Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία της Μεσσηνίας

Οι πρώτοι κάτοικοι
Ο Λέλεγας, πρόγονος των κατοίκων της Λακωνίας, αναφέρεται ως γενάρχης και των πρώτων κατοίκων της Μεσσηνίας, η κατοίκηση στην οποία ανάγεται τουλάχιστον στα τελευταία Χρόνια της Εποχής του Λίθου (γύρω στα3000 π.χ.).Όταν στη Λακωνία βασιλιάς έγινε ο Μύλης (βλ. «Ιστορία Λακωνίας»: Οι πρώτοι κάτοικοι), ο αδελφός του, Πολυκάων, πήρε τη γυναίκα του, Μεσσήνη, και επικεφαλής αποίκων μετακινήθηκε στη χώρα που ονομάστηκε Μεσσηνία. Οι εκεί ντόπιοι τους δέχτηκαν ειρηνικά. Ο Πολυκάων έκανε πρωτεύουσά του την πόλη Ανδανία και η γυναίκα του, Μεσσήνη, καθιέρωσε μυστήρια με τη σύμπραξη του ήρωα Καύκωνα, γενάρχη του λαού των Καυκώνων. Οι Καύκωνες, από όσα γνωρίζουμε, ήταν προελληνικό φύλο, είχαν ινδοευρωπαϊκές ρίζες και πρώτοι κατέκλυσαν τη Μεσσηνία.
Οι Αχαιοί βρέθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1600 π.Χ. Προέρχονταν από τη Θεσσαλία, ως απόγονοι

Ανεμοστρόβιλος με ταχύτητα 117 χιλιομέτρων "σήκωσε" ολόκληρο ποιμνιοστάσιο

To μεσημέρι της Παρασκευής η Κρήτη βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 117 χιλιόμετρα!

Η καταγραφή αυτή, που μεταφράζεται σε ένταση ανέμων πάνω από 11 μποφώρ έγινε στο Ρέθυμνο.

Από την μανία των ανέμων δεν γλύτωσε ένα ποιμνιοστάσιο στην περιοχή του Ροδάκινου που ανεμοστρόβιλος , στην κυριολεξία το "σήκωσε" στον αέρα με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του. Ο ιδιοκτήτης του όταν έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο σημείο, δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς τα 300 τετραγωνικά του

Πυροβολούσε αδέσποτα μέσα στον Πύργο!Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής σε άφραγο χωράφι που βρίσκεται σε πάροδο της οδού Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Γύρω στις 4.30 μ.μ. έγινε γνωστό μέσω του προφίλ του Φιλοζωικού Συλλόγου Πύργου στο

«Η Πατρίδα και το Γένος πάνω απ’ όλα»

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την υπέρβαση της κρίσης με την δύναμη της πίστης στον Ιησού Χριστό έστειλε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καλώντας του πιστούς να μην καμφθεί η αγωνιστικότητά τους. «Καμία κρίση δεν είναι ανίκητη απέναντι στη δύναμη του Θεού και στην ελπίδα που αυτός δίνει στον άνθρωπο κάθε εποχής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.
Κάλεσε δε τους Άρχοντες και τους πολιτικούς να μην επιτρέψουν το φως της ελπίδας να καλυφθεί από τα μαύρα σύννεφα της σημερινής καταστάσεως η οποία εξυπηρετεί μόνο μικροσυμφέροντα, μικρό-ισορροπίες εξουσιών, ικανοποιήσεις δικών τους συμφερόντων.

ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝΌλα τα νερά, συμπεριλαμβανομένων αυτων του συστήματος τροφοδοσίας νερου,  ἄλλαξαν τὶς φυσικές τους ιδιότητες την ἡμέρα των Θεοφανείων καὶ τὴν παραμονή,  ἀνακάλυψαν πρὶν μερικὲς ἡμέρες,  φυσικοί    του Ἐρευνητικοῦ Ἰνστιτούτου Sysin  τῆς Ἀνθρώπινης Οἰκολογίας καὶ Ὑγιεινῆς του Περιβάλλοντος, τῆς Ρωσικῆς Ἀκαδημίας τῶν Ἰατρικῶν Ἐπιστημῶν.  (Russian Academy of  Medical Sciences).
Οἱ ἐπιστήμονες τοῦ Ἰνστιτούτου καθημερινὰ ἐξέταζαν τὶς ἰδιότητες καὶ τὴν ποιότητα τοῦ συνήθους νεροῦ ἀπὸ τὸ σωλήνα τοῦ δικτύου,  μετρώντας τὴν ποσότητα τῶν ριζῶν ἰόντων μέσα    σ’  αὐτό.  Ἀπὸ τὶς 17  Ἰανουαρίου  (προπαραμονὴ τῶν Θεοφανείων μὲ τὸ παλαιὸ ἡμερολόγιο ποὺ χρησιμοποιεῖ ἡ Ρωσικὴ

Θαλασσαετοί-τέσσερα εντυπωσιακά είδη

Θαλασσαετοί- τα αρπακτικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Haliaeetus. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από τον θαλασσαετό Sanford, που είναι κατά μέσο όρο 2-2,7 κιλά έως τον τεράστιο Steller, που το βάρος του φτάνει τα 9 κιλά. 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή ουρά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με βάρος 6,9 κιλά.
Οι αετοί της οικογένειας αυτής είναι από τα παλαιότερα είδη πουλιών. 
Ας γνωρίσουμε τέσσερα είδη αυτών των πτηνών, τα πιο εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου.
 
1. Haliaeetus leukogaster 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή κοιλιά. 
Το μήκος του θηλυκού φτάνει τα 90 εκατοστά, ενώ του αρσενικού είναι 70-80 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του  κυμαίνεται από 1,8-2,2 μέτρα. Κατοικεί στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. 

Τα στολίδια της φύσης-πανέμορφα, πολύχρωμα λουλούδια

Impatiens tinctoria

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 25Δεκ - 01 Ιανουαρίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου 
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 

52η Εβδομ. (25 Δεκ.11-1 Ιαν.12)
Πόλεμος φθοράς ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές στις ευρωπαϊκές αγορές

"Χρονικός μανδύας" εξαφανίζει το χρόνοΑμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τον πρώτο «χρονικό μανδύα», μια συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα από ένα παρατηρητή, στην ουσία κάνοντας τον ίδιο τον χρόνο να εξαφανιστεί. Κάτι ανάλογο είχε αναγγελθεί θεωρητικά προ καιρού, από τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου. Τώρα όμως

Πατάτα σε σχήμα καρδιάς έβγαλε αγρότης στο Άργος

Δεν πίστευε στα μάτια του ο 86 χρόνος αγρότης Χ. Βύρλας , από το χωριό Προσύμνη του δήμου Άργους Μυκηνών ,όταν στο χωράφι του μέσα στις πατάτες είχε φυτρώσει και μία πατάτα σε σχήμα καρδιάς βάρους 600 γραμ.

Μόνο με αλυσίδες το Σπάρτη – Καλαμάτα

Σας ανακοινώνουμε ότι:  Από την ώρα 05:30′/07-01-2012 Λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων από την 28 Χ/Θ έως την 42 Χ/Θ της Εθνική Οδού Καλαμάτας –  Σπάρτης, διεξάγεται με

Ενδιαφέρον της Noble για έρευνες στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για την αναζήτηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ελληνική επικράτεια έχει εκδηλώσει η αμερικανική Noble Εnergy όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, όπου μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη με δημόσια έσοδα, τα οποία τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα.
Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων, για τις

Τριφυλία: Γιορτές με ψωμί κι ελιά!!!

Στον απέραντο ελαιώνα στην ακτή του Ιονίου, το λιομάζωμα δίνει ιδιαίτερες συναισθηµατικές, αισθητικές και γευστικές εορταστικές νότες


Τοπίο για ονειροπόλους


Ο ελληνολάτρης Γάλλος δηµοσιογράφος Ρενέ Πιό (1878-1937) σηµείωνε καθ’ οδόν προς την Πύλο: «Ο δρόµος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζειι πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραµµή των βουνών της Μεσσηνίας. ∆εξιά, κατά διαστήµατα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου». Και όταν βρισκόταν στην περιοχή των Γαργαλιάνων, σκεφτόταν: «Το τοπίο είναι µεγαλειώδες,αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεµίας και

Μαρόκο: Η Νέα δύναμη στο ελαιόλαδο απειλεί την Ελλάδα

Χωρίς ελληνικό ανταγωνισμό κατέχει περίοπτη θέση στην αγορά της Γαλλίας και της Ιταλίας ελαιόλαδο από το Μαρόκο ή την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου σήμερα υστερούν όχι μόνο έναντι των αγορών της Ισπανίας ή της Ιταλίας αλλά και έναντι χωρών που πωλούν βιολογικό λάδι σε πολύ υψηλές τιμές.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίοπτη θέση δεσπόζει στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας το μαροκινό βιολογικό λάδι. Οι συσκευασίες είναι αρκετά προσεγμένες, του μισού λίτρου και αναγράφουν τιμή 7,99 ευρώ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το Μαρόκο επιδιώκει.............................

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: Βομβαρδισμένο Τοπίο

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν σήμερα το πρωί αρκετές περιοχές των Φιλιατρών κοντά στην θάλασσα, από την χθεσινοβραδινή κακοκαιρία. 

Οι δυνατοί άνεμοι άφησαν τα σημάδια τους, καθώς τα μεγάλα κύματα κατάφεραν να σηκώσουν ακόμη και βράχια μεταφέροντάς τα στους δρόμους. Ζημιές προκλήθηκαν σε βάρκες και κάποιοι κάτοικοι των περιοχών συνάντησαν δυσκολίες, αφού οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι.

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών


Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Στις 14-1-2012 οι χειμερινές εκπτώσεις

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινάει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 και θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας. Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.
Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση ''για μια ακόμη φορά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρείται ένα νέο τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική

«Σκουλήκι» έκλεψε 45.000 κωδικούς στο Facebook και εξαπλώνει ιό

Ένας νέος μπελάς προστέθηκε στους υπεύθυνους του Facebook και ψάχνουν από πού τρύπωσε το «σκουλήκι» και εξαπλώνει ένα ιό.
Πρόκειται για ένα ιό που τον χαρακτηρίζουν τύπο «σκουληκιού» και χτύπησε κυρίως τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς να είναι όμως σίγουρο ότι θα σταματήσει εκεί. Οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό Ramnit το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του και τον Απρίλιο του 2010 «επιτιθέμενο» σε τράπεζες. Μέχρι στιγμής οι χάκερς έχουν καταφέρει να κλέψουν 45.000 κωδικούς και να εξαπλώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ιό. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Facebook που

Επιβάρυνση από ξενοδοχεία, ποτάμια, βιολογικό Καλαμάτας στη βόρεια πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου δείχνει έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ

Καλή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση και υποβάθμιση καταγράφεται στο βόρειο τμήμα του και σε περιοχές με τουριστικές δραστηριότητες, κυρίως στα δυτικά του. Στα ποτάμια της Μεσσηνίας βρέθηκαν λιόζουμα και φυτοφάρμακα. Τα συμπεράσματα αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ για το ρόλο του Κέντρου στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έμφαση στη Μεσσηνία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση σημειώθηκε ότι η Μεσσηνία έχει καταπληκτικό περιβάλλον και πως αποτελεί ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε η Αργολίδα κι ιδιαιτέρως το Αργος , την σύναξη του Τιμίου Προδρόμου που εορτάζεται μία ημέρα μετά τα Θεοφάνεια, στον ομώνυμο  ιστορικό ναό.
Κτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829. Ο προηγούμενος ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε 6-7 σκαλιά. Τους έκτιζαν έτσι, για να μην μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και τους βεβηλώνουν. Σʼ εκείνο τον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821, στην αυλή του ναού άρχισαν τις εργασίες τους, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.

Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα,* με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν τον δωρητή. Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφησή του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888)*, καθώς επίσης και το δεσποτικό και

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 7 Ιανουαρίου, ημέρα της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος Προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ήταν και ο μοναδικός από τους Προφήτες που αξιώθηκε να συναντήσει τον Χριστό αφού έζησε στα χρόνια Του. Πατέρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν ο Ιερέας Ζαχαρίας και μητέρα του η Ελισάβετ. Η μητέρα του ήταν στείρα και για τον λόγο αυτό το ζευγάρι ήταν άτεκνο. Τόσο ο Ζαχαρίας όσο και η Ελισάβετ ήταν σε μεγάλη ηλικία όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει με την Ελισάβετ παιδί, όπου θα είναι αγόρι το οποίο θα πρέπει να ονομαστεί Ιωάννης.
Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Και έτσι έγινε.
Γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οκτώ ημέρες μετά την γέννησή του όταν ζητήθηκε από τον Ζαχαρία να πει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του. Ο Άγιος Ιωάννης μέχρι τα τριάντα του χρόνια, έζησε ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική του καλλιέργεια. Τα ενδύματά του ήταν από τρίχες καμήλας, και στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη. Τρεφόταν σαν πουλί με ακρίδες και μέλι. Για τον λόγο αυτό πολλές εικόνες τον παρουσιάζουν με φτερούγες. Έχοντας περάσει έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ :
Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα κατωτέρω οδικά δίκτυα:
  • Επ. οδός Γρεβενών – χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας,( από 30ο χλμ έως 45ο χλμ.)
  • Επ. οδός Γρεβενών – Σαμαρίνας (από 30ο χλμ. έως 54ο χλμ)
  • Επ. οδός Γρεβενών – Περιβολίου (από 22ο χλμ. έως 43ο χλμ)

Θεοφάνεια με παγωνιά και θυελλώδεις ανέμους

Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, οι δυνατοί άνεμοι, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τριημέρου των Φώτων. Προβλήματα περιμένουν εκείνους που πρόκειται να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, καθώς υπάρχει και πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

H επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά κι επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.
Το τριήμερο αυτό θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά,

Με μεγαλοπρέπεια ο Αγιασμός των υδάτων στην Πόλη

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών: Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου και Προύσης Ελπιδοφόρου.

Η Ακολουθία του Μ. Αγιασμού έγινε κατά την Πατριαρχική Τάξη μετά το τέλος της Μ. Δοξολογίας του Όρθρου.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ


Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο μικρό μας χωριό τελέστηκε  με λαμπρότητα η γιορτή των Θεοφανίων.
  Η καμπάνα χτύπησε στις 7:30 π.μ. και ο κόσμος άρχισε από νωρίς να έρχεται στην εκκλησιά. Παρ’ όλο τον άσχημο καιρό (βροχή, αέρας, κρύο) όλο το χωριό ήρθε στο ναό. Στις 10:00 τελείωσε η Θ. Λειτουργία  και αμέσως ο ιερέας μας άρχισε  τον αγιασμό. Όλοι μας ακούγαμε με προσοχή τα ωραία λόγια της τελετής και ιδίως το τροπάριο της βαφτίσεως. (( Εν Ιορδάνη βαφτιζομένό σου Κύριε….)) 
  Ευχαριστημένοι όλοι μας από την τελετή περάσαμε όλοι μας από τον παππούλη  για να μας αγιάσει ενώ στο τέλος αφού ήπιαμε από λίγο αγιασμό ο καθένας πήραμε να ραντίσουμε τα σπίτια μας, αλλά και ευχηθήκαμε ο ένας τον άλλον τα χρόνια πολλά..
  Μεγάλη χαρά για το χωριό μας ήταν και η παρουσία ορισμένων Αθηναίων που διάλεξαν τη μέρα αυτή να βρίσκονται στο χωριό μας. Τους ευχόμαστε ο Χριστός μας να τους έχει πάντα καλά, αλλά και του χρόνου να έρθουνε πάλι  και αν είναι δυνατόν να έρθουνε πιο πολλοί.
  Μετά την εκκλησία πήγαμε στο μαγαζί όπου ήπιαμε το καφεδάκι μας αλλά και συνεχίστηκαν οι

Ρίο-Αντίρριο μόνο μέσω γέφυρας - Ανεμοι εως 9 μποφόρ

Μερική απαγόρευση απόπλου επιβλήθηκε σήμερα το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη και καλό θα είναι οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Κλειστό παραμένει από το πρωί το πορθμείο Ρίο-Αντίρριο λόγω των θυελλωδών ανέμων. Από τον

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην ΠάτραΜέ λαμπρότητα γιορτάστηκε στήν Πάτρα η γιορτή των Θεοφανείων. Κέντρο του εορτασμού, ο ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελιστρίας όπου τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές

Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την "μαφία του ελαιολάδου" όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Republica", ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό. Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της

Δεν έγινε ο αγιασμός στην Καλαμάτα

Δεν τελέστηκε σήμερα -γιορτή των Θεοφανίων- ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Πέρα από τη βροχή, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή της τελετής και καθιστούσαν επικίνδυνες τις συνθήκες για την κατάδυση του Σταυρού. Μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό της Ανάληψης, οι επίσημοι μετέβησαν στο Λιμεναρχείο, όπου έγινε η κοπή της πίτας με τις ευλογίες του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Ο τυχερός ήταν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης που πήρε ως δώρο από το λιμενάρχη Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο ένα καραβάκι.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Ετοιμάζεται η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο

Με στόχο μέχρι την άνοιξη να λειτουργήσει η νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα, συνεχίζονται οι εργασίες στον περίβολο του νοσοκομείου, για τη διαμόρφωση του σχετικού χώρου. Σε έκταση περίπου 500 τ.μ., που παραχωρήθηκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα, θα τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή, όπου και θα στεγαστεί η νέα δομή του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, με αντικείμενο τη χορήγηση υποκατάστατων εξαρτησιογόνων ουσιών σε χρήστες.
Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νοσοκομείου και παραχωρήθηκε από το

Με κακοκαιρία γιορτάστηκαν φέτος τα θεοφάνεια

Με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στα Φιλιατρά όπου πλήθος πιστών κατέκλυσε τους ιερούς ναούς της πόλης παρακολουθώντας την δοξολογία και παίρνοντας στο τέλος τον αγιασμό.

Λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών, οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της πόλης μ την ρίψη του σταυρού στο συντριβάνι ματαιώθηκαν καθώς η βροχή και ο αέρας που έπεφταν από το πρωί δεν επέτρεψε την ρίψη του σταυρού.

Από την άλλη στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής, όπου για φέτος ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν οι εκδηλώσεις τα κύματα που "έσκαγαν" στην μάντρα ξεπερνούσαν το ύψος της με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και από εκεί η ρίψη του σταυρού.

Λίγα λόγια για τα Θεοφάνεια.

Τα Αγία Θεοφάνεια (Θεός + φαίνομαι= Ο αποκαλυπτόμενος θεός) είναι.....

μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

                                                          Γενικά 

 Απο http://www.asxetos.gr
Ελληνική δοξασία (αρχαίας καταγωγής) «δαιμόνιων» που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια.

Άλλες ονομασίες  

«Καλικάντζαροι» (Πανελλαδική κοινή ονομασία), και κατά τόπους: «Καρκάτζια», «Καλκατζόνια» ή «Καλκατζάνια», «Καλκάνια», «Καλιτσάντεροι», «Καρκάντζαροι», «Σκαλικαντζέρια», «Σκαντζάρια», «Σκαλαπούνταροι», «Τζόγιες», «Λυκοκάντζαροι» και «Κωλοβελόνηδες», καθώς και τα θηλυκού γένους: «Καλικαντζαρού», «Καλικαντζαρίνες», «Καλοκυράδες», «Βερβελούδες» κ.ά.
Όλοι οι παραπάνω δεν θα πρέπει να συγχέονται με άλλα «δαιμόνια» της Ελληνικής υπαίθρου, που έχουν μεν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά που εμφανίζονται μέσα σ΄ όλο το χρόνο όπως οι

Τα Θεοφάνεια

Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνεια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ιστορικό

35 Πρέσβεις στη Δυτική Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Περισσότεροι από 35 Πρέσβεις, Πρόξενοι, εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι ξένων κρατών που υπηρετούν στην Ελλάδα θα βρεθούν από τις 25 έως τις 28 Ιανουαρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μια επίσκεψη γνωριμίας με το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της περιοχής, τις επιχειρηματικές δυνάμεις της, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα.
Στόχος της παρουσίας των εκπροσώπων των ξένων αποστολών είναι η προβολή των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Δυτική Ελλάδα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας. Η επίσκεψη διοργανώνεται με την συνεργασία της «Invest in Greece», του φορέα που έχει συγκροτηθεί με αντικείμενο την προσέλκυση και υποδοχή

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο λέγεται και "Επιφάνεια". Η λέξη "Θεοφάνεια" προέρχεται από το αποστολικό χωρίο «Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη», και σχετίζεται περισσότερο με την Γέννηση του Χριστού. Η λέξη "Eπιφάνεια" προέρχεται από το αποστολικό χωρίο «επεφάνη η Χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις» και αναφέρεται περισσότερο στην Βάπτιση του Κυρίου.

Πιο αναλυτικά:
Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας...
η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μετά από Θεία Εντολή ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και πήγε στον Ιορδάνη ποταμό όπου εκεί κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάστηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν Εκείνος που του ζητούσε να βαπτιστεί, στην αρχή αρνείθηκε να τον

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Με αντίξοες καιρικές συνθήκες ο εορτασμός των Φώτων

Με αντίξοες καιρικές συνθήκες θα γίνει ο εορτασμός των Θεοφανείων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Θα πνέουν άνεμοι των 10 (ίσως και των 11) μποφόρ οι οποίοι πέρα από τη μεγάλη θαλασσοταραχή είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιές και στη στεριά. Εκτακτο δελτίο έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σημαντική επιδείνωση του καιρού με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία τις βραδυνές ώρες και πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, αναμένουν οι μετεωρολόγοι την Παρασκευή.

Παρουσιάστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας για το 2012 παρουσιάστηκε σήμερα από τους αντιδημάρχους Χρήστο Ριζά, Ανδρέα Καραγιάννη και την Παναγιώτα Ντίντα.
Έγινε αναφορά στον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος, που ανέρχεται στο ποσό των 21.400,00€ και έχει ως κύριουςάξονες τα έργα συντήρησης υποδομών (πχ. δρόμοι), τα έργα ολοκλήρωσης εκτελούμενων έργων και την υλοποίηση νέωνστοχευμένων έργων, στους τομείς υποδομών, πρασίνου, καθαριότητας και συντήρησης κτηρίων.
Μερικά στοιχεία του νέου τεχνικού προγράμματος:

Πολύ ευλύγιστα μοντέλα!!


Γιατί δίνουμε δώρα;

 Το να προσφέρει κανείς δώρα είναι μια ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία η οποία μάλιστα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Μέσω της κίνησης αυτής προσδιορίζεται το είδος των σχέσεων μεταξύ των ατόμων, ενώ μπορεί να επιτευχθεί η σύσφιξη των δεσμών με τους «σημαντικούς άλλους». Σύμφωνα με αρκετούς Ψυχολόγους, πολλές φορές, αυτός που επωφελείται από την προσφορά ενός δώρου είναι αυτός που το δίνει και όχι τόσο αυτός που το λαμβάνει. Ωστόσο, το γεγονός αυτό συσχετίζεται άμεσα με το για ποιο λόγο κάνουμε δώρα. Εάν, δηλαδή,

7 tips για να ′ισοφαρίσετε′… τα κιλά των εορτών!

Ο καινούργιος χρόνος είναι πλέον εδώ. Οι γιορτές πέρασαν και ίσως σας άφησαν με μερικά κιλά παραπάνω, τα οποία και θέλετε να ξεφορτωθείτε.
Ορίστε μερικές απλές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να το πετύχετε:
  • Βοηθήστε το μεταβολισμό σας: α. Μικρά και συχνά γεύματα (4-5/ημέρα) βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού και άρα στην απώλεια ή συντήρηση βάρους αφού αυξάνουν τη θερμογένεση που προκαλείται από την κατανάλωση τροφής. β. Ασκηθείτε περισσότερο. Η

Μεσσηνία: Συνελήφθη 62χρονος για παράνομη κατοχή όπλου

Συνελήφθη, σήμερα (05-01-2011) το πρωί, στην Μεσσήνη Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 62χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε όπλα και φυσίγγια στο σπίτι του.

Έδωσε 565.000 ευρώ για ένα ψάρι!

 
Ένας ερυθρός (κυανόπτερος) τόνος πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 565.000 ευρώ στην πρώτη δημοπρασία του χρόνου που έγινε στην ψαραγορά του Τσουκίτζι στο Τόκιο, τη μεγαλύτερη του κόσμου.
Το ψάρι αυτό των 269 κιλών, που αλιεύθηκε στα ανοικτά της επαρχίας Αομόρι (βόρεια Ιαπωνία), αγοράσθηκε από τον ιδιοκτήτη μιας διάσημης αλυσίδας εστιατορίων σούσι του Τόκιο, την Σουσι Ζανμάι.
Στην τιμή των 56,49 εκατομμυρίων γιεν (565.000 ευρώ), πρόκειται για τον πιο ακριβό τόνο στην ιστορία της Ιαπωνίας, μετά το ρεκόρ των 32,49 εκατομμυρίων γεν, που είχαν διατεθεί πέρυσι για ένα τεράστιο ψάρι 342 κιλών, δήλωσε ένας υπεύθυνος της ψαραγοράς.

Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στον Πύργο!

 

Το «πράσινο φως»  για την δημιουργία Κέντρου Αποθεραπείας  και Αποκατάστασης  στον δήμο Πύργου άναψε η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.  Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη επένδυση σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στην απόφαση του υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης- Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραίτης.  Συγκεκριμένα στην απόφαση που αναρτήθηκε χθες στο πρόγραμμα « Διαύγεια»  του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: «  Με την υπ? αριθμ. πρωτ. 36496  ΥΠΕ/5/3550/Ε/Ν.3299/2004/ 24-8-11 απόφαση του  Υφυπουργού Ανταγωνιστικότητας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.3299/04 της, υπό σύσταση επιχείρησης ΚΕΝΤΡΟ

Βόσκηση στα καμένα:Άρση της απαγόρευσης...

 
 

Η γρήγορη αναγέννηση της φύσης στις  καμένες περιοχές της Επαρχίας Ολυμπίας και μετά τα αποτελέσματα της μελέτης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδωσε την δυνατότητα στο Δασαρχείο Ολυμπίας να άρει τους περιορισμούς που υπήρχαν  μέχρι σήμερα για το θέμα της

Φλερτ Μπούκλη με την Easyjet για να έλθει Καλαμάτα

Την πρόταση στην εταιρεία Easy jet, για να χρησιμοποιήσει και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως προορισμό των πτήσεών της, διατύπωσε ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Λάμπρος Μπούκλης, σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα, που δόθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους από την παρουσία της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ο κ. Μπούκλης είπε πως η εταιρεία άρχισε να συζητά αυτό το ενδεχόμενο και πρόσθεσε πως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι βιώσιμο, καθώς έχει γίνει τουριστικός προορισμός, ενώ πρότεινε ένα διαφορετικό ρόλο για το αεροδρόμιο στην Τρίπολη.

Όπως εξήγησε, για να είναι βιώσιμο, θα πρέπει «να έχει το ρόλο hub, που να παρέχει διευκολύνσεις για να “κοιμούνται” εκεί τα αεροπλάνα με χαμηλούς φόρους και κόστος, ώστε να μπορούν να εκτελούν δρομολόγια προς τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κάτι που θα έδινε οφέλη και στα μεταφορικά των αγροτικών προϊόντων. Αν φτιαχτεί το αεροδρόμιο της

Αναληθή δημοσιεύματα για ελονοσία από τα κουνούπια...

«Ψευδές και απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψη για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δημοσίευμα εφημερίδας, η οποία κάνει λόγο για το θάνατο 35 ατόμων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων ελονοσίας σε κατοίκους στο Νομό Λακωνίας και τόνισε ότι
«η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία απαντά με καθαρές θέσεις ∙ για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προσφύγουμε στις νομικές μας υπηρεσίες για να διεκδικήσουμε την πραγματική αλήθεια». Ως αντιδεοντολογική και

Αναδιάρθρωση στα νοσοκομεία της Ηλειας...

Δώδεκα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων αποσπάστηκαν από το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων προς τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας και το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως με στόσο την καλύτερη
απόδοση του δυναμικού στον τομέα τη
ς Δημόσιας Υγείας στο νομό Ηλείας και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, όπως αναφέρει και η εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας".
Είναι οι πρώτες ουσιαστικές κινήσεις στη νέα λογική του υπουργείου Υγείας στην Ηλεία, μετά τον ορισμό της νέας διοίκησης των νοσηλευτικών μονάδων του νομού. Η έλευση της νέας διοικήτριας Ελένης Φιλιπποπούλου στον Πύργο, δρομολόγησε τις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2012

Σε μία πολύ πετυχημένη εορταστική εκδήλωση έγινε και φέτος η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φιλοπροόδων στο Βορέειο Πνευματικό Κέντρο στα Φιλιατρά, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 19:30.

Εράνη: Στην τελική ευθεία για το ματς με Παναιγιάλειο

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η προετοιμασία της Εράνης για την δύσκολη εντός έδρας αναμέτρηση με τον πρωτοπόρο του 6ου ομίλου Παναιγιάλειο. Οι ποδοσφαιριστές της φιλιατρινής ομάδας επιστρέφουν σήμερα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους μετά το χθεσινό ρεπό και μέχρι το Σάββατο, που έχει προγραμματιστεί να γίνει η τελευταία προπόνηση, θα προετοιμαστούν για το δύσκολο παιχνίδι που έχουν μπροστά τους.
 
Σχετικά με αυτή τη συνάντηση ο προπονητής της Εράνης Νίκος Κακαλέτρης δήλωσε: 
«Σίγουρα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά εμείς παίζουμε στην έδρα μας και θέλουμε μέσα από καλή απόδοση, αλλά και τη βοήθεια του κόσμου, να φτάσουμε στη νίκη και να ξεκινήσουμε με το δεξί τις υποχρεώσεις στο 2012. Σίγουρα αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή ομάδα, η οποία αξίως

Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ

Tου ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη ph.D
Γύρω ἀπό τήν χρήση τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ ἐπικρατεῖ στίς ἡμέρες μας μιά  σύγχυση. Ἄλλοι λένε, πώς μποροῦμε νά τόν πίνουμε καθημερινά, (ὅπως καί τόν Μικρό Ἁγιασμό) καί ἄλλοι λένε «ὄχι, ἀλλά χρειάζεται προηγουμένως νηστεία». Πῶς καί ποῦ θά βροῦμε τήν σωστή ἀπάντηση; Κοιτώντας πρός τά πίσω· πρός τήν Παράδοση. Τί ὑπῆρχε ἐν ἰσχύϊ στήν Ἐκκλησία μας. Ἔτσι «περπατᾶμε» Ὀρθόδοξα.
Ἀνέκαθεν οἱ χριστιανοί ἀνήμερα τῶν Θεοφανείων ἔπαιρναν Μεγάλο Ἁγιασμό στά σπίτια τους, ράντιζαν τά ὑπάρχοντά τους, καί τόν  κρατοῦσαν (στά σπίτια τους)  σάν «εὐλογία», «εἰς  ἐνιαυτόν ὁλόκληρον φυλάττουσιν»...
  μᾶς πληροφορεῖ  ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος (P. G. 49, 366). (Περισσότερα: Παν. Τρεμπέλα, «Μικρόν Εὐχολόγιον» τ. Β΄ σελ. 53-57). Μεγάλος Ἁγιασμός γινόταν καί τό ἀπόγευμα τῆς παραμονῆς τῶν Φώτων  «ἀποκλειστικώς καί μόνον νά ὑδρευθῶσιν οἱ πιστοί»,(Παν. Τρεμπέλας, Μικρόν Εὐχολόγιον, τ, Β΄σελ.17). Καί ἀπό ὅτι φαίνεται, ἔπιναν (Μεγάλο Ἁγιασμό) καί τήν παραμονή ἑσπέρας,

ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ

Οι γιορτές, μοιάζουν να φτάνουν στο τέλος τους…
Τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, (κλαψ…  :( ) τα Φώτα, είναι προ των πυλών μας.
Τα Κάλαντα των Φώτων, είναι Ελληνικό παραδοσιακό έθιμο και κρατάει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας.