ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Facebook: Νέα επισήμανση για στοχευμένες διαφημίσεις

Μετά από πολλούς μήνες παραπόνων από διαφημιστικές εταιρείες και απλούς χρήστες, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει το

Από τη Δευτέρα η καταβολή επιδόματος στους άνεργους αυτοαπασχολούμενους

Ξεκινά μετά από πολλούς μήνες διαβούλευσης, η καταβολή επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η καταβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους θα ξεκινήσει στις 8 Απριλίου, ενώ οι προϋποθέσεις είναι αρκετές με κυριότερες αυτές της ενασχόλησης με το επάγγελμά τους για τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ το ανώτατο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούν να παίρνουν το βοήθημα θα είναι οι εννέα μήνες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ: 

Τα καλύτερα φυλασσόμενα θησαυροφυλάκια του κόσμου!

Την ώρα που οι απανταχού κυβερνήσεις διαθέτουν θησαυροφυλάκια-αστακούς και μυστικά αποθετήρια χρυσού, υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν από ιδιωτικά θησαυροφυλάκια που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τα πάνοπλα κρατικά φυλακτήρια. Και ναι, φυλάσσονται σαν απόρθητες στρατιωτικές βάσεις!

Τα πελώρια θησαυροφυλάκια που στεγάζουν τόνους χρυσού και διαμαντιών ή δισεκατομμύρια

Αρχίζουν οι μετεγγραφές των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Από την επόμενη εβδομάδα οι φοιτητές που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο θα πρέπει να καταθέσουν την ειδική αίτηση

Οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας και θα δοθούν στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση και η σχετική εγκύκλιος για τις μετεγγραφές των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΤΕΙ με βάση και τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Παναθηναϊκός: Ετοιμάζεται... η μεγάλη επιστροφή του «Τυπάρα»

Αυξάνονται οι πιθανότητες της επιστροφής του Γιώργου Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό, μετά την

Πανσερραϊκός: «Έσβησε» ο Πέτρος Θεοδωρίδης!

Στο πένθος έχει βυθιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς το πρωί της Πέμπτης (4/4) ο Πέτρος Θεοδωρίδης άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανσερραϊκός νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας μιας λοίμωξης του αναπνευστικού, ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και το πρωί της Πέμπτης άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο εκλιπών ήταν σε μηχανική υποστήριξη τις τελευταίες μέρες, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον και οι γιατροί έδιναν καθημερινά «μάχη» να τον κρατήσουν στην ζωή, ωστόσο, δεν τα

Χάρτης επικινδυνότητας: Χώρα "υψηλού βαθμού προσοχής" η Ελλάδα


Με αφορμή τον βιασμό της Αμερικανίδας στη Βραζιλία αλλά και την απόπειρα βιασμού μιας Βρετανίδας στην Ινδία η οποία πήδηξε από τον πρώτο όροφο, όταν δύο άντρες προσπάθησαν να μπουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της το CBC, έφτιαξε ένα χάρτη με τις πιο επικίνδυνες και τις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο.
Ο διαδραστικός χάρτης τιτλοφορείται "Επικίνδυνο ταξίδι: χώρες προς αποφυγή" και έχει υπέρτιτλο " Προειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με το ασφαλές ταξίδι από το τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά".

Το Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης ολυμπιακών κειμηλίων στο Elite city resort


Έκθεση με θέμα «Κειμήλια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων», από την προσωπική συλλογή του κ. Τάσου Παπαδόπουλου, παρουσιάζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Elite City Resort ανήμερα της επετείου της τέλεσης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έκθεση, μιας από τις μεγαλύτερες, σε εύρος, ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, θα βρίσκεται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Elite City Resort έως τις 31 Αυγούστου και αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για το κοινό της πόλης- και όχι μόνο- να γνωρίσει σε βάθος αυτή την υπέροχη διαδρομή του παγκόσμιου θεσμού.

Συγκεκριμένα, χωρίζεται σε 6 ενότητες:

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ...

Δι­ε­θνώς α­να­γνω­ρι­σμέ­νος εί­ναι πλέ­ον ο Αρ­χαι­ο­λο­γι­κός χώ­ρος της Αρ­χαί­ας Μεσ­σή­νης, ο ο­ποί­ος δέ­χε­ται ε­πι­σκέ­ψεις α­πό ό­λο τον κό­σμο. Η ε­πι­σκε­ψι­μό­τη­τα τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια έ­χει αυ­ξη­θεί και κυ­ρί­ως τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα και τις αρ­γί­ες. Κά­ποι­ες αρ­γί­ες ό­μως , ό­πως δή­λω­σε στην f­a­r­e­n­e­ws ο πρό­ε­δρος του Πο­λι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου «Αρ­χαί­α Μεσ­σή­νη» Δη­μή­τρης Κου­βε­λά­κης «ο Αρ­χαι­ο­λο­γι­κός χώ­ρος πα­ρα­μέ­νει κλει­στός με α­πο­τέ­λε­σμα οι ε­πι­σκέ­πτες που έ­χουν έλ­θει α­πό μα­κριά να δυ­σα­να­σχε­τούν. Αυ­τή την στιγ­μή που ο χώ­ρος δέ­χε­ται πολ­λούς ε­πι­σκέ­πτες ο­πωσ­δή­πο­τε εί­ναι με­γά­λο πρό­βλη­μα να τον βρί­σκουν κλει­στό, πρέ­πει κά­τι να γί­νει για αυ­τό». Στην πε­ρι­ο­χή ω­στό­σο πα­ρα­μέ­νουν τα προ­βλή­μα­τα ε­δώ και αρ­κε­τά χρό­νια , έ­τσι τώ­ρα φαί­νον­ται α­κό­

Ενωση: Εφόδια για παραγωγούς σταφίδας με πληρωμή σε… είδος

Οι σταφιδοπαραγωγοί - μέλη της Ενωσης Μεσσηνίας μπορούν να προμηθεύονται από την οργάνωση

Σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά: Ακόμη περιμένουν Γραφεία Εξυπηρέτησης

Ακόμη περιμένουν οι πολίτες των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων την λειτουργία των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ) στις περιοχές τους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν ως ένα βαθμό για τις φορολογικές τους υποθέσεις.

Στην αναμονή βρίσκεται από ό,τι πληροφορηθήκαμε και ο Δήμος Τριφυλίας, καθώς όπως μας επισήμανε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, αν και έχει θέσει το θέμα και έχουν υπάρξει αρκετές τηλεφωνικές επαφές, ακόμη τα δύο αυτά γραφεία δεν έχουν στελεχωθεί και δεν έχουν λειτουργήσει. Σημείωσε επίσης ότι ήδη από το

Οδηγός για θρησκευτικό τουρισμό στη Μεσσηνία

Οδηγό θρησκευτικού τουρισμού του νομού πρόκειται να εκδώσει η Περιφερειακή Ενότητα σε

Για το 2014 πάει ο περιφερειακός

Στα 240 περίπου μέτρα -από τα 365 που προβλέπονται συνολικά- έχει φτάσει η κατασκευή της γέφυρας του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου στο Νέδοντα. Ομως η παράδοση του περιφερειακού, έστω και στο πρώτο του τμήμα έως τον κόμβο Καρέλια, πάει για το 2014.

Οπως έγινε γνωστό, μετά την αποτυχία της επίταξης στα 400 μέτρα της σύνδεσης του κόμβου Καρέλια με την οδό Αθηνών, είναι αδύνατο να παραδοθεί μέσα στο 2013 το πρώτο τμήμα του περιφερειακού από τη Σπερχογεία έως τον κόμβο Καρέλια. Και αυτό γιατί η δικάσιμος για την προσωρινή τιμή μονάδας έχει οριστεί στις 28

Στην Καλλίτσαινα τήρησαν το έθιμο της χοιροσφαγής...

Οι Καλλιτσάνοι θέλοντας να κρατήσουν ψηλά τη Δάδα των Εθίμων και των Παραδόσεων του Τόπου μας, πρόσφατα αναβίωσαν το έθιμο των χοιροσφαγίων. Έκαναν Αποκριές όπως παλιά. Έσφαξαν τα γουρούνια τους και έφτιαξαν το παστό τους. Το έθιμο είναι γνωστό σε όλα τα χωριά της περιοχής μας. Οι γονείς μας και γενικά οι πρόγονοί μας έτρεφαν χοιρινά. Τα έτρεφαν με αγνές φυσικές τροφές, κυρίως με πίτουρα, καλαμπόκι και βελανίδια. Τα πάχαιναν αρκετά. Το βάρος τους έφτανε τις 120 – 200 οκάδες περίπου και το κρέας τους ήταν πεντανόστιμο. Τα έσφαζαν πριν τη Σαρακοστή και σφάζοντάς τα έλεγαν ότι έκαναν Αποκριές. Σταματούσαν δηλαδή να τρώνε κρέας, λόγω της

Στη Βουλή η επανεκίνηση της Ολύμπιας Οδού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με Δημοσιεύματα περί επανεκκίνησης των εργασιών για την κατασκευή της Ολύμπιας Οδού κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος με την οποία ζητά να ενημερωθεί αν περιλαμβάνεται και το τμήμα Πάτρα – Πύργος- Τσακώνα. Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:
 Τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επανεκκίνηση των εργασιών που αφορούν την κατασκευή

Το τρενο και στη Κυπαρισσια




Καθαρισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Καλού Νερού – Κυπαρισσίας πραγματοποιεί αύριο ο Δήμος Τριφυλίας, σε συνεννόηση με την  ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να επιτευχθεί η επισκεψιμότητα και στο σταθμό του ΟΣΕ στην Τριφυλιακή πρωτεύουσα.
Ο Δήμος Τριφυλίας ο οποίος στηρίζει τον σιδηροδρομικό εκδρομικό τουρισμό έχει υποβάλλει επίμονο αίτημα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην παρακάμπτεται ο σταθμός της Κυπαρισσίας από τις εκδρομικές της δραστηριότητες τις οποίες ο Δήμος Τριφυλίας έχει εκφράσει την
βούλησή του να τις στηρίζει.
Δείγμα γραφής άλλωστε έδωσε ο Δήμος με τη συνεργασία κοινωνικών φορέων σε μια από τις

Μείωση παραγωγής και κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών

Σύμφωνα με την Icap Group . Αύξηση 25% της εγχώριας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών σημειώθηκε την περίοδο 2010/11, ενώ αναμένεται μείωση 8% την περίοδο 2011/12, σύμφωνα με μελέτη της Icap Group. H παραγωγή επιτραπέζιων ελιών παρουσίασε αύξηση 26% την περίοδο 2010/11, ενώ για την περίοδο 2011/12 εκτιμάται μείωση 19%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το μεγαλύτερο μέρος των επιτραπέζιων ελιών που καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά διατίθεται σε χύμα μορφή.
Οι εισαγωγές ελιών κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις εξαγωγές οι οποίες

Σεπτέμβριο η μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολης !

Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τη δεκαετία 2013-2022 που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού ύψους 1,1 δισ. ευρώ είναι ο αγωγός Κομοτηνή- Θεσπρωτία.

Πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, έργο το οποίο απορρίφθηκε μεν από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά παραμένει στον

Αθήνα - Φιλιατρά: Πακιστανός σε... λήθαργο σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ!

Σε λήθαργο φαίνεται ότι είχε πέσει ένας Πακιστανός μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Χώρα το βράδυ της Πρωταπριλιάς.

Ο ...υπναράς επιβάτης επιβιβάστηκε στην Αθήνα, αλλά όταν ο ελεγκτής τού ζήτησε να δει το εισιτήριό του στην Τρίπολη διαπίστωσε ότι δεν ξυπνούσε ούτε με κανόνια! Τον σκουντούσαν, του μιλούσαν, αλλά αυτός τίποτα, όπως μας διηγήθηκε ο οδηγός του λεωφορείου ύστερα από επικοινωνία μας μαζί του.

Ο Πακιστανός ταξίδευε από Αθήνα προς Φιλιατρά, μας είπε ο οδηγός. Κατά την

Τριφυλία: Πιάστηκε ένας ακόμη Αλβανός από τη συμμορία των ναρκωτικών!

Το κινητό πρόδωσε ακόμα ένα μέλος της συμμορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε το Φεβρουάριο στην Τριφυλία. 

Ένας 35χρονος Αλβανός συνελήφθη χθες στην Καλαμάτα, ενώ είχε προσαχθεί από τη Δίωξη Ναρκωτικών για άλλη αιτία. 

Η εν λόγω συμμορία εξαρθρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, παράλληλα με την εξάρθρωση και μιας δεύτερης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...