνα στη περιοχή, σειρά έχουν τώρα οι ντομάτες θερμοκηπίου, καθώς η χονδρική τιμή τους αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στο 1,70 - 1,90 ευρώ το κιλό.

Τριφυλία: Οι κλέφτες χαλκού κατέστρεψαν 4 μετασχηματιστές

Τέσσερις ακόμη μετασχηματιστές της ΔΕΗ κατέστρεψαν άγνωστοι στην περιοχή της Τριφυλίας προκειμένου να κλέψουν τον χαλκό που περιέχουν στο εσωτερικό τους. Μάλιστα τα 3 κρούσματα έγιναν το Σάββατο προκαλώντας έτσι πολλά προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ.
 
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα που από το τέλος Μαρτίου μέχρι και χθες έχουν φτάσει τα 14 έχει σημάνει συναγερμό στις αστυνομικές αρχές καθώς πλέον το πρόβλημα γίνεται πολύ σοβαρό. Για

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...