ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Νέος κύκλος διεθνών πτήσεων για Καλαμάτα

Ανοίγει αυτό το Σαββατοκύριακο ο νέος κύκλος των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η αρχή γίνεται σήμερα Σάββατο με την πτήση A3485 της Aegean από Στοκχόλμη, η οποία αναμένεται να προσγειωθεί στον αερολιμένα “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” στις 5.05 μ.μ. 

H σύνδεση της μεσσηνιακής με τη σουηδική πρωτεύουσα θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και υπολογίζεται ότι κάθε πτήση θα μεταφέρει 160 με 180 επισκέπτες από τη Σκανδιναβία. Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται με βασικό προορισμό την Costa Navarino και τα υπερσύγχρονα γήπεδα γκολφ του
συγκροτήματος, ενώ αρκετοί θα διαμένουν και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες της Μεσσηνίας. Να σημειωθεί δε επιπλέον ότι στη Μεσσηνία κατοικούν σε μόνιμη βάση περίπου 70 οικογένειες Σουηδών.
Αναφορικά πάντως με τη Σκανδιναβία, εφόσον το... πείραμα της Στοκχόλμης πετύχει, επόμενος στόχος είναι η Κοπεγχάγη, ενώ θυμίζουμε ότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί επίσης πτήσεις από Γκέτεμποργκ και Οσλο.
Παράλληλα, αύριο Κυριακή στις 9.10 μ.μ. αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας και η πρώτη πτήση της Aegean από το Μόναχο (A3481). Ανάμεσα στους επιβάτες θα βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας - γεγονός που καταδεικνύει τις σημαντικές προσδοκίες της αεροπορικής εταιρείας από τη σύνδεση με τη βαυαρική πρωτεύουσα. Μάλιστα, αύριο στις 8 μ.μ. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ειδική εκδήλωση υποδοχής της πτήσης από τη Γερμανία, με αφορμή την έναρξη της σύνδεσης της Μεσσηνίας με μια σειρά σημαντικών πόλεων του εξωτερικού.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: