ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το μικρό σπίτι στο... ποτάμι

Εδώ και 45 χρόνια, αυτό το μικρό σπίτι έχει καταφέρει να αντέξει κόντρα σε όλες τις κακουχίες και τις φυσικές θεομηνίες που έχει αντιμετωπίσει.
Φαντάζει παράδοξο, αλλά η συγκεκριμένη κατοικία στέκει αγέρωχη στη μέση του ποταμού Drina της Σερβίας, κοντά στην πόλη Bajina Basta. Πλέον, είναι εύλογα ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
Το μοναχικό σπίτι στη μέση του ποταμού, έγινε γνωστό παγκοσμίως έπειτα από μια φωτογραφία της Irene Becker, που δημοσιεύτηκε στο National
Geographic τον Αύγουστο του 2012.
Χτίστηκε το 1968 από μια παρέα νεαρών αγοριών που έψαχναν ένα μέρος για να απολαμβάνουν τον ήλιο της Σερβίας μετά το μπάνιο τους στον ποταμό.
Ο βράχος δεν τους παρείχε την άνεση που ήθελαν για να απλώνουν τις πεσέτες τους και κάπως έτσι αποφάσισαν να φέρουν και να στήσουν πάνω του μερικές σανίδες από ένα παλιό κατεστραμμένο υπόστεγο που υπήρχε σε κοντινή απόσταση.
Η αρχική "πλατφόρμα" έγινε με τον καιρό σπίτι.
Την επόμενη χρονιά αποφάσισαν να το προχωρήσουν λίγο περισσότερο και να στήσουν πάνω στο βράχο ένα κανονικό, μικρό σπίτι. Για τη μεταφορά των υλικών χρησιμοποίησαν βάρκες και καγιάκ. Τα μεγαλύτερα κομμάτια ξύλων που χρειάστηκαν, τα πέταξαν στον ποταμό μερικά μίλια πιο πάνω και όταν αυτά ακολουθώντας την ροή του ποταμού έφτασαν στο βράχο, τα περίμεναν και τα τράβηξαν κοντά του.
Το σπίτι αν και καταστράφηκε αρκετές φορές από πλημμύρες, κάθε χρόνο κατασκευάζεται ξανά και ξανά από την αρχή και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Bajina Basta.

 Πηγή: Dailymail
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...