ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

100 χρονών θυμάται τις Απόκριες παλιά!

Εκατό χρονών, «κλεισμένα», όπως είπε, είναι η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, από το Ραφτόπουλο, που ζει στα Φιλιατρά και θυμάται με νοσταλγία τις Απόκριες παλιά!

Την κα Νικολοπούλου .......

συναντήσαμε την Τσικνοπέμπτη στο γραφείο της ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα», όπου με πρωτοβουλία της προέδρου, Ελένης Μακρή, αναβίωσαν στην αυλή το λιώσιμο του γουρουνιού και τον παραδοσιακό τρόπο που έφτιαχναν παστό και οματιά!


Η αιωνόβια γυναίκα παντρεύτηκε στη Μάλη, έκανε οικογένεια και έχει τη χαρά να έχει στη ζωή της εγγόνια και δισέγγονα! Η κα Νικολοπούλου μίλησε για το έθιμο που με τα χρόνια χάνεται στις πόλεις, αλλά, ευτυχώς, που στα χωριά, οι λιγοστοί κάτοικοι που απομένουν, το τηρούν και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις.

Η αλλοτινή εποχή στο χωριό είχε τα προβλήματά της, αλλά ήταν πιο αγνή και ο κόσμος ήταν πιο ζεστός και φιλικός με το συνάνθρωπο. Δεν είχαν, τότε, τις σημερινές ανέσεις, αλλά με τα λίγα που είχαν, φτωχικά, γλεντούσαν τις Απόκριες και ντύνονταν «Μπούλες»!

«Όταν λιώναμε τα γουρούνια, πίναμε το κρασάκι και λέγανε "Θιος συχωρέσει τις ψυχές". Τελείωνε η Τσικνοπέμπτη πια. Αυτό το έθιμο το είχαν πάππου προς πάππου», είπε. «Θυμάμαι την Κυριακή ήτανε οι "Μπούλες", που λέμε, φορήγανε τα φουστάνια τους, βελέσα, οι άντρες και γυρίζανε. Και λέγαμε "θα 'ρθούνε οι Μπούλες" τώρα και τους δίναμε ένα αυγό και λοκάνικο!

Αυτό γινότανε την Κυριακή που θα 'ρθει» σημείωσε και πρόσθεσε με θλίψη: «Σήμερα έχουνε χαθεί (σ.σ. τα έθιμα αυτά). Χαθήκανε και οι ανθρώποι.».

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...