ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Εμφύτευση ηλεκτροδίων για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας


Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της σοβαρής νευρικής ανορεξίας δίνεται με πειραματική μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».

H μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων έχει ήδη δοκιμαστεί σε περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ακόμη και παράλυσης.

Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε ασθενείς με σοβαρή νευρική ανορεξία. Τα ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν σε έξι γυναίκες 24-57 ετών
στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση και την ανησυχία. Επί εννέα μήνες ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων δεχόταν ηλεκτρική διέγερση. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα τρεις από τις γυναίκες ανέφεραν πως η ποιότητα της ζωής τους είχε βελτιωθεί, ενώ είχε αυξηθεί και το βάρος τους. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.

Ωστόσο, η μέθοδος είχε και ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια γυναίκα είχε νευρική κρίση δυο εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, ενώ μια ακόμη είχε κρίση πανικού κατά την τοποθέτησή του. Επίσης, μια ακόμη δεν είχε βελτίωση ούτε στη διάθεση, ούτε στο βάρος.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Νευροεπιστημών Κρέμπιλ του καναδικού UHN (University Health Network) επισημαίνουν ότι αυτή η μέθοδος δεν ενδείκνυται για όλους τους πάσχοντες.

Πηγή: vita.gr
ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: