ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Αποτελέσματα 20ης Αγωνιστικής


Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Επιχείρησαν να ταξιδέψουν για Γερμανία, με πλαστά έγγραφα.

Συνελήφθησαν, χθες (07-04-2012) το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 22 και 23 ετών αντίστοιχα, γιατί προσπάθησαν να ταξιδέψουν για Γερμανία, με πλαστά έγγραφα.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης .......

Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω, οι οποίοι θα

Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές από το απόγευμα

Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας, που το βράδυ θα επεκταθούν στο ανατολικό Αιγαίο, αναμένει για σήμερα η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές. 

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί αρχικά 4 και βαθμιαία μέχρι 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22

Το τέλειο password θέλει φαντασία

Πρέπει να είναι εύκολο να το θυμάσαι, αλλά και ταυτόχρονα να μην μπορεί να το μαντέψει κανείς

Ρεπορτάζ: Μάνος Χαραλαμπάκης

 Εχουμε password για το email. Για τον τραπεζικό λογαριασμό μας. Για να μπαίνουμε στο προφίλ μας στο facebook. Ερευνες όμως δείχνουν ότι ο μυστικός κωδικός ασφαλείας που χρησιμοποιούμε δεν είναι και τόσο... ασφαλής, αφού επιλέγονται ως password το όνομα ενός συγγενικού προσώπου, η μάρκα του αυτοκινήτου, η ημερομηνία γέννησης. Ετσι όμως, το password

Μηχανική βλάβη σε πλοίο στο Ηράκλειο

Πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του Ε/Γ – Κ/Τ «FLYING CAT 4» Ν.Π.10659, ότι κατά την επιθεώρηση του σκάφους πριν από τον απόπλου του διαπίστωσε αδυναμία εκκίνησης της αριστερής κύριας μηχανής. Το πλοίο επρόκειτο να εκτελέσει προγραμματισμένο δρομολόγιο για Θήρα – Ίο – Πάρο – Μύκονο με 226 επιβάτες.

Άμεσα στο σημείο μετέβη Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης, το οποίο διαπίστωσε την ανωτέρω βλάβη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη

Χειρόφρενο στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Σε απεργία προχωρούν τη Μεγάλη Πέμπτη οι οδηγοί των ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στις χερσαίες μεταφορές, καθώς οι περισσότεροι είναι ιδιοκτήτες και οδηγοί των λεωφορείων οπότε δεν θα απεργήσουν. Στην απεργία θα συμμετέχουν μόνον οι

Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας: Ειρήνη Είναι

 Η διεθνής ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» από την 6η Απριλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Οι συμμετοχές γίνονται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.eirineinai.gr. Εκεί μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν τους όρους συμμετοχής και ακριβείς οδηγίες.  

Θα υπάρχουν 2 κατηγορίες συμμετοχών:
1. Γενική
2. Μαθητικές

Θεωρούμε πως η Τέχνη, και συγκεκριμένα αυτή της Φωτογραφίας, δεν είναι ανεπηρέαστη από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Επίσης πιστεύουμε πως είναι ενεργός παράγοντας προς μια

Νεκρές τέσσερις χελώνες Καρέτα Καρέτα στο Κατάκολο

Τέσσερις χελώνες Καρέτα Καρέτα εντοπίστηκαν νεκρές σε ακτή παραλίας στο Κατάκολο.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν από λουόμενους οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων

Οι τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, αφορούν στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών 040, Α1, Β1, Γ1, Χ96, 101, 130, 217, 218, 232, 219, 229, 860 910 και των γραμμών τρόλεϊ 1,5,10.

Πιο συγκεκριμένα:

-Η λεωφορειακή γραμμή 040 θα κινηθεί μέσω της Λεωφ. Συγγρού και της Νέας Παραλιακής Λεωφ. Ποσειδώνος και στις δύο κατευθύνσεις της

-Οι λεωφορειακές γραμμές Α1, Β1, Γ1, Χ96, 101, 130, 217, θα κινηθούν μέσω της Νέας

Σύλληψη με 180 κιλά κάνναβης

Μεγάλη ποσότητα κάνναβης μετέφεραν ένας 24χρονος Αλβανός και ένας 23χρονος Ελληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Στάνο Αιτωλοακαρνανίας.
Εις βάρος και των δύο σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά και κατοχή πολύ μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνεται και ένας Βούλγαρος συνεργό τους, ιδιοκτήτη του οχήματος, ο

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Κυριακή των Βαΐων
(᾿Ιωάν. ιβ´ 1-18)

Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ πάσχα ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς Βηθανίαν, ὅπου ἦν Λάζαρος ὁ τεθνηκώς, ὃν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν. ᾿Εποίησαν οὖν αὐτῷ δεῖπνον ἐκεῖ, καὶ ἡ Μάρθα διηκόνει· ὁ δὲ Λάζαρος εἷς ἦν τῶν ἀνακειμένων σὺν αὐτῷ. ῾Η οὖν Μαρία, λαβοῦσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικῆς πολυτίμου, ἤλειψε τοὺς πόδας τοῦ ᾿Ιησοῦ καὶ ἐξέμαξε ταῖς θριξὶν αὐτῆς τοὺς πόδας αὐτοῦ· ἡ δὲ οἰκία ἐπληρώθη ἐκ τῆς ὀσμῆς τοῦ μύρου. Λέγει οὖν εἷς ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ, ᾿Ιούδας Σίμωνος ᾿Ισκαριώτης, ὁ μέλλων αὐτὸν παραδιδόναι· Διατί τοῦτο τὸ μύρον οὐκ ἐπράθη τριακοσίων δηναρίων καὶ ἐδόθη πτωχοῖς; Εἶπεν δὲ τοῦτο οὐχ ὅτι περὶ τῶν πτωχῶν ἔμελεν αὐτῷ, ἀλλ᾿ ὅτι κλέπτης ἦν, καὶ τὸ γλωσσόκομον εἶχε καὶ τὰ βαλλόμενα ἐβάσταζεν. Εἶπεν οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς· ῎Αφες αὐτήν, εἰς τὴν ἡμέραν τοῦ ἐνταφιασμοῦ μου τετήρηκεν αὐτό.
Τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ᾿ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.  Κατά την σημερινή ημέρα εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους Άγιους Ευαγγελιστές, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Ήθη και Έθιμα
Σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι Ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη Λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς. Στις φωτό από την Εκκλησία της Παναγίας στο Ναύπλιο όπου από νωρίς του Σαββάτου του Λαζάρου κυρίως γυναίκες ετοιμάζουν τα βάγια μέσα σε καλάθια για να είναι έτοιμα την Κυριακή.


Η Εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς…έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Σημειώνεται ότι στις πρώτες Εκκλησίες εορτάζονταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος.

Ηλεία: Οι ζωοκλέφτες "αδειάζουν" τις στάνες όσο πλησιάζει το Πάσχα

Οι ζωοκλέφτες κάνουν χρυσές δουλειές όλη την Σαρακοστή, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Κυριακή του Πάσχα. Στην Ηλεία οι κλοπές αρνιών συνεχίζονται εντατικά τις τελευταίες μέρες.
Στην περιοχή του Αυγείου άγνωστοι μπήκαν σε στάβλο και έκλεψαν συνολικά πέντε αρνιά βάρους 15 κιλών έκαστο και αξίας 450 ευρώ.
Στα Βάρδα άγνωστοι έκλεψαν από περιφραγμένο αγρόκτημα ένα αρνί και μια βενζινομηχανή.
Στη Νεάπολη της Βάρδας όμως έκλεψαν τέσσερα αρνιά από στάβλο.

Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις λαδιού από τις αλλαγές

Σε κίνδυνο θα τεθεί η ελαιοκαλλιέργεια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης (το 2019) από την καταβολή επιδοτήσεων με βάση τα ιστορικά δικαιώματα, στην κατ’ αποκοπή καταβολή ανάλογα με την έκταση που θα έχει δικαίωμα επιδότησης. Το σύνολο των επιδοτήσεων θα μοιραστεί σε πολύ περισσότερους αγρότες (ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν παίρνουν επιδότηση σήμερα), ενώ η βασική ενίσχυση θα αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού ποσού. Η υπόλοιπη επιδότηση θα δίνεται υπό προϋποθέσεις ή κατά κατηγορίες. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά αλλά όπως αποκάλυψε το

Αντιμετωπίζει ισόβια για το φόνο του Γυφτέα

Δεκατρείς μήνες μετά τη δολοφονία του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα, ο 45χρονος Καλαματιανός... φίλος του θύματος και φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του στυγερού εγκλήματος απολογήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε την Πέμπτη στον εισαγγελέα από τις φυλακές όπου κρατείται για υπόθεση ναρκωτικών. Απολογούμενος, ισχυρίστηκε ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση.
Το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι ιδιαιτέρως βαρύ, αφού ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης

Ξεσκέπασαν τα καρπούζια στην περιοχή της Τριφυλίας

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ξεκίνησε από τους παραγωγούς της Τριφυλίας το ξεσκέπασμα των καρπουζιών, καθώς αφαιρούν από τις καλλιέργειες το πλαστικό κάλυψης και το απλώνουν στα χωράφια ώστε να αρχίσει η καρπόδεση.
 
Ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι παραγωγοί πρώιμων φυτεύσεων να αφαιρούν τα πλαστικά κάλυψης και εφόσον οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα να

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ