ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην έκτακτη συνεδρίαση του της 21ης Φεβρουαρίου 2012 με την παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών Συλλογικών οργάνων, ομόφωνα αποφασίζει: 

1. Εκφράζει την οργή του και την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που καταργεί τη νομική προσωπικότητα και την  αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Είναι προφανές ότι η δημιουργία μιας νέας οργανικής μονάδας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας που θα έχει ενιαίο οργανισμό και ενιαίες οργανικές θέσεις δημιουργεί συνθήκες που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν στην υποβάθμιση της λειτουργίας του.  
 

Σεισμός στα Κρέστενα. Αισθητός και στην Κυπαρισσία!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο  στις 04:23, στην Πελοπόννησο.

Ο Τατούλης μετράει συν και πλην για το λιγνιτωρυχείο στην Πυλία

ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Δεν απορρίπτει τίποτα, δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την "επένδυση" της εξόρυξης του λιγνίτη σε Φαλάνθη - Χωματερό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και δε δέχεται τη λογική  ότι "η δική μας περιοχή δεν μπορεί να γίνει Μεγαλόπολη". Αυτά σημείωσε ο κ. Τατούλης προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τον απολογισμό

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας: Προτάσεις συγχώνευσης δημοτικών σχολείων

Τις απαντήσεις των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων περιμένει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σχετικά με τις προτάσεις που υπέβαλε για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.
Οπως είπε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νίκος Κλάδης, οι προτάσεις

Ελλειψη ειδικοτήτων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στους πίνακες της Μεσσηνίας

Ελλειψη -ή περιορισμένη συμμετοχή- γιατρών ορισμένων ειδικοτήτων διαπιστώνουν οι ασφαλισμένοι στους πίνακες γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Μεσσηνία, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα σε καθημερινή βάση.
Ζητήματα προκύπτουν επίσης και από την έλλειψη ελεγκτών γιατρών, τόσο στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όσο και στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Πάντως, μόλις προχθές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -αποδεχόμενος ότι ο νεοσύστατος οργανισμός «πάσχει» πανελλαδικά από σοβαρή έλλειψη παιδιάτρων και παθολόγων- γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ θα προκηρύξει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...