ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Έγινε θυσία για να σώσει τα παιδιά της

Συγκινεί η αυτοθυσία μιας μάνας από το  Marysville της Indiana  προκειμένου να σώσει τα δύο της παιδιά από έναν φονικό ανεμοστρόβιλο που σάρωσε το σπίτι τους. Για να τα προστατεύσει έχασε και τα δύο της πόδια!
Ο λόγος για την 36χρονή Stephanie Decker  που μετά από 26 μέρες νοσηλείας επιστρέφει στο σπίτι της για να πάρει όπως λέει αγκαλιά τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της.
Η γενναία γυναίκα  έχασε τα πόδια της, όταν το σπίτι της οικογένειά της γκρεμίστηκε ενώ ο 8χρονος γιος της ο Dominic και η 5χρονη κόρη της η Reese δεν είχαν ούτε γρατζουνιά.
Όταν ξέσπασε ο ανεμοστρόβιλος τύλιξα τα παιδιά μου με μια κουβέρτα στο υπόγειο του σπιτιού μας.

Αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές από το απόγευμα

Νεφώσεις, πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πιθανότητα για καταιγίδα το βράδυ στα βόρεια, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται την Κυριακή. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος με τοπικά περιορισμένες ορατότητες το πρωί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι

Καλλιεργούν ντομάτες - μαρούλια σε μπαλκόνια

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν τους αγρότες μέσα στο σπίτι τους, καλλιεργώντας αγροτικά προϊόντα στα μπαλκόνια και τους κήπους των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών της Θεσσαλονίκης.
Φυτώρια και καταστήματα αγροτικών εφοδίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος για καλλιέργειες κηπευτικών και αρωματικών φυτών στο σπίτι, στη βεράντα, σε παρτέρια και γλάστρες, που συναγωνίζεται αυτό των καλλωπιστικών φυτών και φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Φράγκων της Θεσσαλονίκης, όπου πωλούνται ρίζες κηπευτικών,

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ


Γιορτάζουμε σήμερα 1 Απριλίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο οποίος συνέγραψε διάφορα ασκητικά και υμνογραφικά κείμενα που διαποτίζονται από το πνεύμα της Ορθοδόξου θεολογίας και της ασκητικής παραδόσεως.

Η Οσία Μαρία γεννήθηκε στην Αίγυπτο και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527 - 565 μ.Χ.). Από τα δώδεκα χρόνια της πέρασε στην Αίγυπτο μια ζωή ασωτίας, αφού από την μικρή αυτή ηλικία διέφθειρε την παρθενία της και είχε ασυγκράτητο και αχόρταγο το πάθος της σαρκικής μείξεως. Ζώντας αυτήν την ζωή δεν εισέπραττε χρήματα, αλλά απλώς ικανοποιούσε το πάθος της. Η ίδια ξαγορεύθηκε στον Αββά Ζωσιμά ότι διετέλεσε: «δημόσιον προκείμενη τῆς

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

(Μάρκ. ι´ 32-45)
Τῶ καιρῷ ἐκείνῳ, παραλαμβάνει ὁ ᾿Ιησοῦς τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὐτοῦ καὶ ἤρξατο αὐτοῖς λέγειν τὰ μέλλοντα αὐτῷ συμβαίνειν, ὅτι ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς ῾Ιεροσόλυμα καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδοθήσεται τοῖς ἀρχιερεῦσι καὶ γραμματεῦσι, καὶ κατακρινοῦσιν αὐτὸν θανάτῳ καὶ παραδώσουσιν αὐτὸν τοῖς ἔθνεσι, καὶ ἐμπαίξουσιν αὐτῷ καὶ μαστιγώσουσιν αὐτὸν καὶ ἐμπτύσουσιν αὐτῷ καὶ ἀποκτενοῦσιν αὐτόν, καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἀναστήσεται.

Καὶ προσπορεύονται αὐτῷ ᾿Ιάκωβος καὶ ᾿Ιωάννης υἱοὶ Ζεβεδαίου λέγοντες· Διδάσκαλε, θέλομεν ἵνα ὃ ἐὰν αἰτήσωμεν ποιήσῃς ἡμῖν. ῾Ο δὲ εἶπεν αὐτοῖς· Τί θέλετε ποιῆσαί με ὑμῖν; Οἱ δὲ εἶπον αὐτῷ· Δὸς ἡμῖν ἵνα εἷς ἐκ δεξιῶν σου καὶ εἷς ἐξ εὐωνύμων σου καθίσωμεν ἐν τῇ δόξῃ σου. ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε. Δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι; Οἱ δὲ εἶπον αὐτῷ· Δυνάμεθα. ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Τὸ μὲν ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω πίεσθε, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθήσεσθε·
τὸ δὲ καθίσαι ἐκ δεξιῶν μου καὶ ἐξ εὐωνύμων οὐκ ἔστιν ἐμὸν δοῦναι, ἀλλ᾿ οἷς ἡτοίμασται. Καὶ ἀκούσαντες οἱ δέκα

Δήμος Τριφυλίας: Ευρεία Σύσκεψη για το θέμα των σκουπιδιών

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου στην Κυπαρισσία για το θέμα των σκουπιδιών. 

Θα γίνει ενημέρωση για την πρόσφατη απόφαση που πήρε ο δήμος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών η οποία βασίζεται στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την δεματοποίηση. Ενα σύστημα που όπως ειπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να στεφθεί από

Τριφυλία: Συνεργασία Δήμου - Νοσοκομείου για την συνταγογράφηση

Η συνεργασία Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και Δήμου Τριφυλίας για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των Περιφερειακών Ιατρείων ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του δημάρχου Κώστα Κόλλια και του υποδιοικητή του νοσοκομείου Πάνου Μπόζου στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας.
 

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και συνδέσεις Ιντερνετ σε όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία ώστε να είναι δυνατή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τους αγροτικούς ιατρούς.
 
Από την πλευρά της η δημοτική αρχή υποσχέθηκε την υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών του δήμου. Έτσι θα προσφέρει ηλεκτρονικούς

To... παλεύει ο Δήμος για να γίνει και φέτος ο σαϊτοπόλεμος

Το Πάσχα πλησιάζει και ένα από τα έθιμα που είναι ταυτόσημα με την Καλαμάτα είναι και ο "χορός της φωτιάς". Προκειμένου να βρεθεί άκρη και να διεξαχθεί και φέτος το κορυφαίο αυτό έθιμο για την περιοχή μας, αυτό του σαϊτοπολέμου, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας με τους αρχηγούς των μπουλουκιών.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξεως Λ.Οικονόμου για αυτό το θέμα και τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν φέτος για την πραγματοποίηση του εθίμου ύστερα από τους περσινούς βαρείς τραυματισμούς συμπολιτών μας.
"Επειδή ο Δήμος", όπως τόνισε "δεν έχει αντίρρηση για το έθιμο-το αντίθετο μάλιστα-θα καταβληθεί

Απαλλοτριώσεις στον άξονα Τρίπολης- Σπαρτης

Ανακοινώνεται από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κας Αδαμαντίας Τζανετέα ότι στις 4-04-2012 ημέρα Tετάρτη και ώρα 10:00 πμ έως 13:00μ.μ. θα γίνει η συνέχιση της διαδικασίας καταβολής της αποζημίωσης των επικειμένων και ηρτημένης εσοδείας, βάσει του 1ου πίνακα Επίταξης, των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν συμπληρωματικά για τη Βελτίωση – Κατασκευή της Ε.Ο. Τρίπολης – Σπάρτης, τμήμα Σελλασία – Γέφυρα Κελεφίνας από ΧΘ 0-200 έως ΧΘ 9+278, στο Δήμο Σπάρτης (Δ.Δ Κλαδά) και στη Δημοτική Ενότητα Οινούντος (Δ.Δ. Σελλασίας, Βουτιάνων) του Νομού Λακωνίας.
Η πληρωμή θα γίνει στους εναπομείναντες δικαιούχους σε αίθουσα του Διοικητηρίου Σπάρτης (2ο

10η επιδρομή τσιγγάνων σε επιχείρηση γραφικών τεχνών!

Το λογαριασμό από τη 10η επιδρομή των τσιγγάνων πληρώνει η επιχείρηση γραφικών τεχνών Γεωργίου Δικαίου, κοντά στον καταυλισμό "Παναγάκια". Οι δράστες ξαναχτύπησαν προχθές με συνέπεια να προκληθεί για μια ακόμα φορά ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές και τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων. Ξήλωσαν καλώδια κι επιχείρησαν πάλι να κόψουν την υψηλή τάση, κατέστρεψαν την κεντρική συρόμενη πόρτα, ξήλωσαν τα κλιματιστικά για να πάρουν όσα… ανακυκλώσιμα μπορούν να πουλήσουν. Μάλιστα, προσπάθησαν να σκάψουν τον τοίχο για να ξηλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο καλώδιο, ενώ για πολλοστή φορά έσπασαν τζάμια παραθύρων.
Οι ιδιοκτήτες, που έχουν απηυδήσει από τις αλλεπάλληλες επιδρομές με κλοπές και πολλές ζημιές,

ΠΛΗΘΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Ιδανικός προορισμός για εκδρομές η Καλαμάτα

Σε ιδανικό προορισμό για τις μαθητικές εκδρομές αναδεικνύεται η Καλαμάτα, αφού από χθες έχουν φτάσει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα παιδιά από σχολεία όλης της χώρας.
Μιλώντας στην "Ε", ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Pharae Palace" Κώστας Γυφτέας εξήγησε πως τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η Καλαμάτα δεν ήταν μια πόλη που προτιμούσαν ιδιαίτερα τα σχολεία, παρά τον φυσικό και ιστορικό της πλούτο. Οι προορισμοί ήταν κυρίως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Ομως, συνεχίζει, με τις οργανωμένες προσπάθειες των ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και με την

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 16 εκ. ευρώ τα χρέη των περιφερειακών δήμων

Πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονταν οι συνολικές οφειλές των 5 περιφερειακών δήμων της Μεσσηνίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ΟΤΑ του νομού διέθεσαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά από σχετική απαίτησή του.
Τα στοιχεία ζητήθηκαν από το ΓΛΚ, απ’ όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου -σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει- να εξεταστεί η δυνατότητα αφ’ ενός εξόφλησης των υφιστάμενων μέχρι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ