Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Η Χάρη της Παναγίας

Όταν κοιτάς την Παναγιά
νιώθεις ανατριχίλα,

νιώθεις Πανάγιο Άγγιγμα….
μες της καρδιάς τα Φύλλα,
την ώρα που οι μοναχοί

Εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού τιμά σήμερα, 29 Αυγούστου, η Εκκλησία μας 
«Ουκ εξεστί σοί έχειν, τήν γυναίκα τού αδελφού σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα.
Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου.
Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της.
Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη.

Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης: Πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού στην Κυπαρισσία

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/74883-diethnes-festival-paradosis-mousiki-xoros-kyparissiaΜέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» το απόγευμα της Τετάρτης στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας.
Εκεί έγινε η επίσημη υποδοχή και παρουσίαση των διεθνών αποστολών από τις πέντε χώρες που συμμετέχουν φέτος (Τουρκία, Ταϊβάν, Κροατία, Σερβία και Ουκρανία) αλλά και του οικοδεσπότη Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου

Η tuta absoluta καταστρέφει πάλι ντομάτες στην Τριφυλία

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην περιοχή της Τριφυλίας, σε καλλιέργειες ντομάτας, από το έντομο tuta absoluta, τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Πρόκειτα για έναν εχθρό που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή το 2009, με σημαντικές προσβολές στις καλλιέργειες της περιοχής. Ακολούθησε μια περίοδος ύφεσης, αλλά φέτος υπήρχε και πάλι έξαρση. 
Η αρχή έγινε με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την άνοιξη και συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο τόσο σε θερμοκήπια όσο και στην ύπαιθρο. Οπως μας επισήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας,

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015

Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Του Αρχιμ.Συμεών Βενετσιάνου

Αιτία και αφορμή πανηγύρεως ιεράς η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, καθώς εορτάζουμε την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεώς της, της Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές. Θυμόμαστε ένα θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι λαμπροφόρος η ημέρα και όχι πενθηφόρος.
Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και παράδοξα: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε… Η μετά τόκον Παρθένος και μετά θάνατον ζώσα». Όπως

ΠΛΑΤΗ: ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ. 9ΜΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΦΩΤΟ)