ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

«ΜΕ ΤΟ ’ΝΑ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΚΑΙ Τ’ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ’ΒΑΓΓΕΛΙΟ »

Λίγο πριν την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης έλαβε χώραν η τραγωδία της Τριπολιτσάς. Εκλήθηκαν απὸ τους Τούρκους στην Τριπολιτσὰ οι Αρχιερείς και οι Πρόκριτοι της Πελοποννήσου, δήθεν για να συσκεφθούν, ουσιαστικά για να τους φυλακίσουν. Η είδηση αυτή όλους τους κατετρόμαξε. Να πάνε στην Τριπολιτσὰ; Σήμαινε φυλάκιση, βασανιστήρια, θάνατος, αλλά θα αποσειόταν η βεβαιότητα των Τούρκων περί επικειμένης Επανάστασης. Να μην πάνε σήμαινε γενοκτονία. Όλοι συνειδησιακά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να βοηθήσουν το σκλαβωμένο Γένος πήραν την μεγάλη απόφαση να θυσιάσουν τον εαυτό τους για να σώσουν την πατρίδα και πήγαν.

Ήσαν οι Αρχιερείς ο Μονεμβασίας Χρύσανθος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ωλένης Φιλάρετος, ο

ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Η 25η Μαρτίου, ως ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα του 1838 και από τότε καθιερώθηκε με θρησκευτική ευλάβεια σε όλο το πανελλήνιο. Η καθιέρωση της εορτής οφείλεται στην επιμονή και το πείσμα του Δημάρχου της Αθήνας Δημ. Καλλιφρονά (1805 – 1879).

Ο Δήμαρχος ήρθε σε ρήξη με τη βαυαρική διοίκηση και συγκεκριμένα με το Υπουργείο των Εσωτερικών το οποίο δεν επιθυμούσε έξοδα για γιορτές, όταν οι αγωνιστές δεν είχαν να φάνε. Κατά μία άλλη εκδοχή το Παλάτι, μάλλον, δεν επιθυμούσε να συνδέσει την εθνική εορτή με την Ορθοδοξία, για να μη δώσει την ευκαιρία στην Εκκλησία να καπηλευτεί την επανάσταση των Ελλήνων.
Τελικά, ο Δήμαρχος θα οργανώσει μόνος του 

Κυπαρισσία: Εντοπίστηκαν χιλιάδες λαθραία τσιγάρα

Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, το μεσημέρι του Σαββάτου, προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. της Λιμενικής Αρχής Κυπαρισσίας μετέβη στην αμμώδη παραλία Βουνάκι του Δήμου Κυπαρισσίας, όπου

Φιλιατρά: Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ύστερα από αστυνομική έρευνα του

Π.Υ. Γαργαλιάνων: Βρήκε απανθρακωμένο πτώμα

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, όταν ολοκλήρωσαν την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε

Παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου

Την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου τίμησε ο Ελληνισμός της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης με πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

«Η Ελευθερία είναι μη διαπραγματεύσιμο αγαθό» τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του, μιλώντας εκ μέρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς, Ηλίας Καρανίκας ΠΑΣΟΚ νομού Ευρυτανίας), ο οποίος μαζί με το συνάδελφό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (Νέας Δημοκρατίας νομού Καβάλας) εκπροσωπούν τη Βουλή στους

Τροχαίο με άλογο και ΙΧ στο Άργος..

Στην επαρχιακή οδό Κίου Μύλων ένα άλογο έφυγε από ράντζο που βρίσκονταν και έπεσε πάνω σε ιχ με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του αλόγου και τον  ελαφρύ τραυματισμό των επιβατών του ιχ. Έρευνα για το πώς βρέθηκε το άλογο στον δρόμο διεξάγει η τροχαία Άργους. Στο σημείο του ατυχήματος  επενέβηκε κι η ΠΥ. Αργους για να μπορέσει να απομακρύνει το άλογο.


Γρίπη: Υποχωρεί, αλλά σκοτώνει ακόμη

Όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο υποχωρεί η γρίπη. Έχει, όμως, ήδη προκαλέσει 24 θανάτους, ενώ 90 άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Αυτό προκύπτει από αναφορές των επιστημόνων, οι οποίες έγιναν την Πέμπτη, με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας - Η Υγεία των Ελλήνων υπό το Φως των Νέων Επιδημιών.

“Γιατί μοίρασα 1.000 κιλά ψάρια στους συμπολίτες μου...”

Μήνυμα ότι όταν η ατομική πρωτοβουλία είναι ισχυρή τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και η κοινωνία μας πιο ανθρώπινη, στέλνει με την ενέργεια  του να μοιράσει δωρεάν ένα τόνο ψάρια ένας 40χρονος ιχθυοπώλης από την Ιεράπετρα της Κρήτης! 

Η εντυπωσιακή διώρυγα της Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου.
Η εργασίες για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1880 και ολοκληρώθηκαν το 1893 από τον μηχανικό  Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη.
Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός

Εξαφανίζονται τα μικρότερα δελφίνια του κόσμου – Απέμειναν μόνο 55

Με άμεση εξαφάνιση απειλούνται τα δελφίνια του  Maui, τα μικρότερα και σπανιότερα δελφίνια του κόσμου.
Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε το κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, σε συνεργασία με την

"Έφυγε" ο συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι

Σε ηλικία 68 ετών, στη Λισαβώνα, άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιταλός διεθνούς φήμης συγγραφέας και ακαδημαϊκός Αντόνιο Ταμπούκι, μετά από πολυετή ασθένεια.
Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο Γάλλος μεταφραστής του, Μπερνάρ Κομάν.

Άγρια δολοφονία για πέντε ευρώ

Θρήνος για 84χρονη γυναίκα η οποία δολοφονήθηκε για πέντε ευρώ στην περιοχή Ανάβρα Αλμυρού στο Βόλο.
Οι κακοποιοί είχαν διαρρήξει το ισόγειο διαμέρισμά στο οποίο διέμενε.

News247.gr Ελλάδα Ειδήσεις "Αποκλειστικές" χωρίς άδεια εργασίας και με bodyguard στα νοσοκομεία

  Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της παράνομης εργασίας που φαίνεται να έχει εισχωρήσει ακόμα και σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής", παράνομες αποκλειστικές, χωρίς νοσηλευτικές γνώσεις, χωρίς την σχετική άδεια εργασίας, αλλά και πιστοποιητικό υγείας, καταλαμβάνουν τις θέσεις των νόμιμων αποκλειστικών σε ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.
Ταυτόχρονα πλήττονται οικονομικά οι νόμιμες εργαζόμενες, ενώ υπάρχει μεγάλη μείωση και στις εισφορές του ΙΚΑ.

Η Τουρκία επιστρέφει ακίνητα της ελληνικής ομογένειας

Κατεσχεμένα ακίνητα της ελληνικής ομογένειας επέστρεψε η Τουρκία. Πρόκειται για την επιστροφή των τίτλων ιδιοκτησίας της Αστικής Σχολής Γάλατα στη διοίκηση του ομώνυμου ομογενειακού ιδρύματος, όπως αναφέρει και σε σχετικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα "Radikal".
Σε ανακοίνωσή του, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς, αναφέρει πως στις 22 Μαρτίου 2012, συνετελέσθει η πρώτη επιστροφή περιουσίας στα πλαίσια του νόμου που ετέθη σε εφαρμογή την 27η Αυγούστου 2011.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή.

Επί τάπητος τα πολιτιστικά έργα

Το Δήμο Πύλου - Νέστορος επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
Υποδεχόμενος την Τετάρτη ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης τη γενική γραμματέα στο κάστρο της Πύλου, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες μηχανικούς και διαπιστώθηκε ότι θα είναι σύντομα έτοιμη να λειτουργήσει και πάλι.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από την προϊσταμένη Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Μιχαήλ χτυπά "καμπανάκι" για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας

"Καμπανάκι" για την επαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσον αφορά στις εφημερίες, χτυπά για μία ακόμα φορά ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας.
Την έντονη ανησυχία του για το ζήτημα αυτό -κάνοντας λόγο για "οριακή", ακόμα και "επικίνδυνη" λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξέφρασε -μιλώντας στην "Ε"- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Μιχαήλ, διευθυντής στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.

Τα πυρόπληκτα θηλιά θανάτου στις επιχειρήσεις

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση δανείων πυροπλήκτων και οι κινήσεις των Επιμελητηρίων στους νομούς που επλήγησαν το 2007. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επισήμως φαίνεται ανένδοτη και διαμηνύει πως δεν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία δεν έχει προβληθεί και αξιολογηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις. Αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και λειτουργεί ως "θηλιά" πλέον για πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια.
Μια εκτίμηση για το ύψος των οφειλών που έχουν οι δικαιούχοι (ως πληγέντες ιδιώτες ή και

Διαβούλευση για ανάπτυξη ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές

ΣE δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες έως τη Δευτέρα 9 Απριλίου από την ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Ανάπτυξης το σχέδιο διακήρυξης του έργου «Ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές “λευκές” περιοχές της ελληνικής επικράτειας και υπηρεσίες εκμετάλλευσης-αξιοποίησης των υποδομών» μέσω ΣΔΙΤ.
Στόχος του έργου, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ είναι η κάλυψη αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας χωρίς υφιστάμενο δίκτυο με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας και η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υποδομών για χρονική περίοδο 10 ετών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης για την κατασκευή του, ο οποίος θα καλυφθεί με την αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή

"Ό,τι κάμομε θα το κάμομε μονάχοι" θα έλεγε ο Κολοκοτρώνης και σήμερα...

Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ο πιο αγαπητός αντάρτης. Το 1785 έγινε αρματολός και δύο χρόνια αργότερα έγινε "κλέφτης" στην Πελοπόννησο και πολεμούσε τους Τούρκους.
Την 1η Δεκεμβρίου 1818, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και από τον Ιανουάριο του 1821, ξεκινάει τις προετοιμασίες για το Μεγάλο Αγώνα του υπόδουλου ελληνισμού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 Η απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, της πρωτεύουσας της Πελοποννήσου που είχε "καταντήσει" άντρο της διοικητικής και στρατιωτικής δύναμης των τούρκων ήταν το πρωταρχικό του μέλημα. Τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, η Τριπολιτσά είναι και

25η Μαρτίου, Εορτής Ευαγγελισμού της Παναγίας- ο Μεγάλος ξεσηκωμός του Έθνους

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική τόσο από θρησκευτικής όσο κι από εθνικής πλευράς. Εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας και την επέτειον της ενάρξεως του μεγάλου ξεσηκωμού του Έθνους το 1821 που οδήγησε στην ελευθερία μας και στην αξιοπρεπή παρουσία του Ελληνικού Κράτους στη σύγχρονη ιστορία της Παγκόσμιας Κοινωνίας.
Η σημερινή αποστολική περικοπή αναφέρεται στο σκοπό της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, που είναι η σωτηρία του ανθρώπινου Γένους. Η Ευαγγελική Περικοπή αναφέρεται ακριβώς εις την ιστορική ημέρα της ανακοινώσεως της Καλής και σωτήριας αγγελίας (ευ-αγγελι-σμός=καλή αγγελία)  εις την Παρθένον Μαρία για την ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό στο σημερινό Απολυτίκιο της

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου, ας πούμε λίγα λόγια:

Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.
Το γεγονός αυτό μας το περιγράφει ο Άγιος και Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (κεφ. Α' στίχ. 26-38).
Την ήμερα αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και Της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η Δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει». Τότε η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά: «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου», και όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας.
Με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά Της, Τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον που με την θυσία Του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο

Αλλαξε η ώρα από σήμερα. Μπήκαμε στην θερινή.

Εσείς αλλάξατε τα ρολόγια σας και να τα πάτε μία ώρα μπροστά; Από σήμερα και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα είμαστε στην θερινή ώρα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ